Cookie- og Privatlivspolitik
Kærlighedsfilmen alle snakker om

Kærlighedsfilmen alle snakker om

Sensationen Call Me by Your Name

Stem op!
42
Stem ned!
0
(reset)

Her er historien om, hvordan en italiensk instruktør, en ukendt ung skuespiller og en Hollywood-stjerne skabte en romantisk sensation, der endelig efter et års vedholdende hype har fået dansk premiere. 

Titlen er Call Me by Your Name, instruktøren hedder Luca Guadagnino (ham bag I Am Love) og hovedrollerne spilles af stortalentet Timotheé Chalamet og allerede etablerede Armie Hammer. Jeg så filmen for flere måneder siden. Den sidder stadig i min krop, i mit sind og i mit sociale medie-feed på daglig basis. Her er hvorfor.

Handlingen, der er baseret på en roman af André Aciman, foregår i 1983 i en lille, billedskøn landsby i Norditalien. Her holder den 17-årige Elio sommerferie, mens hans far, der er professor i græsk-romersk kultur, får besøg af en 24-årig flot amerikanske research-assistent ved navn Oliver. Kemien er øjeblikkelig og langsomt begynder en affære mellem de to unge mænd at blomstre. Sommeren bliver ikke blot mindeværdig, men fører også til en seksuel og følelsesmæssig åbenbaring for Elio.


Trailer til 'Call Me by Your Name'

En følelse
’Call Me by Your Name’ fik premiere for præcis et år siden på festivalen Sundance, hvor den blev en øjeblikkelig publikums- og anmeldersucces.

Anmelderen fra Collider, Adam Chitwood, beskrev dengang filmen som det mest medrivende værk, han nogensinde havde set på Sundance, en LGBTQ-klassiker på niveau med CarolBrokeback Mountain og Moonlight, samt et af det 21. århundredes bedste romancer på det store lærred. Intet mindre.

Siden da har ’Call Me’ nået nye højder uge for uge, hvilket blev endegyldigt cementeret med fire Oscar-nomineringer - hvoraf den kun 22-årige Chalamet står side om side med giganter som Daniel Day-Lewis, Gary Oldman og Denzel Washington i kategorien Bedste mandlige hovedrolle.

Men hvad er det, der har gjort 'Call Me' til en sensationel størrelse? Den har ikke slået billetsalgsrekorder. Ej heller står den til en garanteret Oscar-sejr. Succesen bunder ikke i noget håndgribeligt, men nærmere i en følelse. En følelse som har smittet publikum (inklusiv undertegnede) verden over ved diverse forpremierer og +40 festivalvisninger siden Sundance.

Call Me by Your Name
En simpel sommeropskrift

Guadagnino har gjort det uhyre sjældne og forvandlet en simpel sommerromance til noget tættere på en fysisk rejse ud i følelsernes vold. Måske det tætteste man kommer på en læseoplevelse i visuel forstand. Jeg blev totalt hypnotiseret i de to timer og 12 minutter, filmen varede. Det var mig, der blev forført og forførte. Men jeg mærkede bestemt også 'Call Me' på min krop. Hvordan gik det til? Et bud er, at alle elementer simpelthen gik op i en højere sanselig enhed.

Sayombhu Mukdeeproms fotografering af det pittoreske landskab tilsat tøjets 80er-pasteller og en lydside, der fanger naturens detaljer inklusiv hver en bid af de modne frugter er blot nogle af de gennemførte komponenter, der beruser, tryllebinder og transcenderer filmens hverdag til det stof, klassiske romancer er lavet af.

Og så er der karaktertegningen (skrevet af min gamle favorit James Ivory) og ikke mindst udførelsen heraf.

Elio og Oliver er varme, rene, legende og nuancerede størrelser. Selskabet gjorde mig simpelthen klogere. Især Chalamets portræt af teenageren Elio er så dejligt blottet, at alt det kejtede går hånd i hånd med den ellers overlegne dreng, der kaster sig ud i sin første forelskelse. 

Call Me by Your Name

Så hvad kan man forvente af biografturen? Sammenligningerne med allerede nævnte LGBTQ-værker ligger lige for, men personligt tænkte jeg mere på Boyhood fra 2014. Richard Linklaters drama var en produktionsmæssig bedrift (den blev filmet over 12 år), men resultatet var lige så naivt og samtidigt vanvittigt klogt med mennesket i centrum for et coming-of-age-drama uden de store plotkonstruktioner. En hypnotisk oplevelse, der gav stof til eftertanke.

Kærlighedshistorien mellem Elio og Oliver er præcis lige så simpel - tilføjet de store, erotiske og forbudte følelser - og jeg forlod biografen smaskforelsket. Forelsket i Italien, sommeren, hovedkaraktererne og livet generelt.

Call Me by Your Name er aktuel i de danske biografer. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Erik F

Kan helt og holdent tilslutte mig din begejstring.Filmen fremmaner intensiteten, uroen, smerten og euforien i de allerførste forelskelser, og så er jeg smaskforelsket i de smukke italienske landskaber.

Segoyuser/116755

Ja den film skal da ses,flot beskrivelse fra dig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter