Cookie- og Privatlivspolitik
Dyrenes hævn

Dyrenes hævn

3 film fra hovedkonkurrencen i Berlin

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

BERLIN. Hovedkonkurrencen er kommet lidt sløvt fra start. Kun én film synes at have irriteret de fleste, inklusiv undertegnede, men det kniber derimod med de helt store oplevelser. Et polsk bidrag er dog i den hidtil bedste ende af skalaen.

Spoor
Der er noget Meryl Streep over den 63-årige skuespiller, Agnieszka Mandat-Graba, når hun folder sig ud i fortællingen om en række mord på lokale jægere. ’Spoor’ finder sted i et mindre polsk samfund, hvor alle er mere eller mindre besatte af jagt, inklusiv præsten, altså lige med undtagelse af en dyreelskende engelsklærer, der bor alene i skoven. Da hendes to hunde forsvinder, bliver den egenrådige eneboer for alvor træt af den konstante nedslagtning af skovens dyr. Hun er derimod mindre berørt af skovbundens stigende antal døde jægere. Personligt er hun ikke i tvivl - dyrene har selv taget hævn.

’Spoor’ er en slags arthouse-thriller udstyret med luksuriøs kameraføring, imens plottet skrider frem til tonerne af spændingsmættet underlægningsmusik, og det føles til tider som en Hollywood-film med David Fincher ved roret. Historien er tilpas uforudsigelig, og den fungerer bedst som en krimi og mindre godt som et forsvar for dyrevelfærd. Hvor meget sidstnævnte i øvrigt er fortællingens ærinde kan diskuteres, da ingen af karaktererne forekommer at være ved deres fulde fem, men filmen er altid på naturens side. ’Spoor’ byder på en række forrygende detaljer, særligt når den bevæger sig på kanten af dystert folkeeventyr, og Agnieszka Hollands erfaring fra store amerikanske tv-serier (hun har instrueret afsnit af bl.a. ’The Wire’ og ’House of Cards’) fornægter sig ikke.

Wild Mouse/WEGA Film
Wild Mouse
Trods titlen er der ikke mange dyr i den østrigske komedie om en musikkritiker, der fyres fra avisen for at give plads til yngre kræfter. Hovedrollen spilles af Josef Hader, en af Østrigs mest populære komikere, og han debuterer samtidig som instruktør. Begge opgaver løses ubesværet, selvom instruktionen er mere anonym end hovedkarakteren, der skiftevis elsker og hader sig selv. Hans yngre samlever har samme opfattelse af sin kværulerende kæreste, men han opdager trods alt nye sider af sig selv, inklusiv en selvdestruktiv adfærd.

'Wild Mouse' er et satirisk portræt af en mand, der føler sig for analog til samtidens tomme værdier, men som naturligvis skal starte med at se på sig selv. Filmen bæres igennem af Josef Haders karisma, og selvom det aldrig bliver specielt udfordrende eller anderledes, er det en fin komedie af den slags, der handler om at se verden køre forbi uden selv at være ombord.

A Fantastic Woman/Fabula
A Fantastic Woman
Der udkommer dagligt filmmagasiner i Berlin, og det mest populære er Screen International, fordi det, som det eneste af bladene, har et anmelderpanel. Her har den chilenske ’A Fantastic Woman’ lagt sig i spidsen med et gennemsnit på 3,2 stjerner ud af fire. Filmen om den transkønnede Marina fortæller om de fordomme, hun møder, efter hendes kæreste (den 20 år ældre Orlando) pludseligt dør. Deres forhold havde ikke familiens velsignelse, og Marina formenes adgang til begravelsen og behandles generelt urimeligt dårligt.

Filmens familie har faktisk overraskende travlt med at ydmyge den sørgende kvinde på et niveau, der efterhånden forekommer utroværdigt. Det gik ud over mit følelsesmæssige engagement, men der er stadig tale om et afbalanceret og stille, omend distancerende, drama. Filmen er instrueret af Sebastián Lelio, der i 2013 charmerede hele festivalen med Gloria, og som vandt en sølvbjørn for Bedste kvindelige hovedrolle.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

11 måneder siden
11 måneder siden
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter