Cookie- og Privatlivspolitik
Festivalens 3 bedste film

Festivalens 3 bedste film

Berlinalen er blevet god

Stem op!
18
Stem ned!
0
(reset)

BERLIN. De tre bedste film er blevet vist indenfor 24 timer. Festivalen har tilsyneladende holdt de bedste kort tæt til kroppen, og det er efterhånden svært at beklage sig over niveauet. Ikke fordi Berlinalen spytter den ene genistreg ud efter den anden, for det gør den ikke, men tre af følgende film fortjener hæder, når priserne uddeles på lørdag.

The Party
Film bliver ofte for lange af en årsag. Publikum må ikke være i tvivl om karakterernes bevæggrunde, historiens skal afsluttes, osv. Det tager minimum 90 minutter at få puslespillet til at gå op og som regel mange flere. Det er således en bedrift, at Sally Potter formår at afvikle et ætsende middagsselskab på sølle 71 minutter og samtidig introducere, etablere og videreudvikle syv karakterer (der endda begynder at imitere hinandens holdninger, som kammerspillet skrider frem). Det oser af et filmatiseret teaterstykke, men det satiriske drama er baseret på instruktørens eget manuskript, der fra start til slut er en dynamisk forestilling, hvor ingen går fri. ’The Party’ lykkes med alt det, ’The Dinner’ ikke gjorde tidligere på festivalen.

The Other Side of Hope/Malla Hukkanen © Sputnik Oy
The Other Side of Hope
Aki Kaurismäki, Finlands ekspert i deadpan-humor, deltager med en film om en syrisk flytning, der får hjælp af en tidligere skjortesælger, som begynder et nyt liv som restauratør. Ved første øjekast er Kaurismäkis kritik af Europas håndtering af flygtningekrisen lige så blid, som filmen er sjov, men når alvoren skinner igennem, rammer den desto hårdere. ’The Other Side of Hope’ er noget så sjældent som en alvorlig film, der konstant er i godt humør, og som stort set kun er befolket af næstekærlige mennesker. Det er langt fra så naivt, som det måske lyder. Det er derimod en oplagt kandidat til Guldbjørnen.

Beuys/Ute Klophaus © zeroonefilm/ bpk_ErnstvonSiemensKunststiftung_StiftungMuseumSchlossMoyland
Beuys

For 5-6 år siden besøgte jeg en Joseph Beuys-udstilling på Hamburger Bahnhof, hvor hans værker ikke fremkaldte andet end irritation. Ovenpå på dagens eminente dokumentar om den tyske kunstner må jeg erkende min fejltagelse. Manden bag installationsværkerne vil nemlig i dialog med beskueren, særligt hvis kunsten betvivles, og i filmen besvarer han talrige spørgsmål fra både lægmænd og kritikere. Dokumentaren fortæller derimod ikke, hvornår han døde eller andre almindeligheder. Det er en fortælling om kunst og politik skabt af en besværlig og besværet kunstner. De interesserede må selv læse videre. For mit vedkommende bliver det ikke et problem.

Mr. Long/Ⓒ 2017 LIVE MAX FILM / LDH PICTURES
Mr. Long
Det starter og slutter som en asiatisk gangsterfilm af Jee-woon Kim (eller tidlig John Woo), imens midten har mere tilfælles med Koreedas fintfølende, humoristiske familiedramaer. Årsagen er titelkarakteren, der rejser fra Taiwan til Japan for at begå endnu et lejemord, men det mislykkes, og han søger tilflugt i et slumkvarter. Her bliver han venner med de lokale, åbner en madbod og bliver indhentet af sin blodige fortid. 'Mr. Long' er et must for samlere af asiatiske voldsfilm. Andre skal have mod på en film, der tager sig god tid om at fortælle en nogenlunde simpel historie.  

Bright Nights/© Schramm Film / Marco Krüger
Bright Nights
Udsynet fra en bil, der kører på en tåget bjergvej i 4-5 minutter, kan måske virke som spild af tid i et drama, der varer 86 minutter, men scenen er alligevel filmens bedste. Passagererne er en far og søn, der sjældent taler sammen, imens de begiver sig gennem Nordnorge efter begravelsen af deres far og farfar. Frustrationerne er mange, dialogen er sparsom, men rejsen bringer dem alligevel tættere på hinanden. Thomas Arslans tyske drama gør ingen store armbevægelser, og det er dens største styrke. Den er værd at se, men hvis du aldrig støder på den igen, kan du godt klare dig uden.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

11 måneder siden
11 måneder siden
11 måneder siden
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter