Cookie- og Privatlivspolitik
De 25 mest ikoniske øjeblikke fra Clueless

De 25 mest ikoniske øjeblikke fra Clueless

Vi fejrer teen-klassikerens 25 års jubilæum

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Denne blog er skrevet af 90'er barn, totally Clueless-fan og kino.dk redaktionsmedlem Christine Dyrskjøt Elmstrøm.

1990'erne bød på på den ene teen-klassisker efter den anden, heriblandt 10 Things I Hate About You, 'She's All That' og Scream. Men i 1995 udkom den mest ikoniske 90'er teen-film af dem alle: Clueless.

Personligt var jeg knap 2 år gammel, da filmen fik premiere, men har set filmen mindst 30+ gange både som pre-teen og måske i endnu højere grad nu i mine 20'ere.

I dag kan jeg nemlig for alvor kan sætte pris på filmens satiriske tilgang til high school-livet og dens moderne gentænkning af Jane Austens roman 'Emma'. Desuden er dialogen vanvittigt velskrevent, og teen-klassikeren byder på den ene ikoniske replik efter den anden.

Og så er Paul Rudd lige sød, hver gang man ser filmen.

Denne sommer har filmen 25 års jubilæum, og det fejrer vi med en gennemgang af de 25 mest ikoniske øjeblikke fra 'Cluesless'.

Du tænker måske, om en film overhovedet kan have hele 25 ikoniske øjeblikke? Abso-fucking-lutely.

Spoiler alert: Denne blog vil gennemgå alle mine favorit scener fra 'Clueless' og afslører derfor en del af plottet. Men hvis du ikke har set 'Clueless' endnu, så er det da også på tide. Nu... ja lige nu! Du vil ikke fortyde det. 

Chers klædeskabs-computer
Der er ikke meget andet fikitonelt teknologi, jeg har tænkt mere på eller drømt mere om end Chers klædeskabs-computer, der kan hjælpe hende med at finde dagens outfit. Intet mindre end ikonisk!

Chers gule/ternede sæt
Moden er generelt helt genial igennem hele filmen, men især Chers ternede sæt er for mig intet mindre end et af de mest ikoniske outfits i filmhistorien. Dionne byder desuden på en række fantastiske hatte, Ambers tøj er altid vildt og så sidder alle drengenes bukser næsten nede omkring knæene. 


”As if”
En af filmens gennemgående replikker, der altid kan benyttes til at pointere hvad, der bare aaaaaldrig kommer til at ske.

Cher debat-tale
Allerede i starten af filmen får vi serveret en af dens mest ikoniske replikker: 
”May I please remind you that it does not say R.S.V.P. on the statue of liberty”.

Chers debat-tale om immigration etablerer hende som en karakter med hjertet på rette sted, der på trods af en knap-så-akademisk anekdote om en havefest formår at fremstå som mere end blot endnu en populær, blond high-school-pige.


Whatever
Amber siger altid sin mening, og så ser hun altid helt overdrevent ud. I love it!

Travis "vinder" for mest fravær
Hele 38 gange er Travis kommet for sent, og beslutter sig derfor for at holde en lille tale, hvor han takker sine forældre for aldrig at give ham et lift i skole og medarbejderne på McDonald's for at lave hans morgenmad. Travis er klart en af filmens bedste karakterer.

Josh sidder ved poolen og læser Nietzsche
Ikke så meget at sige her. Bare ikonisk. 

Cher sætter Mr. Hall og Miss Geist op med hinanden
Den originale Emma Woodhouse-karakter fra Jane Austen-romanen kommer for alvor på spil her, hvor Cher leger matchmaker og sætter sine to ensomme undervisere sammen. “Old people can be so sweet”.

Chers karakterbog – med forbedringer  
“Honey, I couldn’t be happier if they were based on real grades”. Cher formår at argumentere sig til en næsten perfekt karakterbog, da hendes far altid har lært hende, at man aldrig skal takke ja til det første tilbud. 


“Well there goes your social life”
Klassisk comeback fra Dionne, der kommer efter Amber undsk
ylder sig selv fra idræt, fordi; "My plastic surgeon doesn't want me doing any activity where balls fly at my nose".

Street slang forklaret
Dionne bliver ved med at bede Murray om, at han ikke skal kalde hende "woman". Endelig forklarer han, at "street slang is an increasingly valid form of expression" og at de kvindelige stedord ofte har drillende, men ikke nødvendigvis nedladende undertoner. Fed replik! Og Tai har den helt samme reaktion, som jeg først havde; "You guys talk like grown ups".

