Cookie- og Privatlivspolitik
Hvem er nutidens bedste filmagent?

Hvem er nutidens bedste filmagent?

Eggsy versus Bond

Stem op!
7
Stem ned!
0
(reset)

Når jeg tænker klassisk spionfilm, popper James Bond op i mit hoved som noget af det første. Bond-franchisen er efterhånden klassiske film inden for spion-genren, og de fleste vil også kunne genkende frasen ”Vodka Martini. Shaken, not stirred” uden problemer. Igennem tiderne har der været forskellige forsøg på at konkurrere med Bond - Jack Ryan, Jack Bauer, Jason Bourne - blot for at nævne nogle stykker, men som i mit hoved ikke helt har opnået samme kultstatus. 

Fra de første Bond-film og ca. 30 år frem var James Bond indbegrebet af en superspion: Dameglad, bekymringsfri og talentfuld. I hver film blev en ny mission løst med bravur og en ny kvinde forført - begge dele med udstrålingen af at James Bond er manden, der kan alt uden de store problemer. Det er et billede, der går igen i filmene, hvor du sjældent ser personen bag spionen. James Bonds ubrydelige facade fik dog en lille ridse i lakken i Goldeneye, da den tidligere agent 006 Alec Trevelyan alias filmens skurk Janus afslører, at begge er forældreløse.

Casino Royale/MGM

Det interessante sker, da Bond-franchisen bliver rebootet med Daniel Craig. Karakteren James Bond lever videre som superspionen med en ny dame i hver film, men den smooth talking womanizer, som vi lærte at kende mellem 60erne og 80erne, er blevet til et menneske, som vi får lov at følge i hans kamp med hans dæmoner og hans fortid.

Kingsman: The Secret Service - og nu efterfølgeren The Golden Circle - fungerer som en slags reboot for spion-genren som helhed. Udover at trække på gamle, britiske myter og britisk historie, giver Kingsman-franchisen en ny definition på, hvad en superspion er lavet af.

I modsætning til de fleste Bond-film, hvor du som tilskuer bliver introduceret til en spion, der har styr på det hele, og som ikke lader til at have noget, der minder om bekymringer i livet, bliver Eggsy fra starten introduceret som den unge mand, der har mistet sin far og må leve med at se sin mor leve i et destruktivt forhold, der efterlader Eggsy magtesløs. Det eneste, Eggsy har, er sin intelligens og den street smart-attitude, man automatisk samler op, når man kun har sig selv.

Eggsy forsøger at spille på en facade, hvor han har styr på det hele, som de fleste ville gøre, når de føler sig sårbare. Takket være noget kyndig vejledning af Harry Hart og Merlin ser man Eggsy udvikle sig eksponentielt fra en ung rod til en mand. At få lov til at følge den udvikling er noget af det, der gør den første Kingsman til en mere gennemført film.

Der er selvfølgelig fællestræk mellem Kingsman og Bond i form af fede gadgets, kvikke replikker og en stiff upper lip. Ser man på Kingsman-skurken Richmond Valentine, er der da også nogle fællestræk med Bond-skurken Blofeld og hans palæ, hvor Valentines assistent Gazelle kan ses som en moderne, og noget mere graciøs, udgave af Bond-skurken Jaws. Valentine har da også noget storhedsvanvid, hvilket ses i hans overbevisning om, at han er manden, der skal bestemme menneskets skæbne, ligesom flere Bond-skurke også har demonstreret.

Kingsman: The Secret Service/20th Century Fox

Det er sågar en reference, som også kommer op i samtalen mellem Valentine og Harry Hart. På trods af de mange ligheder filmene imellem, synes jeg dog, der er noget mere jordnært over Kingsman. I 'Kingsman' føler jeg, at omverdenen og de mennesker, det går ud over, bliver involveret mere her, end de normalt gør i Bond-filmene. Hos Bond kan der til tider være en tand mere tunnelsyn i forhold til, at det er Bond og missionen, der forbliver fokus.

Bond-filmenes plots har naturligvis også haft afsæt i aktuelle problemer i verden som rumkapløbet, mediernes magt over information o.l., hvilket der er en klar pointe i, men måden Kingsman leverer budskabet på, får mig til at sidde tilbage med en følelse af at skurken har en pointe, selvom jeg er fuldstændig uenig med hans måde at løse problemet på. Richmond Valentine er ikke en skurk, som er skurk bare for at være ond uden en dybere agenda end magt, som er tilfældet i flere Bond-film. Der er lagt meget research og tanke bag hans mission for at redde planeten, på trods af at hans løsning i Eggsys optik er forskruet.

Jeg er vokset op med James Bond, og for mig vil der altid være noget ikonisk over ”My name is Bond. James Bond”, og jeg slipper nok ikke fra at have en svaghed for 007, men i Eggsy har Bond fået en værdig modstander til posten som nutidens fremmeste superspion.

Blogindlægget er skrevet af Hele Jæger, der er bruger på kino.dk.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Frederikuser/642214

Det virker som om skaberne af 007 godt ved at den gamle spion-karikatur som James Bond har stået for er ved at være uddød, hvorfor at de seneste par års James Bond også er blevet væsentligt mere hårdfør, mørk og plaget.

Synes uden tvivl at Jason Bourne i form af Matt Damon tegner en mere troværdige karakter - selv om han måske ikke har 40 år på bagen.

Man kunne jo håbe på at Jason Bourne kunne fortsætte som en serie, eller filmselskaberne kunne finde en lignende interessant karakter.

Mvh,
Frederik
https://Lendme.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.