Cookie- og Privatlivspolitik
Filmene bag mine favorit tv-serier

Filmene bag mine favorit tv-serier

Er der film, du ønsker at se som tv-serie? 

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

Genindspilninger, remakes, reboots, filmatiseringer osv. Det er umuligt at have styr på alle formaterne, og der er utallige eksempler, hvor film og tv-serier mødes i en eller anden forstand. Film kan blive adapteret til serieformat eller omvendt. For nyligt er to af mine aktuelle favoritter 'Westworld' og 'The Handmaid’s Tale' vendt tilbage med deres anden sæson, men vidste du, at de begge først udkom som spillefilm?

Natasha Richardson i The Handmaid's Tale (1990) og Yul Brynner i Westworld (1973).

Førstnævnte er baseret på den originale science fiction-film fra 1973, som fik efterfølgeren 'Futureworld' og sluttede af med en kort tv-serie på 5 afsnit kaldet 'Beyond Westworld'. 'The Handmaid’s Tale' kommer af Margaret Atwoods dystopiske roman 'Tjenerindens fortælling' fra 1985. En bog der allerede blev filmatiseret i 1990.

Kyle Chandler i sportsdramaet Friday Night Lights (2006-2011).

Tv-landskabet er blevet en bred størrelse og har både udviklet og udvidet sit format siden sin begyndelse. Derfor er det også oplagt at bringe en spillefilm over til serieformatet - især hvis der ses en potentiale i fortællingen. Ligeledes er der fra starten af tv-seriens guldalder i slut 1990'erne med bl.a. HBO-serien 'The Sopranos' blevet formet et serielandskab, der er på niveau med filmmediets kvalitet og æstetik.

Fremtidsdystopi & kvindefrigørelse

Flere film har i årenes løb taget springet over til tv-formatet, som 'Friday Night Lights', 'Nikita', 'Dødbringende våben', 'Bates Motel' (relation og forhistorie til gyserfilmen Psycho) og 'Buffy the Vampire Slayer'. Filmuniverser, som får plads til fordybelse og detaljer pga. seriens længerevarige format.

Tv-serien She's Gotta Have It (2017 -).

'Westworld' og 'The Handmaid’s Tale' fortæller begge om fremtidsdystopier og har haft kæmpesucces med hver deres første sæson. Successen viser, hvordan historier, der er skabt for 30-40 år siden, kan tages op i nyere kontekst, aktualiseres og atter blive populære. Det samme gør sig gældende for den nye Netflix-serie 'She's Gotta Have It', baseret på Spike Lees egen film fra 1986, der behandler emner som racediskrimination og politik i et betændt USA. Problematikker der også var aktuelle i 1980'erne, da filmen fik premiere. Samtidig har serien en fantastisk fremstilling af en kvinde, der jonglerer med tre elskere og holder sig ikke tilbage for at vise sin seksuelle frigørelse.

Tjenerindens fantastiske fortælling

'The Handmaid's Tale' er som tidligere nævnt en favorit hos undertegnede, og sammenlignet med både filmen og bogen forekommer der i serien en dybere forbindelse til hovedkarakteren. Det klæder samtidig historiens univers at blive udvidet, og i anden sæson kommer man tættere på de andre karakterer ved at få indblik i deres historie og oplevelser i det skræmmende fremtidsscenarie.

Trailer til filmen The Handmaid's Tale.

Det samme kan siges at være gældende for den overnaturlige ungdomsserie 'Teen Wolf', hvor der tages udgangspunkt i filmens præmis fra 1985 om en ung dreng, der transformeres til en varulv, men i serien bliver det overnaturlige univers gjort fyldelstgørende med mytologi og mange monstre. Tv-serien blev særdeles populær hos det unge publikum og fik 6 sæsoner.

Tyler Posey i Teen Wolf  (2011-2017).

En af de hurtigste transformationer fra film til serier, som jeg har set i nyere tid, er indiehittet 'Dear White People'. Filmens charme forsvandt desværre en smule i seriens første sæson, da det næsten var én en-til-en sammenligning (flere af skuespillerne fra filmen spiller endda samme rolle i tv-serien), mens anden sæson fungerer fremragende, fordi serien finder sin egen stemme frem for at gengive fra filmen. 

Tessa Thompson i filmen Dear White People.

En anden favorit hos undertegnede tæller desuden 'Fargo', som er et klart eksempel på en fremragende film, der også er en vellykket tv-serie. Hvis du spørger mig skyldes det tildels, at der fortælles i et spændende antologiformat, så Fargo-universet opleves med en anden fortællerstil, men selvfølgelig skal der også nævnes, at serien præges af flotte skuespilpræstationer.

En dårlig Scream Queen

En mindre vellykket transformation er 'Scream The TV Series', baseret på gyserfilmen undertegnede elsker at gense, men seriens præmis og handling er desværre for vag til at skabe overraskelse eller uhygge. Der var ellers god potentiale til at bringe gyserfranchisen over til serieformatet, og jeg kan umuligt være den eneste, som gerne vil se en gyser ungdomsserie?

Scream The TV Series (2015 -).

Hvad venter der så i fremtiden? Det er blevet annonceret, at Ringenes Herre bliver udgangspunktet for en ny tv-serie i den forstand, at handlingen foregår i tiden før den populære Tolkien-trilogi. Ligeledes kommer agentserien 'Jack Ryan' her til sommer med John Krasinski, og som tidligere er blevet filmatiseret med Chris Pine i den ledende rolle. Det vil derfor ikke overraske os hvis et hav af andre filmproduktioner, også snart kan opleves som tv-serie.

Er der film, du ønsker at se som tv-serie? 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Julius

Det er altid spændende at se hvilke populære serier, der oprindeligt startede som film, for det er ikke alle, man umiddelbart ville være klar over.

Personligt ville jeg sige, A Handmaid's Tale og Fargo var blandt de bedste nuværende serier baseret på film. Jeg ville dog også gerne give et lille vink i retningen af Blake Edwards' geniale Pink Panther-film som senere blev til en ganske hyggelig animeret serie.

Breder man søgefeltet mod generelle spinoffserier, vil jeg virkelig også gerne have Better Call Saul ind i billedet. Sæson fire er lige rundt om hjørnet, og jeg ville stærkt argumentere for, at det er den bedste serie i fjernsynet lige nu. Hele molevitten er på Netflix, så skynd jer lige at se det ;)

Tullemor76

Siden jeg læste Susan Kays version af The Phantom of the Opera, Phantom har jeg ønsket at se den som tv-serie. Det er ikke sikkert man kan lave flere sæsoner af den men en del afsnit. Man får hele Eriks baggrund hvorfor han blev en sindssyg genial komponist. Han flygtede fra sin mor som ikke kunne tåle at se hans vanskabte ansigt, taget til fange af sigøjnere, blev senere magikere i mellemøsten og endte i Paris' opera hvor han møder Christine. Tv-serien kunne laves både med og uden musical sange. Synes dog det kunne være spændende at få folkene bag La La Land og The Greatest showman til at lave den som en tv-musical serie. Ohhh I wish!!!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter