Cookie- og Privatlivspolitik
Toronto dag #2-3: Dansk succesfilm genindspillet: "Jeg tør ikke se den oprindelige film"

Toronto dag #2-3: Dansk succesfilm genindspillet: "Jeg tør ikke se den oprindelige film"

Sam Neill er bange for at være dårligere end Morten Grunwald

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

TORONTO. Hvor jeg fik set fire nye film den første dag af filmfestivalen i Toronto, gik tempoet lidt ned på dag 2 og 3. Årsagen var en række visninger, der overlappede, for selvom programmet på TIFF er ekstremt omfattende, kan de film, man gerne vil se, meget let komme til at ligge oveni hinanden eller på dårlige tidspunkter samtidig med pressekonferencer.

Jeg HAR dog fået set en række film, og især 'Blackbird' er værd at lægge mærke til. Det er nemlig genindspilningen af Stille hjerte, som Bille August instruerede i 2014.

"Jeg tør ikke se den oprindelige film"
Som dansker er det altid spændende, når film, vi er glade for herhjemme, bliver genindspillet i udlandet. Udfaldet er dog ikke altid lige vellykket, men Notting Hill-instruktøren Roger Michell slipper ret godt fra forsøget med Blackbird. Det hjælper også, at han har hyret en række seværdige skuespillere til at tage over for de stærke danske kræfter.

Susan Sarandon spiller Ghita Nørbys rolle som den dødeligt syge Lily, der har besluttet sig for at modtage aktiv dødshjælp, inden hun bliver ædt op af sygdommen. Ved hendes side står Sam Neill i rollen som hendes ægtemand, der skal udføre opgaven, og Kate Winslet og Mia Wasikowska som hendes to døtre. De tager over for hhv. Morten Grunwald, Paprika Steen og Danica Curcic i den oprindelige film. Manuskriptforfatteren Christian Torp står igen bag drejebogen, og der er enkelte ændringer i forhold til originalen, men hovedbudskabet er det samme.

Sarandon og Neill ved 'Blackbird' pressemøde / kino.dk

Vi var med til det tilhørende pressemøde, hvor Susan Sarandon, Sam Neill og Roger Michell talte om det svære tema, og især førstnævnte havde en positiv holdning til aktiv dødshjælp:

- Hvis du selv har oplevet nogen i din familie eller tæt på dig, der lider, vil du også gå ind for at give dem en god afsked.

Når man nu deltog i pressemødet, var det oplagt at spørge ind til originalen (man er vel dansker), og om deres forhold til Stille hjerte. Sam Neill svarede med ydmyghed over for Morten Grunwalds præstation:

- Jeg tør ikke se den, for hvad nu hvis ham, der spiller min rolle, gør det bedre end mig?

Se hele pressemødet herunder:

Blackbird er købt hjem til dansk biografdistribution, men afventer premieredato.

 

True History of the Kelly Gang

Kelly-banden er brutalt og godt selskab
Instruktøren Justin Kurzel har haft en særpræget karriere. Med kunstnerisk gennemførte film som 'Snowtown' og Macbeth, der dog begge lige manglede det sidste for at ramme den helt store klinge, og et mislykket Hollywood-forsøg med Assassin's Creed, er den 45-årige australier tilbage i hjemlandet med westernfilmen True History of the Kelly Gang. Filmen finder sted i 1870ernes Australien, hvor spændingerne mellem englændere og irere er på sit højeste, og Kelly-familien, med den stærke, kyniske matriark Ellen, lever en rimelig isoleret tilværelse ude på landet. Men en række omstændigheder medfører en særdeles ubehagelig udvikling for børnene - især den ældste søn Ned, der af sin mor sælges til en forbryder spillet af en blændende Russell Crowe. George MacKay, der havde en stor rolle over for Viggo Mortensen i Captain Fantastic, spiller den nuancerede hovedrolle som Ned, og han gør det med stor fysisk tilstedeværelse og overbevisende karisma. Som western er vi tættere på kunstneriske visionære film som The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford end den mere klassiske The Homesman. Stil og indhold går op i en højere enhed, og tilsammen er der tale om Kurzels bedste film til dato - og den perfekte måde for ham at komme videre fra floppet 'Assassin's Creed' på.

True History of the Kelly Gang afventer dansk biografpremiere.

 

Om det uändlige

Svensk auteur skuffer en smule
Jeg er pjattet med Roy Anderssons stillestående, komiske univers. Siden 2000, hvor Sange fra anden sal vandt juryens pris på Cannes, har svenskeren specialiseret sig i film udelukkende bestående af stillestående tableauer med meget lille handling, nærmest en meditation over livets finurlige og groteske sider, gerne kombineret med en underfundig humor.

Hvor hans tidligere værk, En due sad på en gren og funderede over tilværelsen, var bundet sammen af et par gennemgående, morsomme og skæve eksistenser, er tableauerne i 'Om det oändliga' (Om det uendelige) mere fragmenterede, og selvom en præst, der har mistet troen på Gud, figurerer i flere scener, føles filmen mindre helstøbt end tidligere. Ofte er de enkelte indstillinger, der altid er spændende at betragte pga. det uovertrufne kameraarbejde, lyssætning og setdesign, mindre tilfredsstillende, og deres ”punchlines”, om man vil, knap så skarpe som tidligere.

Om det oändliga er ikke planlagt til dansk biografpremiere, men Anderssons film plejer at blive vist i Danmark, så mon ikke den købes hjem?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.