Cookie- og Privatlivspolitik
Golden Globes 2018: Bud på vinderne

Golden Globes 2018: Bud på vinderne

Blogger lægger hovedet på blokken

Stem op!
8
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Simon Holmbjerg Kristiansen, der er fast Golden Globe-blogger for kino.dk.

Det er på søndag, at Golden Globes bliver uddelt og dermed også det første fingerpeg for det brede filmpublikum om, hvilke film der kunne tænkes også at være i spil til Oscars. Golden Globes bliver uddelt af HFPA, de udenlandske film og underholdningsjournalister i Hollywood, og er en ret lille gruppe på ca. 90 personer. I modsætning til andre filmpriser, der bliver uddelt af enten folk i filmbranchen eller af filmanmelderne, så har de altså ikke nødvendigvis en særlig indsigt i film.

Se alle Golden Globe-nomineringerne.

De sidste to år har Oscar-vinderne med henholdsvis Spotlight og Moonlight været gedigne overraskelser, da de blev udråbt som vindere. Det kan derfor virke som en håbløs opgave at gøre endnu et forsøg på at forudsige vinderne i år, især fordi feltet på forhånd virker endnu mere åbent, end det plejer at være.

Golden Globes var mere forudsigelige og valgte forhåndsfavoritten La La Land. I år er der ingen film, der på forhånd ser ud til at vinde Oscar'en for Bedste Film. I stedet er der et meget tæt felt med tre-fire film, der alle har nogenlunde lige gode chancer.

Golden Globes har inddelt deres priser for bedste film i to kategorier, herunder er den ene Bedste Film - Musical eller Komedie, og her står Lady Bird umiddelbart stærkest. Den har været en af årets største anmelderdarlings og ligner vinderen i denne kategori. Den står også forholdsvist stærkt i forhold til Oscar-uddelingen, hvor den er en af de titler, der har gode chancer i Bedste Film-kategorien.

Lige nu har den faktisk de bedste chancer, men som sagt er feltet ekstraordinært åbent i år. 'Lady Bird' er en coming of age-historie, som fokuserer på en ung kvindes forhold til sin mor. Hvis der kommer en overraskelse i denne kategori, er I, Tonya nok det bedste bud.

The Shape of Water

Den anden kategori hedder Bedste Film - Drama og den er meget åben. Film som The Shape of Water, The Post og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri står alle stærkt. 'The Post' handler om Washington Post og den frie presses betydning, og i en Trump-tid kunne der være god mening i, at Hollywoods udenlandske journalister gav prisen som Bedste Film til en film om vigtigheden af en fri presse. Filmen har tilmed masser af stjernestøv med Tom Hanks og Meryl Streep i hovedrollerne og Steven Spielberg i instruktørstolen. Dertil har filmen flest nomineringer.

På den anden side, så måtte 'Spotlight' se sig forbigået ved Golden Globes for to år siden på trods af, at den også handlede om, hvordan en avis afslørede en meget vigtig historie. 'The Shape of Water' er også et bud på en vinder. En kærlighedshistorie mellem en kvinde og et væsen, der lever i vand, kan dog være lidt for mærkelig til at vinde, men den har høstet nogle af årets største anmelderroser. 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' er et drama om en mor, der jagter svaret på, hvad der er sket med hendes forsvundne datter. Den blev nomineret i flere kategorier og ser også ud til at være en film, der appellerer til dem. Det er mit bud på en vinder i et tæt løb.

Christopher Nolans Dunkirk er også nomineret i dramakategorien, men efter at være et tidligt bud på en vinder ser den ud til at have tabt terræn i forhold til de film, der blev udsendt i efteråret. Til gengæld er Nolan stadig den ene topkandidat til prisen som Bedste Instruktør. Guillermo del Toro (The Shape of Water) ser dog ud til at spolere Nolans vinderchancer i denne kategori også.

Call Me by Your Name

Bedste Skuespiller - Drama ligger til Gary Oldman i rollen som Winston Churchill (Darkest Hour). Timothee Chalamet fra Call Me By Your Name er hans nærmeste udfordrer. Men han er umiddelbart både for ung, og så spiller han ikke en berømt person som Oldman, så derfor ligger den bedre til den 59-årige englænder.

