Cookie- og Privatlivspolitik
Easter eggs og referencer

Easter eggs og referencer

- i Rogue One: A Star Wars Story

Stem op!
23
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Jacob Grønbech.

Den første omtale
I åbningsteksten til A New Hope, dengang tilbage i 1977, nævnes nogle ukendte spioner, der for Oprørs Alliancen har vundet deres første sejr over det onde Galaktiske Imperium og stjal tegningen til Dødsstjernen. Denne lille bid af information er hele grundlaget for handlingen i Rogue One.

Gamle kendinge vendte tilbage
Carrie Fisher blev med avanceret CGI-effekter genskabt som sit 19-årige jeg, men mest imponerende var Guvernør Moff Tarkin, der egentlig blev spillet af Peter Cushing, som ellers døde tilbage i 1994. Disney og LucasFilm har siden måtte stå på mål for, om det var etisk korrekt at digitalt genskabe afgåede skuespillere. De har desuden været officielt ude og sige, at Prinsesse Leia ikke vil få samme behandling i Episode IX. Hun nåede heldigvis at optage sine scener til The Last Jedi inden sin tragiske død, men der hersker i skrivende stund usikkerhed om, hvorvidt karakteren bliver helt eller delvist droppet fra næste sagakapitel. Hun var spået til at fylde meget mere i de to sidste episoder, og de planer må af gode grunde omskrives.

Af andre velkendte personer, eller bør man sige skabninger, er forbryderduoen Dr. Cornelius Evazan og Ponda Baba, der blev set i Den Hellige Stad på Jedha. De to rager senere uklar med Luke Skywalker på Tantooine, hvor Obi-Wan Kenobi hugger Pondo Babas arm af.

I oprørernes hemmelige base på Yavin 4 fik vi også en masse gensyn. Et af de måske mere beskedne er manden i rekognoscerings-tårnet, der optræder i både 'A New Hope' og 'Rogue One'. Bail Organa er en uundværlig del af kampen imod Imperiet, og en scene imellem ham og Mon Mothma giver baggrund for den mission hans adoptivdatter Leia nævner, da hun tages til fange af Darth Vader. Nemlig, som vi ved, at finde en bestemt Jedi-ridder, der ellers er gået i eksil, og bringe ham til hjemplaneten Alderaan. Flere fans har misforstået Bail Organas ordre til kaptajn Antilles og troet, at der var tale om X-Wing piloten Wedge Antilles, mens det i virkeligheden er kaptajnen på Leias skib, Tantive IV, som bliver kvalt af Darth Vader i starten af 'A New Hope'.

Jeg vil lige vende kort tilbage til Mon Mothma, som sammen med Bail Organa er forhenværende medlemmer af Det Galaktiske Senat, der ses første gang i Return of the Jedi, men som spilles af Genevieve O’Reilly i Revenge of the Sith. Hendes scener røg på gulvet i klipperummet, og fik altså chancen her igen i 'Rogue One'. En anden højtstående oprører fra 'A New Hope', der også gjorde comeback, er General Jan Dodonna, som oprindeligt blev spillet af Alex McCrindle, men denne gang af Ian McElhinney, der ellers er kendt fra hit TV-serien 'Game of Thrones'. Da de animerede serier, 'The Clone Wars' og 'Rebels', er en del af det officielle Star Wars-univers, så er den radikale Saw Gerrera faktisk en gammel kending. Han optrådte første gang længe inden 'Rogue One' i netop 'The Clone Wars' og siden i Rebels. I det todelte afsnit 'Ghosts of Geonosis' kommer forklaringen på de skader, han senere må lide under. I 'Rogue One' bliver General Syndulla kaldt over højtaleren. Hera Syndulla, som hun egentlig hedder, er også kendt fra Rebels. Hun leder i serien en lille flok af oprører, og deres stædige droide, Chopper, ses faktisk i 'Rogue One'. Til sidst skal nævnes X-Wing piloterne Rød Leder, spillet af Drewe Henley, der døde tilbage i februar 2016, samt Gylden Leder, Jon ”Dutch” Vander, som han så ud i 1977. Og ikke mindst C-3PO og R2-D2, der havde ganske korte cameoroller på basen.

Ny viden om den første Dødstjerne
Omsider kom en forklaring på vel nærmest årtiers undren over den åbenlyse svaghed i konstruktionen, men mest interessant var hemmeligheden bag laseren, som har kraften til at udslette hele planeter. For første gang i en af de store film nævnes Kyber-krystaller, der normalt er drivkraften i lyssværdene. At Dødsstjernen benytter Kyber-krystaller kom dog allerede frem i 'The Clone Wars', men vi så også, at den var i stand til at udslette ”mindre” mål som en by. Kodeordet for Dødsstjernen er Stardust, kælenavnet Galen Erso gav sin datter Jyn, mens et af de andre kodeord, Interstellar, muligvis er Starkiller Base. En teori er, at Jedha faktisk lider en grum skæbne og bliver omdannet til Den Første Ordens supervåben. Måske lidt mærkeligt når Jedha tydeligvis er en ørkenplanet, mens Starkiller Base er dækket af sne. Men hvem ved, hvad den slags byggeri gør ved et klima, og Starkiller Base er ligesom Dødsstjernen i stand til at rejse i hyperrum. Derfor kan klimaet i princippet afhænge af, hvor den er i galaksen. Faktum er i hvert fald, at baggrunden for Dødsstjernen XL er baseret på gammel viden fra Imperiets dage. Det vil dog være den ultimative hån imod den Lyse Side at omdanne, hvad der kan sammenlignes med Jerusalem til et dommedagsvåben. Jedha var i sin tid et helligt sted for alverden religioner indenfor Kraften, heriblandt den afgren Chirrut Îmwe og Baze Malbus tilhører. Deres religion har hentet inspiration fra den originale titel på Star Wars; 'The Adventures of Luke Starkiller as taken from the Journal of the Whills'.

Planeten uden navn
Modsat alle andre planeter i filmen blev den verden, hvor Darth Vader har sit uhyggelige slot ikke nævnt ved navn. Der er selvfølgelig tale om Mustafar, hvor Anakin Skywalker fik kappet den ene arm og benene af af sin gamle mester og efterfølgende 3. gradsforbrændt over hele kroppen. Endvidere er slottet placeret ovenpå et gammelt Sith tempel. Tanken, han healer i, var magen til den Luke bruger til at komme til kræfter i The Empire Strikes Back. Den mystiske skikkelse, der knælede foran den sårbare Lord Vader, hedder Vaneé. Han er personlig tjener for Sith-fyrsten og har at gøre med alt det maskineri, som holder Darth Vader i live. Vaneé ses igen i Kejserens indre råd på den anden Dødsstjerne.

Andre ting vi lærte af Rogue One
Holoskakspillet Dejarik ses oprindeligt ombord på Han Solos Tusindårsfalken, men i Den Hellige Stad på Jedha kunne man spotte en fysisk version af spillet. Et hologram ses også i filmen af en dansende Twi’lek, som vi så optræde i Jabbas palads i 'Return of the Jedi'.

Der blev også plads til velkendte replikker som ”I have a bad feeling about this”, eller næsten, da droiden K2-SO blev afbrudt af vennerne inden det afgørende slag. Også ”Move along, bucketheads”  fik de sneget med ind.

En del nye fartøjer og soldater blev ligeledes introduceret. På oprørernes side så vi troppetransporten U-Wing’en og fra Imperiet, TIE Strikeren, samt AT-ACT Walker, der er noget større end den normale AT-AT, som er mest kendt fra slaget på Hoth. Divisionschef Orson Krennic havede desuden sin egen særlige færge at færdes rundt i. Imperiet har også en elitestyrke kaldet Shadowtroopers, eller mere dramatisk Deathtroopers. Velegnet til kamp på stranden, som planeten Scarif jo har rigeligt af, er der nu Shoretroopers, som bedst kan sammenlignes med marinesoldater. Og så ses ligeledes Tanktroopers, der patruljererede i Den Hellige Stad. Man kan spørge sig selv, hvorfor alle disse nye tiltag forsvinder i den originale trilogi.

Af gamle typer var der fra Imperiet bl.a. den noget mindre AT-ST og spiondroiden eller den sjove musedroide. Mest interessant hos oprørerne var skibet, Ghost, fra 'Rebels', som også ses under slaget om Imperiets arkiver på Scarif. En X-Wing-pilot, kaldet Red Five, blev skudt ned sidst i 'Rogue One', og det er det samme kaldesignal Luke senere har i 'A New Hope'.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Patrick

Lige en lille detalje. Saw Gerrera får ikke de skader han har i Rogue One i de to Rebels episoder. Han er stadig i "hel" tilstand :)

Jacob

Som jeg ellers havde forstået det bliver han udsat for det giftgas Imperiet havde tilovers, og som man brugte til at udrydde planetens inseksbeboere. Hvis det i det mindste er rigtigt, så er det da bestemt noget han lider under i 'Rogue One'. Det er måske det du mener med "hel", og noget du da gerne må uddybe.

Patrick

Sker der ham ikke noget. Men man kan sagtens se, hvordan han er ved at nærme sig den militante tilgang, han har i Rogue One.
Men om der måske er andre kilder (tegneserier osv.), hvor han mister sine ben og skader sine lunger ved jeg ikke.

michael

nød den film, men kan se jeg er gået klip af SÅÅÅ meget.

Jacob

Folkene bag har de her film på rygraden, og har intet imod at efterkomme ønsket om skjulte godter i 'Rogue One'. Om vi snakker Star Wars eller en anden franchise, så er den her type film altid propfyldte med det. Når man først får øjnene op for alle de her små og store detaljer, så får det på en måde det hele til at virke lidt federe.

Jeanetteuser/137228

Tak for et rigtigt godt indlæg! Mere af den slags - tak!

Jacob

Der er nærmest intet tilfældigt i en film som 'Rogue One', og derfor er jeg også selv glad at gå i dybden med den slags detaljer.

Silje

Tusinde tak for et godt indlæg. Jeg var selv meget imponeret over filmens afslutning.. #wontspoil

Jacob

Først og fremmest vil jeg takke for de fine ord. Det er ingen hemmelighed at 'Rogue One' sidste sommer gennemgik enorme forandringer, og Tony Gilroy blev hentet ind som ny instruktør, mens Gareth Edwards blev sat skakmat udenfor klipperummet. Man vurderede at førstnævnte vil få 200.000 $ for hjælpen, men blev betalt hele 5 millioner $, så ubetydelig var hans indsats bestemt ikke. En af hans tilføjelser var Darth Vaders magtdemonstration.

Martin S

Tak for et rigtigt fedt indlæg Jacob.

Synes du mangler den blå mælk hjemme hos Erso-familien:)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter