Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er Nicolas Cage (måske) verdens bedste skuespiller

Derfor er Nicolas Cage (måske) verdens bedste skuespiller

Den levende legende er aktuel i de danske biografer

Stem op!
28
Stem ned!
0
(reset)

Denne hyldest er skrevet af kino.dk's Cage-fan nummer 1, Bjarke Friis Kristensen, og blev første gang bragt i 2019 i forbindelse med stjernens 55 års-fødselsdag. Opdateret den 12. april 2022.

Den levende legende er snart biografaktuel i actionkomedien The Unbearable Weight of Massive Talent, hvor Nicolas Cage spiller en fiktiv version af sig selv.

Her er altså tale om en selvbevidst film, der leger med forholdet mellem virkelighedens Cage og så filmens version af skuespilleren. Der refereres på den måde til et væld af Cage-film, så som Face/Off, Con Air og Wild at Heart.

Find dine billetter til 'The Unbearable Weight of Massive Talent' her:

Nicolas Cages har i skrivende stund mere end 100 skuespiller-præstationer på sit CV. Det er godt to film om året - hvis han vel at mærke havde haft sin skuespiller-debut som spæd. Vildt!

Han er med andre ord en af de fortsat mest flittige skuespillere på kloden. Elsk ham eller had ham, men uanset hvordan man vender og drejer det, er han helt og aldeles unik.

I forbindelse med hans fødselsdag hylder jeg derfor manden, der aldrig er et kedeligt bekendtskab, men altid leverer og præsterer til fulde - og ofte mere til. Ganske vist ikke altid i gode film, men han er uanset hvad altid værd at være i selskab med.

Nicolas Cage er nemlig både uforudsigelig, overraskende, vild, karismatisk, manisk, over the top, intens og med en screen presence, der er svær ikke at blive fascineret og draget af.Han kalder sig selv en elev af skuespillerfaget og lader sig bl.a. inspirere af gamle stumfilm, hvilket eksempelvis kan ses i hans ofte overdrevne ansigtsudtryk, fysiske og helt ekspressionistiske skuespil.

Det giver god mening, hvis man blot skimmer hans CV, hvor der popper titler op som Raising Arizona, Vampire's Kiss og 'Wild at Heart', videre til Leaving Las Vegas, 'Face/Off' og Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans samt Mom and Dad og syretrippet Mandy.

Endvidere er han en enormt vidende og stor filmelsker. Se bl.a. blot dette interview, hvor han gennemgår nogle af karrierens mest ikoniske præstationer:Derfor er det også en skam, at han efterhånden er blevet lig med internet-jokes og fjollede memes. Han er så meget mere end det. Ja, og uden tvivl en af de bedste nulevende skuespillere. Hvis ikke den bedste?

Hans CV er i hvert fald imponerende fyldt med både fremragende film og udødelige roller. Lige fra de alvorlige, til de romantiske og action-fyldte, videre til de morsomme, surrealistiske og komplet vanvittige med mere. Han er med andre ord i den grad alsidig.

Lad mig blot liste en håndfuld af hans film. Fra de spæde år i starten af hans karriere og frem til 2018.

- 'Valley Girl' (1983)
- 'Rumble Fish' (1983)
- 'Birdy' (1984)
- 'Peggy Sue Got Married' (1986)
- 'Raising Arizona' (1987)
- 'Moonstruck' (1987)
- 'Vampire's Kiss' (1988)
- 'Wild at Heart' (1990)
- 'Leaving Las Vegas' (1995)
- 'The Rock' (1996)
- 'Con Air' (1997)
- 'Face/Off' (1997)
- 'Bringing Out the Dead' (1999)
- 'The Family Man' (2000)
- 'Adaptation.' 
(2002)
- 'Matchstick Men' (2003)
- 'National Treasure' (2004)
- 'Lord of War' (2005)
- 'Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans' (2009)
- 'Kick-Ass' (2010)
- 'Joe' (2013)
- 'Mom and Dad' (2017)
- 'Mandy' (2018)

Det er simpelthen et ærefrygtindgydende CV, han hidtil har leveret igennem sin karriere. Forude venter der naturligvis endnu flere film.

Bl.a. et yderst spændende samarbejdet med den japanske enfant terrible og vildbasse Sion Sono med 'Prisoners of the Ghostland'. Det kan kun blive vildt.

Jeg hylder med andre ord Nicolas Cage uden ironisk distance og med et oprigtigt hjerte - og vil fortsat se frem til mange flere film fra hans hånd.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Nic Cage har desværre ikke udviklet sig, vel snarere afviklet sig.

Dels ved de helt igennem ringe film valg, han har gjort i en årrække. Og hans forfærdelige kunstige tandsæt har ikke gjort sagen bedre.

Jeg drømmer mig tilbage til de gamle film fra 90'erne, som Face/Off - med flere. Dengang Cage virkelig brændte igennem.

rene

er Ghost rider

Finn Carl

Som en "Stand Upper" nævnte for nyligt, så har Nicolas Cage aldrig set et manuskript, der var så dårligt, at han ikke ville indspille det! At han vist er i nærmest bundløs gæld, er nok en medvirkende årsag til, at han spilder sit talent på en masse vås?

Antaeus

Min favorit blandt hans film er National Treasure,
Nicolas Cage og Diane Kruger m.fl. er super oplagte og der er en god kemi mellem de bærende skuespillere i filmen, især mellem Cage og den smukke Kruger. Den er spændende, med gode replikker og et veloplagt plot.

Bjarke Friis Kristensen

Ja, den har jeg bestemt også et svagt punkt for :) / Mvh. Bjarke, kino.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.