Bedste Skuespiller - Komedie eller Musical bliver nok taget af James Franco i The Disaster Artist. Det er svært at se, hvem der skulle kunne true ham, måske Hugh Jackman, fordi han generelt er charmerende og vellidt.

Bedste Skuespillerinde - Drama er en mere åben kategori med både Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) og Sally Hawkins (The Shape of Water), som står med de bedste muligheder. McDormand har aldrig vundet en Golden Globe, selvom hun har vundet en Oscar for Fargo. Det tror jeg, de retter op på ved at give prisen til hende i år. Sally Hawkins har til gengæld aldrig vundet en Oscar, og derfor står Hawkins stærkere i den kamp.

Bedste Skuespillerinde - Komedie eller Musical bliver Saoirse Ronan for 'Lady Bird'. Margot Robbie for 'I, Tonya', filmen hvor hun portrætterer skøjteprinsessen Tonya Harding, er også meget vellidt. Men 'Lady Bird' står stærkere i feltet, og det får Ronan gavn af her. Hun er samtidigt det bedste bud på en Oscarvinder, med Sally Hawkins som den nærmeste konkurrent.

Bedste Mandlige Birolle er nok en kamp mellem Armie Hammer for 'Call Me By Your Name' og så Christopher Plummer (All the Money in the World). Plummer er den kuriøse vinder, da han erstattede Kevin Spacey med kun få uger til premieren, efter Ridley Scott og filmselskabet besluttede at klippe den skandaleramte Spacey helt ud af filmen. At Plummer kunne levere en stærk præstation under så vanskellige forhold, gør ham til et valg, der vil trække overskrifter. Hvilket Golden Globes bestemt godt kan lide at gøre. Armie Hammer har dog anlagt en større charmekampagne for at vinde, og det kan være han får held med det.

I, Tonya

Bedste Kvindelige Birolle er en kamp mellem mødre. Laurie Metcalf spiller Saoirse Ronans mor i 'Lady Bird', og hun er oppe imod, Allison Janney, der spiller den ambitiøse og pacende mor til Tonya Harding i 'I, Tonya'. Metcalf har lignet en vinder længe, men jeg tror, at Allison Janney tager den i en mere temperamentsfuld rolle.

Bedste Manuskript er også en svær kategori, men jeg holder på at Greta Gerwig bliver belønnet for Lady Bird. Guillermo del Toro kunne dog hente endnu en pris hjem for 'The Shape of Water', eller måske kunne det gå hen og blive en trøstepræmie, hvis de forbigår ham som instruktør. Jeg tror det dog ikke.

En af de mest sikre kategorier er Bedste Animation. Her har jeg svært ved at se Coco få den store konkurrence.

Bedste Udenlandske Film kan få et dansk islæt med The Square med Claes Bang i hovedrollen, som mulig vinder. Den er dog oppe mod Angelina Jolies 'First They Killed My Father', og da HFPA godt kan lide at få de største stjerner på scenen, er det nok for stor fristelse at undlade at give prisen til hende.

Det var min analyse af søndagens uddeling. Hvis I gerne vil have noget uddybet omkring, hvordan jeg kom frem til mine forudsigelser, skal I bare spørge. Hvordan ser I på det og hvordan tror I, at Golden Globe-kandidaterne vil klare sig videre frem mod Oscar?

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til stine@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Hej der tak for dit indlæg.
Har du set alle film? Du skriver om?
Ser selv frem til Coco lige umiddelbart ser trailer interessant ud.
Lady Bird ik fået set er den god?
Faktisk rigtig mange der "måske" skal ses.
Golden globe/ Oscar har en holding nogen skal ikke modtage en pris blot fordi de endnu ik har EN, at der gåes efter kvalitet hos de som vinder en pris deres udtryk var fantastisk, troværdig,med mere .

Simon

Jeg har ikke fået set alle filmene. Jeg har dog set en del. At have set dem er heller ikke altafgørende. Det jeg vurderer udfra er hvilke type film det er, og hvordan det passer sammen med hvad de normalt bedst kan lide. Det kræver selvfølgeligt stadig at man sætter sig grundigt ind i hvad de forskellige film handler om, hvilken tone de har osv.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter