Cookie- og Privatlivspolitik
Kvinderne der kan forandre Hollywood!

Kvinderne der kan forandre Hollywood!

Nye tider i filmbranchen

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Debatten om ligestilling i Hollywood er ikke ny. Både foran og bagved kameraet er der fortsat en ubalance i repræsentationen af mænd og kvinder, og processen, som skal eliminere kønsdiskrimination indenfor filmmediet har fået en del opmærksomhed.

Alligevel er jeg gået til tasterne for at skrive om dette emne, fordi det føles mere aktuelt end nogensinde før. Set i lyset af de seneste måneders afsløringer,  #metoo-bølgen, og hvordan det har startet et effektivt fokus på seksuelle overgreb, som der før er blevet vendt et blindt øje til, føles det vigtigt at skrive om kvinder i Hollywood.

Med det sagt så skal det selvfølgelig understreges, at seksuelle overgreb ikke kun sker for kvinder, men gør sig gældende for alle og slet ikke er forbeholdt folk indenfor filmbranchen. Det er kun, hvordan det startede med Harvey Weinstein og de talrige sex-anklager gjort imod ham, at det kommer frem i denne kontekst om kvinder i Hollywood.

For når man ser et fænomen som #metoo faktisk gøre en reel forskel ved at give kvinderne en stemme, de ikke før har følt var tilgængelig, så kan man da kun håbe, at debatten om ligestilling vil følge trop.

Jeg ved ikke, om det er #metoo, der i min underbevidsthed har skabt en større interesse for ligestilling i Hollywood, eller om det hele tiden har været der og bare er vokset med tiden. Det er hvert fald et emne, som har fyldt meget hos undertegnede og i overskrifterne i 2017.

Året er nu snart forbi, og vi går imod 2018 med håb om, at der vil fortsat være fokus på et forandret og ligestillet Hollywood. Det har rykket lidt, men der er stadig lang vej endnu, og i stedet for at gøre status og snakke statistik, så vil jeg hellere nævne alle de positive oplevelser, der har været i år. 

Wonder Woman slog flere rekorder, bl.a. med at blive den bedst sælgende superhelte-oprindelsesfilm. Sofia Coppola vandt den prestigefyldte instruktør-pris i Cannes for dramaet The Beguiled, der gav et andet syn på de unge kvinder end tidligere set i filmatiseringen fra 1971. Det samme sker i dramaet Frantz af François Ozon, hvor det er kvinden Anna, som er hovedperson, hvilket ikke gør sig gældende i Ernst Lubitsch-værket, den er løst baseret på. Der er flere titler værd at nævne, som vi var heldige at opleve i år med det kvindelige køn i centrum - Hidden Figures, Jackie, Vaiana, American HoneyAlletiders kvinderElle, DarlingThe Handmaiden, Atomic Blonde og Thelma.

I år har jeg også fået øjnene op for, at flere og flere kvinder ikke kun stiller sig tilfreds med kun at være skuespiller eller instruktør, men indtager nye magtfulde positioner. Det har inspireret mig til at nævne 5 kvinder, som man skal holde øje med, da de er i gang med at gøre en forskel i Hollywood og udvider deres talenter indenfor filmbranchen.

Reese Witherspoon startede produktionsselskabet Pacific Standard med Bruna Papandrea i 2012. Selskabet står allerede bag kritikerroste film som Kvinden der forsvandt og Wild - to film der modtog Oscar-nomineringer til de kvindelige hovedroller. Senest har selskabet stået bag miniserien 'Big Little Lies', der vandt 8 Emmy priser i 2017. I 2016 valgte Witherspoon også at starte et nyt produktionsselskab, Hello Sunshine, med andre medieholdere. Der er flere kommende projekter på vej, som ifølge Witherspoon, vil have fokus på en kvindelig stemme i centrum.

Ava DuVernay er instruktør, manuskriptforfatter, distributør og har sit eget produktionsselskab ARRAY (før kaldt AFFRM). DuVernay er den første afroamerikanske kvinde, som har modtaget en Bedste Instruktør-nominering til Golden Globes for hendes kritikerroste biografi Selma, og det samme skete til Oscar-uddelingen i Bedste Film-kategorien. I år så jeg dokumentarfilm '13th' som DuVernay har instrueret - en klart anbefalingsværdig film om raceproblematikken i USA. Man kan også se frem til Disney-filmen A Wrinkle in Time, der med sit budget på 100 millioner dollars, gør DuVernay til den kun tredje kvindelige instruktør, der har arbejdet med et så højt beløb - de 2 andre er Patty Jenkins og Kathryn Bigelow.

Margot Robbie er også en skuespiller i Hollywood, som har skabt sit eget produktionsselskab, kaldet LuckyChap Entertainment. Det har hun sammen med sin mand Tom Ackerley og to af deres venner. Selskabet tog fart efter Robbies medvirken i Suicide Squad hos Warner Bros. Sammen lavede de nemlig en forhandling om, at de kommende fire film, I, Tonya, 'Terminal', 'Bad Monkeys' og Harley Quinns spin-off 'Gotham City Sirens', vil udkomme under produktionsselskabets navn. Herhjemme i biograferne kan vi snart se 'I, Tonya', og jeg ser bestemt frem til Robbies kritikerroste præstation!

Greta Gerwig har jeg længe beundret for sine roller bl.a. i Frances Ha og Alletiders kvinder. I år valgte hun for første gang at stå alene som instruktør med et selvskrevet manuskript til Lady Bird - der selvfølgelig har en kvindelig hovedrolle. Filmen er lige nu den bedst anmeldte film på Rotten Tomatoes nogensinde, med en score på 100 % baseret på 163 anmeldelser. Jeg ærgrer mig over, at vi skal vente til april for at se den. Klart en film jeg glæder mig til i 2018!

Kathleen Kennedy er siden 1981medstifter på produktionsselskabet Amblin Entertainment sammen med instruktøren Steven Spielberg og hendes mand Frank Marshall. I 2012 blev hun præsident for Lucasfilm og er nu brand manager for Star-Wars franchisen. Hun er således hjertet bag den nye Star Wars-franchise! Med den succes som serien har fået indtil videre, må man sige, at Kennedy har skabt sig et imponerende repertoire af film hun har arbejdet på. Listen tæller bl.a. E.T. og Jurassic Park. Kennedy er desuden medstifter af Hollywoods nye Commission on Sexual Harassment and Advancing Equality in the Workplace.

Listen kan fortsætte, for der er mange kvinder, som baner vejen frem med flere titler på CV'et, og som fortsat kæmper for et ligestillet Hollywood.

Er der en eller flere, som du specielt har lagt mærke til i år? Så giv et bud i vores kommentarfelt.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus/Musen

Så tror jeg i hvert fald på en fremtid for kvinderne i film(og selvfølgelig er mændene også mindst lige så gode).

Der er så mange gange i år, hvor jeg har set en kvinde i hovedrollen i en film gøre alt hvad de kunne i deres rolle- og det er alt, hvad der er brug for(synes jeg da i hvert fald).
Wonder Wonder var da en rigtig god film med en kvindelig skuespiller i hovedrollen(bl.a den film). Man kan se meget fremtid i kvindernes Hollywood, og jeg tror helt sikkert, at de kan gøre det lige så godt mændene. Det er dog også “smag og behag” eller hvad end man nu siger omkring, hvilke skuespillere og om det er kvinder eller mænd at man Bedst kan lide.

P.S: Jeg tror på jer Kvinder! I kan gøre det!

P.P.S: Håber at filmen “Gotham City Sirens” bliver til noget. Vil SÅ meget gerne se Harley Quinn og slænget samlet i deres egen “Girl-Power film”.
;-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter