Cookie- og Privatlivspolitik
Tillykke med fødselsdagen til en af filmhistoriens sejeste, Sigourney Weaver!

Tillykke med fødselsdagen til en af filmhistoriens sejeste, Sigourney Weaver!

Skuespillerinden fylder 70

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

For mig - som helt sikkert også for mange andre fans verden over - vil Sigourney Weaver for evigt stå som en af filmhistoriens sejeste kvinder. Det ikke mindst takket være hendes rolle som den ukuelige badass Ellen Ripley i Alien-filmene.

Hun indtog første gang den ikoniske rolle i Ridley Scotts Alien fra 1979, hvor Ripley – udover naturligvis H.R. Gigers ligeledes ikoniske rummonster – står som en af de stærkeste karakterer i min filmiske opdragelse - både indenfor sin genre, men også i filmhistorien i det hele taget. 

Den benhårde Ripley har nemlig bl.a. også inspireret til et utal af andre seje kvinder på film. Især fordi hun i James Camerons fortsættelse fra 1987 fik lov til at blive en rigtig action-kvinde - der tilmed blev Oscar-nomineret. "Get away from her you bitch!"


Det er dog bestemt ikke den eneste rolle, jeg husker Weaver for. En anden og vigtig rolle i mit filmiske tankegods, er nemlig som den sexede og forførende Dana Barrett, der besættes af den fæle Zuul i en af de bedste gyserkomedier nogensinde, nemlig Ivan Reitmans Ghostbusters fra 1984 og Ghostbusters II fra 1989.


I sin besatte skikkelse er det ikke mindst hendes aggressive adfærd, der går udover en noget bævrende og akavet Rick Moranis i rollen som Louis Tully. Weaver får desuden her selskab af de fire spøgelsesjægere i skikkelse af veloplagte Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis og Ernie Hudson.

Udover disse to umiskendeligt legendariske film og roller på Weavers CV, har hun også indtaget mere klassisk dramatiske roller. Det bl.a. i det biografiske drama Gorillas in the Mist fra 1988. Filmen er selvsagt mindre dyster, men stadig utroligt gribende og nogle steder tæt på ubærlig. Weaver spiller ian Fossey, en videnskabskvinde, der tog til Afrika for at studere bjerggorillaer, og sidenhen kæmpede for at beskytte dem. 

Samme år medvirkede hun i Working Girl, hvor der er skruet helt ned for det makabre og godt op for romantikken og komikken. Her indtager Weaver nemlig rollen som forretningskvinden, der er kærester med Harrison Ford og samtidig ondsindet chef over for Melanie Griffith.

Både Gorilla-filmen og 'Working Girl' gav Weaver Oscar-nomineringer det år - en for bedste hovedrolle og en for birolle.

Roman Polanski brugte i 90erne Weavers markante fysik og skrøbelighed i thrilleren Death and the Maiden med fuldt overlæg. Her spiller hun Paulina Escobar, der er blevet holdt fanget samt tortureret og voldtaget af en mand, som hun aldrig har set - kun hørt. Disse roller byttes dog om, da Paulina på overraskende vis får mulighed for at tilfangetage den selv samme mand – eller er det nu også ham?

copycatMed seriemorderthrilleren Copycat indfandt alvoren og ikke mindst den neglebidende spænding sig igen. Weaver er psykologen, der lider af agorafobi, men alligevel må forsøge at stoppe en seriemorder. En medrivende 90’er-thriller, hvor en velspillende Sigourney Weaver leverer sin angstfulde karakter med både nerve og nærvær.

Der er ingen tvivl om, at Weaver har samarbejdet med nogle af de mest markante instruktører i Hollywood – og med M. Night Shyamalans twist-gyser The Village fra 2004 var det også med en unik instruktør bag kameraet, at hun her indtog det store lærred som moderen til Joaquin Phoenix’ Lucius Hunt.

I nyere tid kommer man ikke uden om James Camerons tekniske bedrift – nemlig science fiction-filmen Avatar fra 2009, hvor hun spiller botanisten Grace Augustine. En rolle, hun desuden kommer til at gentage i de kommende fire Avatar-film.

Jeg vil her til sidst også lige nævne en af i mine øjne nyere tids mest underholdende horrorfilm, nemlig den blodige Cabin in the Woods, hvor Weaver har en ganske vist lille, men væsentlig rolle at spille. Så ja, hold også øje med denne film i det alsidige bagkatalog til en af filmhistoriens sejeste kvinder.

Der skal således herfra lyde et både dybfølt og ærbødigt hurra for Sigourney Weaver og hendes 70 fortryllende, gribende og seje år.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.