Cookie- og Privatlivspolitik
Berlinalen 2017 - Bedst til værst

Berlinalen 2017 - Bedst til værst

Dansk film blandt årets bedste

Stem op!
23
Stem ned!
0
(reset)

BERLIN. Det er tid til at gøre status over årets filmfestival. I hvert fald for mit vedkommende, selvom der vises film to dage endnu. Det danske drama, 'At elske Pia', er blandt festivalens bedste film.

Efter et par gode dage, gik det ned ad bakke henimod slutningen. ’The Midwife’ er et fransk drama med Catherine Deneuve, der forsøger at etablere et forhold til sin tidligere steddatter. Historien har måske allerede været bragt som novelle i Familie Journalen. Det er det ikke noget galt i, men jeg havde forventet mere af en film med verdenspremiere i Berlin. Også selvom den ikke deltager i hovedkonkurrencen.

Det gør den portugisiske ’Colo’ derimod. Dramaet følger en familie på tre, der ikke kan betale regningerne, med særligt fokus på faren og deres 17-årige datter. De lange, og langsomme, scener slæber sig over lærredet i 137 minutter, og når karaktererne har forladt billedet, bliver kameraet hængende et stykke tid endnu. Den slags kunstgreb kan være effektive, men ikke i en film, der i forvejen insisterer på at være så træg som overhovedet muligt. 

At elske Pia/Adomeit Film
Tempo er heller ikke et fokusområde i Daniel Borgmans ’At elske Pia'. Den newzealandske instruktør, som bor i Danmark, har fulgt den udviklingshæmmede Pia Skovgaard og lavet en fiktionsfilm ud af hendes liv på Langeland, hvor hun bor sammen med sin mor. I begyndelsen står det ikke umiddelbart klart, om det er dokumentar eller fiktion. Det viser sig undervejs at være sidstnævnte, men balancen er hårfin, da filmens karakterer er virkelige personer. Med en udviklingshæmmet i hovedrollen er der også tale om en moralsk balancegang, men den lykkes, og ’At elske Pia’ ender som en nyskabelse i dansk film. Om fremgangsmetoden bør gentages fremover kan diskuteres, men hvis en film skal udfordre, engagere og underholde, opfylder den alle krav.

Hermed er de 19 film set siden sidste torsdag efterhånden blevet beskrevet i diverse indlæg på nær de film, der ikke deltager i nogen konkurrencer. Nogle af dem kaldes Berlinale Special, imens andre er en officiel del af hovedkonkurrencen (men altså uden at være det). Filmene er ofte med kendte skuespillere, der dermed kan deltage i en pressekonference og en galla, og der er tit tale om mere eller mindre historiske dramaer.

Final Portrait/Parisa Taghizadeh
’Final Portrait’, et hyggeligt og snakkesaligt drama med Geoffrey Rush som den schweiziske billedkunstner Alberto Giacometti, var den bedste af slagsen efterfulgt af ’Viceroy’s House’, der handler om opdelingen af Indien i 1947. Sidstnævntes styrke ligger i den historiske beslutning (og Hugh Bonnevilles præstation som Lord Mountbatten), der fik store enorme omkostninger for millioner af indere, imens en påklistret og utroværdig romance er dens svaghed. Filmen var dog mere underholdende end den fortættede 'The Lost City of Z' med Charlie Hunnam og Robert Pattinson. Jagten på en forsvundet civilisation i Amazonas er ellers en grunding fremstilling af Percival Fawcetts liv, men den kan ikke finde ud af, om den vil være et historisk dokument eller Indiana Jones. Endelig er der ’The Queen of Spain’, hvor et filmhold forsøger at indspille en Hollywood-inspireret film i 1950ernes Spanien. Penélope Cruz medvirker som fyrig filmstjerne i en komedie, der med fuldt overlæg er umanerlig fjollet.

Film set på Berlinalen 2017 - bedst til værst

1. The Other Side of Hope (hovedkonkurrencen)
2. Beuys (hovedkonkurrencen)
3. The Party (hovedkonkurrencen)
4.
On Body and Soul (hovedkonkurrencen)
5. At elske Pia (Forum)
6. Spoor (hovedkonkurrencen)
7. Final Portrait (udenfor konkurrence)
8. Barrage (Forum)
9. Wild Mouse (hovedkonkurrencen)
10. Viceroy’s House (udenfor konkurrence)
11. Bright Nights (hovedkonkurrencen)
12. A Fantastic Woman (hovedkonkurrencen)
13. The Lost City of Z (Berlinale Special)
14. Mr. Long (hovedkonkurrencen)
15. Django (hovedkonkurrencen)
16. The Dinner (hovedkonkurrencen)
17. The Queen of Spain (Berlinale Special)
18. Colo (hovedkonkurrencen)
19. The Midwife (udenfor konkurrence)

Guldbjørnen, og en håndfuld af sølv, uddeles lørdag aften i Berlin.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.