Cookie- og Privatlivspolitik
Lad roligt John Carpenter skræmme livet af dig

Lad roligt John Carpenter skræmme livet af dig

En horrorlegende fylder 70

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Vi skal huske at hylde de mennesker, som sætter afgørende aftryk i vores liv. I dag fylder et af de mennesker i mit liv 70 år. Jeg er dog langt fra ene om at have den amerikanske filmskaber som favorit. Så først og fremmest et dybfølt hurra for et af verdens sejeste mennesker, skrækmesteren John Carpenter.

Hvis du af uransagelige årsager endnu ikke er bekendt med hans både isnende uhyggelige, kødfuldt splattede og stemningsfulde film, har du meget godt i vente. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at der venter dig livsændrende filmoplevelser.

Han er i hvert fald manden bag op til flere film, der har vendt op og ned på mit liv. Det med både de ganske enkelt uhyggelige film, så som slasher-klassikeren Halloween, videre til de blot uhyggeligt underholdende film, så som det fantasifulde action-eventyr Big Trouble in Little China med Kurt Russell.Ikonisk slasher-morder
John Carpenter er altså bl.a. far til en af horrorgenrens absolut største ikoner – den maskebærende morder Michael Myers fra Halloween-filmene. Indtil videre finder man hele 10 film i universet, hvoraf den første er instrueret af Carpener i 1978, mens der senere på året venter et 11. kapitel. Jamie Lee Curtis vender tilbage i rollen som den handlekraftige scream queen Laurie Strode.

Det er dog ikke kun ’Halloween’, der har sikret John Carpenter mærkatet som horrorlegende. Han har nemlig givet mig og resten af verden flere formidable skrækfilmsoplevelser.

Det har han blandt andet gjort med den isnende intense, herligt klamme og kropsvæske-skelsættende The Thing, hvor Kurt Russell får sit at se til på en øde base på Antarktis, hvor et mystisk væsen huserer i de klaustrofobiske omgivelser.

En film, jeg så for første gang, da jeg sikkert var alt for lille. På samme måde som mange andre af hans uhyggelige film. Jeg tænker bl.a. på spøgelsesgyset 'The Fog', der gjorde mig lidt mere bange for tåge, videre til den måske lidt oversete 'Prince of Darkness', hvor intet mindre end Jordens endeligt er på menuen.Fremtidsdystopi og kulørt action

John Carpenters alsidige karriere har for mig, udover at have affødt gode gysertimer med VHS-afspilleren, givet underholdende liv til vilde videoaftener med andet end rendyrket gys.

Det lige fra den sorthumoristiske science fiction-debut 'Dark Star', videre til den brutale og overraskende rå Assault on Precinct 13 samt ikke mindst dystopien Escape from New York, hvor Kurt Russell i rollen som den cool Snake Plissken skal sikre USA’s præsidents sikkerhed.  

For selvom John Carpenter kaldes for både Master of Horror og The Prince of Darkness, står han som nævnt også for andet end dystre gys. Der er bl.a. sød kærlighed i rumvæsen-romancen Starman, videre til min personlige favorit, og måske også lidt oversete, They Live. Her finder man Jorden overtaget af rumvæsner, som man dog kun kan se gennem specielle (og naturligvis seje) solbriller. Cool, originalt og morsomt.Synthesizer-uhygge
John Carpenters aftryk på morderne genrefilm er altså svær at undervurdere, hvilket ovenstående titler gerne skulle vidne om.

Så selvom han måske ikke har lavet en decideret vellykket film siden midten af 1990’erne, der kan matche dem fra hans velmagtsdage i 1980’erne og start-90’erne, er hans stjerne hos mig langt fra falmet.

En stjerne, der da også kun har fået nyt liv de seneste par år, hvor John Carpenter har brugt tiden på en af sine andre kærligheder, nemlig filmmusikken, hvoraf han selv har stået for mange af sine egne film-scores. Det med hans umiskendelige brug af synthesizerens stemningsfulde toner.

Det er altså bag tangenterne, han de seneste år har lagt sine kræfter. Således udsendte han albummet ’Lost Themes’ i 2015, som blev fulgt op af ’Lost Themes II’ året efter.

Samme år slog han et smut forbi København for at give koncert i DR’s koncerthus. Her havde jeg æren af at komme i audiens hos mesteren, der med køligt overblik stod bag sin tro væbner, synthesizeren. En forrygende aften, der stadig står skarpt i erindringen.Et unikum i fuld vigør
Ja, John Carpenter har bestemt været med til ikke kun at bygge fundamentet til min horror- og film-begejstring, men også at bygge fundamentet til den moderne horrorfilm og genrefilm generelt.

Og med hans comeback som turnerende synthesizer-stjerne viser det blot, at han er en mand og urkraft, der holder dampen oppe og fortsat udfordrer sig selv. Det er ikke kun prisværdigt, men også inspirerende.

Så mange tak for filmene, musikken og generel vildhed samt ikke mindst de mange fremragende mareridt. Ganske enkelt en ærbødig tak for at have været med til at opdrage mig.

Hvilke John Carpenter-film er dine favoritter?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ardimon

Helt klart ""The Thing". Og They live og Halloween kan også ses igen og igen.

Allanuser/291241

Den er så mørk og dyster og helt igennem skræmmende... Man ved aldrig hvor eller hvem rumvæsenet er.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter