Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er 90'er idol en af Hollywoods mest underkendte stjerner

Derfor er 90'er idol en af Hollywoods mest underkendte stjerner

David Duchovny fylder år

Stem op!
30
Stem ned!
0
(reset)

Artiklen blev første gang bragt i forbindelse med David Duchovnys 60-års fødselsdag i 2020. Den er opdateret med henblik på skuespillerens fødselsdag i 2022.

Denne blog er skrevet af Daniel Hartvig Nielsen - redaktør på kino.dk, inkarneret X-Phile og vært på 'Sammensværgelsen - En dansk X-Files podcast'.

En af 90'ernes største stjerner, David Duchovny, har netop fyldt 62 år!

Det er derfor på sin plads at hylde den til tider undervurderede skuespiller, der blev en kæmpe stjerne på tv, og som senere i karrieren både er sprunget ud som bestseller forfatter og rockstjerne.

Vi er endda måske også på vej ind i en ny Duchovny-æra - en renæssance. Efter en lille pause fra skuespillet er han nemlig tilbage på fulde drøn - senest i The Bubble, hvor han var et klart højdepunkt i en halvsløj komedie. Senere i år venter to komedier mere på Netflix, nemlig 'The Estate', hvor han skulle spille et lidt creepy familiemedlem, og 'You People' af Kenya Barris (Black-ish) og Jonah Hill overfor bl.a. Julia Louis-Dreyfus og Eddie Murphy. Samt en hovedrolle i en romantiske komedie med og instrueret af Meg Ryan.

Men det stopper ikke her, han har nemlig også en film- og serie på vej, hvor han står bag kameraet. Begge projekter er baseret på hans eget bogforlæg, det drejer sig om 'Truly Like Lightning', hvor han ligeledes er i spil til hovedrollen som en tidligere stuntmand, der har slået sig ned i ørkenen med sine tre koner og store familie. Samt den rørende baseball-fortælling 'Bucky F*cking Dent', som han både står til at skrive, instruere og medvirke i.

Ja, Duchovny er i den grad på vej tilbage. Herunder kan du læse, hvorfor du skal glæde dig over det - og hvad der gør ham så undervurderet:

Tæt på at blive Batman
Vi kender ham bedst som den alienjagende FBI-agent Fox Mulder og den afdankede forfatter Hank Moody. Men ikke meget skulle være gået anderledes, og det havde måske været tegneserie-rollerne som Batman og Hulk, som den nu 60-årige stjerne kunne skrive øverst på CV'et.

Duchovny var nemlig i midten af 90'erne til audition som Gothams beskytter i forbindelse med Batman & Robin. Retrospektivt er han nok glad for, at rollen gik til George Clooney - men rollen gav ikke desto mindre et godt rygstød til Clooney, som kom op i øverste Hollywood-liga.

Det samme var tilfældet i forbindelse med The Incredible Hulk fra 2008 (den anden MCU-film), hvor David Duchovny og Edward Norton stod lige i kampen om rollen som den grønne kæmpe. Marvel valgte som bekendt at gå med Norton - som de så senere måtte skifte ud... Men jeg er ikke i tvivl. Duchovny ville have været en forrygende Bruce Banner!

Har formet tidens mandeidealer
Over sin 30 års lange skuespilkarriere har David Ducovny flere gange sendt sine kritikere til tælling, når man har prøvet at sætte ham i boks. Han har dels formået at udfordre og spidde tidens manderoller, og dels har han genopfundet sig selv og sit eget image.

David Duchovny er også en af de få tv-skuespillere, der har vundet en Golden Globe i både drama- og komedie-kategorierne.

Her giver jeg 7 eksempler på, hvordan David Duchovny har været med til at forme tidens mandlige helte - og hvorfor han bør blive hyldet for mere end blot en småskør konspirationsteoretiker og en skørtejæger:

'Beethoven' & 'Red Shoe Diaries': Familiefilm og erotisk softcore
Med en baggrund i engelsk litteratur havde Ducovny nok aldrig set sig selv på den røde løber. Men skæbnen ville det anderledes. Starten på karrieren byder dog på en interessant udsnit af roller.

De fleste ved måske ikke, at Duchovny trådte sine tidlige skuespilsko med at smide tøjet. Således er to af hans største roller i begyndelsen af karrieren i henholdsvis 'Julia Has Two Lovers' (1990) og 'The Rapture' (1991), som begge er dristige, erotiske fortællinger med Duchovny i hede sexscener.

Hans popularitet i netop den lumre genre - og hos det modsatte køn - sikrede ham formentlig rollen som Jake Winter i tv-serien 'Red Shoe Diaries' - på dansk kendt som 'Skjulte længsler'. Her agerer han en slags vært i programmet, der dykker ned i kvindernes dagbøger og ser deres seksuelle længsler udspille sig. Programmet blev lavet på Showtime, men blev distribueret igennem Playboy Entertainment udenfor Amerika.

En berømt scene fra en af seriens tv-film har David Duchovny i bar overkrop og jeans, som spiller basket overfor sin kones elsker, en bygningsarbejder, som også er i bar overkrop. De to svedige mænd går til den i en rå match, melodramaen driver ned af væggene og Duchovny giver alt, hvad han har.

Det spændende ved den del af Duchovnys karriere er, at han aldrig har været pinlig over den eller forsøgt at skjule den. Han var faktisk vært på 'Red Shoe Diaries' flere år inde i sin X-files-berømmelse.

Den erotiske softcore blev dog sidestillet med medvirkner i familiefilm. Duchovny gør nemlig også god figur i film som 'Hurra! Babysitteren er død' (1991) og ikke mindst i sin scene-stjælende rolle som den sleske yuppie-forretningsmand Brad i 'Beethoven'. (Han var i øvrigt også tæt på en stor rolle i 'The Flintstones')

Ja, Duchovnys palette af evner strækker sig vidt og bredt...

'Twin Peaks': I dametøj
En af karrierens første større tv-roller var som den transkønnede narkobetjent Dennis/Denise i David Lynch og Mark Snows fan-dyrkede 'Twin Peaks' i 1990-91.

En banebrydende rolle for sin tid, da karakteren langt fra optræder som en-mand-i-dame-tøj-joke (som fx i Ace Ventura året senere). Dennis/Denise fremstilles derimod med hjertevarme og humor, og som en kvalificeret og succesfuld agent. Ikke mindst på grund af Duchovnys frygtløse præstation, som man også kan mærke, at han nyder at spille.

Duchovny gentog rollen i en kort, men skøn, optræden i forbindelse med 'Twin Peaks The Return' i 2017.

'Kalifornia': På tur med seriemorderen Brad Pitt
Før David Duchovny begyndte at jagte seriemordere i 'The X-Files', tog han på road-trip med én (faktisk Brad Pitt!) i 'Kalifornia' fra 1993 (den udkom i Danmark året efter X-files-premieren).

I 'Kalifornia' spiller han forfatteren Brian, der tager på en køretur med sin fotograf-kæreste for at dække forskellige gerningssteder til en ny bog. For at holde omkostningerne nede slår de sig sammen med et andet par, de primitive Early og Adele (Juliette Lewis), der også gerne vil med til Californien.

Filmen er måske bedst kendt for at have både Duchovny og Brad Pitt på rollelisten før deres storhedstid, men den viser ikke desto mindre nogle af Duchovnys kendetegn og kvaliteter. Rollen som Brian er en mere blød og intellektuel mandekarakter, som fascineres af voldens natur og seriemorderens væsen. Især en scene på et værtshus, hvor Brian fængsles af Earlys dyriske side, står stærkt, ligesom at finalen klart kører Duchovny i stilling som den handlekraftige Agent Mulder.

Hans samspil med både Pitt og kæresten, spillet af Michelle Forbes, er glimrende - sidstnævnte og Duchovny deler (selvfølgelig, fristes man næsten til at sige) en sexscene.

'The X-Files': Den bløde og nørdede actionhelt Fox Mulder
Lang tid før Jason Bourne og James Bond blev bløde i knæene og fik moralske skrupler i midt 00'erne, beviste David Duchovny på tv i 1990'erne, at en actionhelt sagtens både kan græde(!), være über-nørdet og sexet, mens han deltager i skuddueller og jagter aliens.

Selve grundformlen i 'The X-files' udfordrer 90'ernes gængse kønsroller. Man har nemlig byttet rundt på de basale grundværdier: Her er den mandelig agent blevet "den troende" og spirituelle, mens Scully, den kvindelige rolle, er den mere jordbudne, videnskabelige og skeptiske.

En dynamik som kun blev forstærket af Duchovny og Gillian Andersons helt særlige kemi, der slog gnister, og var en af de centrale årsager til seriens enorme succes.

Følelserne er noget, som Mulder har uden på tøjet. Flere gange i løbet af serien bryder Duchovny grædende sammen i uforglemmelige øjeblikke. Det sker fx i det fjerde afsnit (Conduit), hvor et nyt håbløst spor omkring hans forsvundne søster efterlader ham opløst i tårer i en kirke. Eller i tredje sæsons finaleafsnit 'Talitha Cumi', hvor Mulders mor er ved at dø på hospitalet, og vi i en lang scene dvæler ved en grædende Mulder - der efterfølges af et mere badass-moment, hvor han vifter en pistol i hovedet på The Cigaret Smoking Man.

Kombinationen af det nørdede og følsomme blandet med Duchovnys tiltrækkende udseende gjorde Mulder til en sand hjerteknuser, der måske bedst af alt illusteres ved sangen "David Duchovny Why Won't You Love Me" af Bree Sharp, som blev et mindre hit i 1999.

Mulder indeholder også klassiske mandelige idealer, og det gør kun David Duchovnys præstation endnu mere kompleks. En rolle, som ikke kun gav ham stjernestatus og kvindelige bedårer i hobetal, men også var med til at rykke de mandelige kønsroller på tv.

'The X-Files' gav os også Duchovnys måske mest vellykkede film i 'X-Files: Fight The Future' fra 1998, som blev en blockbuster med en flot indtjening - og beviste at Fox Mulder sagtens var en helt som også kunne begå sig på det store lærred!

'The Larry Sanders Show': Den komiske Klovn-side
Hvis man er fan af 'The X-files' skulle man måske ikke tro, at det var verdens største overraskelse, at David Duchovny kan være sjov. Rigtig sjov.

Ikke desto mindre tog han fusen på de fleste, da han i en fiktiv udgave af sig selv medvirkede i den nytænkende mockumentary-serie 'The Larry Sanders Show' (1992-1998), der fulgte en tv-vært i og omkring optagelserne af hans late-night talkshow.

Her har skuespilleren en række scener over for hovedrollen Garry Shandling, og efter David Duchovnys egen ide får han et vaskeægte man-crush på tv-værten - dog uden at være homoseksuel. Noget som Larry (Garry) slet ikke ved, hvordan han skal håndtere, hvilket fører til en række komiske og flirtende optrin.

Før 'Curb Your Enthusiasm' og 'Klovn' leger Duchovny med sin egen persona med stor komisk snilde, ligesom at han prikker til de tidslige macho-idealer. Og man skal samtidig bemærke, at det her er laaang tid før ideer omkring "bromance" var en ting. 

David Duchovny blev da også belønnet med en Emmy-nominering for sin gæsterolle i serien. Ligesom han og Garry Shandling blev bedste venner, således var komikeren blandt talerne, da Duchovny fik tilddelt sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2016.

Generelt har Duchovny en stor portion selvironi, som man både kan se i animationsserier som 'The Simpsons' og 'Dr. Katz, Professional Therapist' (hvor Duchovny, i sikkelse af sig selv, vil have sin session, mens han står inde i et skab), i 'Zoolander' (hvor han spiller en konspiratorisk håndmodel) og i sine to værtsroller i 'Saturday Night Live', hvor han ikke har været bange for at tage pis på sig selv.

Senest så vi det i serien 'The Chair', hvor han tager tyk pis på sig selv - med både jokes om hans baggrund som engelsk studerende til at dukke op i sine ikoniske røde badebukser fra X-Files små 30 år senere.

'House of D': Duchovny som filmskaber og poet
Mens 'House of D' måske ikke gemmer på en af David Duchovnys allerbedste skuespilspræstationer, så markerer den et interessant kapitel i hans karriere. Stjernen har nemlig både skrevet og instrueret denne fine coming-of-age fortælling.

Duchovny havde allerede på det her tidspunkt i 2004 vist nogle af sine skaber-evner i 'The X-Files', hvor han var hovedmanden bag geniale afsnit som 'The Unnatural' og 'Hollywood A.D.', ligesom han senere har instrueret afsnit af 'Bones', 'Californication' og 'Aquarius'.

'House of D' vandrer på den svære balancegang mellem indie-floskler og ærlig sødme og quirkiness. Men filmen virker oprigtigt til at have Duchovnys stemme. Historien er sat i 1970'erne med Duchovnys egne barndomsminder som baggundstæppe, da den følger en 13-årig drengs opvækst og første kærlighed i New York-forstaden Greenwich Village.

Rollelisten er ganske imponerende. Den unge hovedrolle Tom indtages af nu afdøde Anton Yelchin, som Duchovny selv spiller som voksen. Mens nu også afdøde Robin Williams spiller drengens udviklingshæmmede ven, den velmenende Pappas, og Toms mor spilles af Duchovnys daværende hustru, Tea Leoni.

Det er ærgerligt, at vi ikke har fået lov til at se Duchovny udvikle denne side af sit talent yderligere. Han har dog fået lov til at udfolde sin fortællelyst i indtil videre tre romaner (med en mere på vej). Og for få år siden var Duchovny selv på tale til at instruere en filmatisering af hans egen bog "Bucky F*cking Dent".

Ligesom at hans poetiske side også har fået lov til at folde sig ud på de to rockalbums, 'Hell or Highwater' og 'Every Third Though'.

'Californication': Genopfinder sig selv som Hank Moody
Mange film- og tv-stjerner har oplevet det. De kan ikke undslippe deres store gennembrudsrolle. De fleste troede måske også, det ville være tilfældet for David Duchovny aka Spooky Fox Mulder. Men igen beviste skuespilleren, at han kunne overraske og vise helt nye sider af sig selv.

Hank Moody i 'Californication' er nærmest en direkte modsætning til Mulder. En sexgal, afdanket og selvdestruktiv forfatter, der kæmper med privatlivet og karrieren i L.A.. David Duchovny genopfinder i den grad sig selv i en alder af 47 år.

I en hårfin balance mellem komik, sæbeopera-optrin og oprigtigt hjerteskræende momenter skaber Duchovny en helstøbt og småpatetisk playboy-figur, der er fyldt med fejl og mangler, men som man ikke kan undgå at holde af (i hvert fald i seriens fire første sæsoner). Og igen har han en enestående kemi med sin on-and-off-kone Karen i skikkelse af skønne Natascha McElhone.

Rollen indbragte ham en velfortjent Golden Globe for sit komiske talent, og bør udhviske enhver tvivl om Duchovnys store spændvidde som skuespiller.

Rockstjerne!
Karrieren har budt på flere forskellige roller, herunder også som varm førsteelsker i rom-coms som 'Return to Me', afdød husbond i Susanne Biers Things We Lost in the Fire og konservativ politimand på jagt efter Charles Manson i tv-serien 'Aquarius'. Senest kunne vi opleve ham igen i rollen som Fox Mulder, da 'The X-Files' vendte tilbage på tv.

Men karrieren buldrer stadig derud for fødselaren, der i en alder af 60 år lever drømmen som rockstjerne, hvor han spiller for fulde hus i både hjemlandet og i Europa. Det seneste år alene har han udgivet to bøger, et album og medvirket i flere film og serier.

Stort tillykke til the one and only, David Duchovny! Og som han selv ville have sagt til Larry Sanders, I love you, man...

... Ps. så kan manden også rocke en kilt (han er halv skotte)... Er der noget han ikke kan?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars

Hvorfor mener du at MCU's hulk er den første?
Ironman udkom først og Stark henviser til shield i post credit scenen i Hulk Filmen, information han først selv får i slutningen af Ironman

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.