Cookie- og Privatlivspolitik
Portræt af en James Bond #1: Sean Connery

Portræt af en James Bond #1: Sean Connery

Vi varmer op tll 'No Time to Die'

Stem op!
13
Stem ned!
0
(reset)

Af gæsteblogger Lars Bergstrøm

Hele seks skuespillere har indtil nu portrætteret den ikoniske rolle som vores allesammens Agent 007 (i den officielle EON-serie) – og efter den kommende No Time to Die skal den syvende inkarnation findes.

I den følgende artikelserie vil jeg portrættere de ikoniske skuespillere, der har haft rollen frem til nu.

Mit første møde med MI6-agenten var i Roger Moores skikkelse i filmen The Man with the Golden Gun... Men som alle ved, startede det hele med en brunøjet bodybuilder fra Skotland... Sean Connery.

GoldfingerEn ny Playboy-mandetype
Bond-serien er født i 1950’erne af forfatteren Ian Flemming, som selv havde en baggrund i hæren under 2. verdenskrig.

I den kolde krig, der fulgte verdenskrigen, bekrigede stormagterne hinanden i jagten på et nyt fjendebillede efter nazityskland. Og virkeligheden havde mange hemmelige agenter. Samtidig havde reklameindustrien og fremmelige tidsskrifter som Playboy skabt en helt ny mandetype, som ikke nødvendigvis var så monogam og ordentlig, hvilket idealet havde været hidtil.

På den baggrund tog Bond-karakteren springet fra bog til film. Filmatiseringerne kom til verden på det helt rigtige tidspunkt.

James Bond er en kølig og nøgtern agent. Han drikker, spiller og har et højt forbrug af damer - som ofte er lige så nonchalant, som de drab han udfører.

Produceren Albert R. Broccoli valgte Sean Connery til rollen, meget mod Flemmings vilje - som hellere havde set den mere aristokratiske David Niven som sin agent frem for bodybuilder-typen Connery.

Instruktøren Terrence Young tog Connery med til en dyr frisør og skrædder og introducerede ham til high society, bl.a. kasino, kvinder og restauranter i datidens London.

Forvandlingen var perfekt; Connery udstrålede præcist det kølige overskud og den sexappeal, man ledte efter.

You Only Live TwiceEn simpel skabelon skabes
Dr. No (1961) var første film i rækken – og allerede fra starten anede man skabelonen, der kom til at fortsætte i resten af serien. M, Moneypenny og Felix Leitner var med – kun Q manglede, og vi fik både den onde og den gode kvinde (begge top sexede selvfølgelig) - samt skurken, som naturligvis viste sig at være medlem af SPECTRE.

Suspense, biljagt, slagsmål, skuddueller, sex – og højdepunktet i mødet mellem Bond og Honey Ryder (Bond-pigen som måske aldrig bliver overgået!) - samt det endelige opgør fyldt med eksplosioner og ødelæggelser. Den første Bond-film var en massiv succes og gav et pænt overskud til producenterne.

Mange bond-film er skåret over en simpel skabelon: verdensfreden er truet, en ond skurk skal besejres – men inden det endelige opgør skal håndlangerne (henchmen) overvindes. Til det har serien udviklet Q's mange gadgets, som er blevet en af Bond-franchisens varemærker. I Connery’s tid startede det hele. Han fik fx en Aston Martin DB 5 udstyret med katapultsæde, olie og våben. Han fløj både minihelikopter og med rygbåret jetpack.

Fem film på seks år
Verden ville have mere – og det fik de! Hele fem film på seks år.

Faktisk var det så koncentreret, at Connery selv blev overvældet af rollen, han VAR Bond og blev opfattet sådan 24 timer i døgnet. Til sidst kedede han sig så meget, at det førte til et brud med producenterne, som måtte skaffe en vikar i rollen (Lazenby), inden Connery vendte tilbage til den film, alle troede ville blive den sidste; Diamonds Are Forever (1971) - et job hvor Connery forlangte en skyhøj løn og fik den. Filmen fik dog en del kritik efterfølgende, og Connery var tydeligt blevet mindre fit og en del ældre.

Men hvornår peekede Connery så i rollen?

Mange vil mene, at det var i Goldfinger, andre From Russia with Love – og personligt holder jeg også meget af You Only Live Twice. Men sikkert er det, at Connery gennem de inoniske film skabte rammen for alle senere inkarnationer af Bond. Altid cool, altid i kontrol.

From Russia with LoveDen bedste Bond?
For mange vil Connery, ud over at være den første, også altid være den bedste udgave af Bond. Selv synes jeg, at alle udgaver af Bond passer til tiden. Men Connery er den skuespiller, som har haft den største karriere efter Bond. Sean Connery besidder en særlig aura og personlighed, som løfter enhver rolle til noget større. En karsima som sikrede ham rollen til at starte med.

I 1983 vendte Connery tilbage som Bond, da ejeren af rettighederne til Thunderball lavede en film udenom EON. Faktisk en film som har rettens ord for at være en ægte Bond-film, og som fortjener mere kredit, end den normalt får, da den lidt er en bastard i manges øjne.

Titlen var Never Say Never Again, og faktisk er denne udgave af netop 'Thunderball' bedre end originalen på rigtig mange områder – og Connery (udstyret med paryk) havde en fin ironisk og humoristisk tilgang til opgaven, som blev hans endegyldige farvel til rollen.

Læs med, når Lars næste gang skriver om George Lazenby.

No Time to Die får biografpremiere den 2. april.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Legetanten

SEAN CONNERY er uden tvivl den bedste James bond til dato :)

Shaolin

En ægte Bond-fan må da i det mindste vide at Dr. No er fra 1962...

EDIT: Og at hans CIA-ven hedder Felix Leiter og ikke Leitner.

Den slags skal der sgu være styr på.

Wayne

Beklager - jeg har vist taget den fra hukommelsen, og ikke tjekket IMDb :-). Og Leiter var vist en tastefejl.

Men jeg er da glad for at du ikke fandt flere fejl - og håber at du har haft lidt ud af at læse det, trods alt ;-)

(Kino, hvis I læser med vil I så ikke lige rette disse?)

Nikolaj

Fedt portræt! Og som du selv er inde på er jeg også enig i at hver eneste Bond skuespiller passer til tiden, og jeg har personligt også altid synes om, hvad de forskellige skuespillere gjorde for at forny rollen, og gør dem til sin egen. Selv George Lazenby synes jeg ikke er så dårlig, som nogle mener han er.

Personligt er min favorit stadig Connery. Når jeg tænker på navnet Bond er han den første jeg kommer til at tænke på. Uden ham tror jeg aldrig at Bond havde eksisteret i så mange år som filmserie. Han havde bare så meget karisma og charme, og et fantastisk ansigt. Og af alle Bond film er Dr. No sjovt nok min favorit. Den er klart slidt i kvalitet i forhold til de andre i serien, men kan godt lide den er primitiv, og Connery ejer hele den film, sammen med Ursula Andress som Honey Ryder, som også er min favorit Bond-Pige.

Men igen godt portræt! Glæder mig til det næste!:)

Wayne

Herligt du synes om det!

Jeg holder også af Dr. No - men “dragen” virker ikke så godt idag.

Helt enig Honey Ryder/Ursula Andress er aldrig overgået som Bondpige - vildt nok.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.