Tais makeover scene 
Jeg elsker en god makeover scene... Hvem gør ikke det?

Og jeg er især vild med, da Tai får lagt eyeliner i sin vandlinje, og hendes øjne helt naturligt løber i vand. We've all been there. Det fede ved Tais makeover i 'Clueless' er, at hun pga. sit nye mere konventionelt gode udseende ender med at miste sig selv og sin gode personlighed, og at hun, modsat i andre film fra genren, ikke opnår lykke gennem sin makeover, men først, da hun vender tilbage til sit oprindelige jeg.

"Hamlet didn't say that"
Cher er beviset på, at det er mindst ligeså lærende at se film, som det er at læse bøger. Cher retter nemlig Paul Rudds prætentiøse date i, hvem der sagde et citat fra Hamlet, da Cher selvfølgelig kan huske, hvad Mel Gibson har sagt.


”If I’m too good for him, then how come I’m not with him?”
Spørgsmålet vi alle har stillet os selv.

Jomfru-snakken
Der er så mange uimodståelige replikker i scenen, hvor Tai lærer, at Cher er jomfru: "The PC term is hymenally challenged", “you know how picky I am with my shoes, and they only go on my feet", "Cher's saving herself for Luke Perry". RIP Luke Perry <3

Chers råd til at få en fyrs opmærksomhed 
Vil du have en fyrs opmærksomhed? Så lyt til Cher: Tab ting på gulvet, og se ham samle det op for dig; send blomster og chokolade til dig selv, så han kan se, hvor eftertragtet du er; tiltræk så meget opmærksomhed til din mund som muligt og sidst men ikke mindst; vis lidt mere bar hud, da det minder ham om at være nøgen, og så tænker han på sex. Bulletproof advice. 

Chers lille hvide kjole
Igen en række legendariske replikker: "What the hell is that? A Dress. Says who? Calvin Klein." Og Josh er tydeligvis fuldstændig betaget, aaaw. 

"Do you like Billie Holiday? I love him"
Cher ved tydeligvis ikke hvem Billie Holiday er, for da Christian spørger hende, om hun kan lide Billie Holiday, svarer hun selvsikkert; "I love him". 

Cher gør sig klar til filmaften med Christian
Hvis du skulle være i tvivl om, hvad du skal gøre for at forberede dig på en date, så giver Cher dig opskriften her: indstil lyset helt rigtigt, tag polaroid billeder af alt dit tøj, så du kan finde det helt rigtige outfit og vigtigst af alt;
 “whenever a boy comes over, you should always have something baking”.

Cher og Christians film-date
Nogle fyre er bare uopnåelige. Selv for Cher.

”He does dress better than I do. What would I bring to the relationship?”
Når dit crush har bedre stil end dig, hvad kan man så bidrage med?

Dionne kører ud på motorvejen ved en fejl
Der er mange gode køre-scener i filmen, men scenen, hvor Dionne ved en fejl kører ud på motorvejen, må være min favor
it, især på grund af Murrays reaktioner.

Det er mange andre køre-guldkorn i denne film, bl.a. hvor Dionne pointerer, at Cher kørte over for et stop-skilt, og Cher så siger "I totally paused", og så selvfølgelig replikken om, hvorfor det er ligegyldigt at lære, hvordan man parkerer; ”what’s the point? Everywhere you go they have valet”.

”Why do I even listen to you? You’re a virgin you can’t drive”
Uden tvivl min absolut yndlingsreplik i 'Clueless'. Det ultimative burn.


Da det går op for Cher, at hun er forelsket i Josh 
Baggrundslys og springvand tænder bogstaveligt
alt bag Cher, da det går op for hende, hvorfor hun er så irriteret over Tais crush på Josh.

Josh og Cher sidder på trappen
Alicia Silverstone brillerer i særdeleshed i en af filmens sidste scener, hvor Cher og Josh eeeendelig finder sammen (her er det bedst ikke at tænke på, at de to er sted-søskende, og at Cher kun er 15 år gammel). Både Cher og Josh har lært, at man ikke skal dømme andre på deres udseende. And they lived happily ever after.

Er du sulten efter mere indhold om 'Clueless'? Så lyt til vores podcast om Jane Austens filmunivers her eller vores podcast om favoritfilm fra 1995 her.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter