Cookie- og Privatlivspolitik
Sorg fra et barns synspunkt

Sorg fra et barns synspunkt

Blogger om Syv minutter over midnat

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Regitze Xenia Rokkedahl fra bookishloveaffair.blogspot.com.

Filmen Syv minutter over midnat har langt om længe fået premiere her i Danmark. Den 11. november var jeg så heldig at have vundet billetter til at deltage i en særvisning af filmen med efterfølgende Q&A med forfatteren til bogen bag filmen, Patrick Ness.

Filmen handler om den 13-årige Conor, der forsøger at klare sig igennem sin mors dødelige sygdom, og samtidig må kæmpe med at blive mobbet i skolen, en bedstemor der ikke lader til at være særligt sympatisk og en far, der er flyttet til USA. Det går ikke særligt godt, og Conor plages af mareridt, den samme drøm om og om igen, hvor han altid vågner det samme sted. Og en nat, da klokken er præcis syv minutter over midnat, får han en uventet og overraskende gæst, da et træ-monster dukker op uden for hans vindue.

Men monsteret vil ikke gøre Conor fortræd, meget til drengens overraskelse vil monsteret fortælle historier. Helt præcis tre historier, mod at Conor fortæller den fjerde historie – og den skal være sand. Selvom Conor ikke helt forstår, hvad monsteret mener, siger han alligevel ja, og det bliver starten på en gribende fortælling, hvorigennem Conor ikke kun lærer noget om andre mennesker, om godt og ondt og alt derimellem eller om historier, men også om sig selv.

Syv minutter over midnat ©SF Studios
Uden at have læst bogen 'Monster' (A Monster Calls) af Patrick Ness først var det en udsøgt fornøjelse at se 'Syv minutter over midnat'. Også selvom det er en film, der nærmest virker beregnet til at få én til at græde – hvilket mange i salen i øvrigt gjorde, så det er der ingen skam i. Fra starten af var jeg især imponeret over filmens visuelle indtryk, de fantastiske elementer, særligt monsteret kommer i den grad til live på lærredet og med udspring i Conors tegninger får monsterets historier nogle imponerende sekvenser i filmen, der i deres eventyrlignende udtryk bliver en ret interessant kontrast til Conors hverdagsliv. Der sker en hel del, specielt i Conors hverdagsliv, men uden at det kommer til at virke forvirrende og monsterets optræden er med til ikke kun at binde det hele sammen, men også give udtryk for noget af det, der ofte viser sig at være sværest at få med fra siderne af en bog til filmlærredet, nemlig karakterernes indre.

Intet ved filmen imponerede mig dog nær så meget som hovedpersonen Conor. Lewis MacDougall gør et exceptionelt stykke arbejde og selv i et cast, der tæller nogle ret store navne, var det især hans optræden, der hang fast i mit hoved, efter filmen var færdig. Han bærer en stor del af filmen, forstået på den måde, at han næsten altid er i billedet, og i løbet af filmen tager MacDougall os igennem de mange store og til tider ret overvældende følelser, som Conor gennemlever, alt fra ubeskrivelig sorg til en enorm vrede og ikke mindst skyldfølelse. Og frygt.

Syv minutter over midnat ©SF Studios
Over for ham har vi monsteret. Og Liam Neeson, der lægger stemme til det, gør et fremragende stykke arbejde med at bringe monsterets meget komplekse natur frem. Ja, uhyret er skræmmende og udviser ikke den mest medfølende personlighed, men samtidig er der en venligere side til ham. 

Selvom jeg ikke havde læst bogen i forvejen, var der intet der forhindrede mig i at kunne følge med i handlingen, så jeg vil virkelig anbefale filmen til alle. Ja, det er en fantasyfilm. Ja, den kan godt lyde som om den er uhyggelig. Men jeg synes også, den er vigtigt. Den tager fat i nogle vigtige temaer om godt og ondt, om håb og om at turde give slip. Og det var svært ikke at snøfte en lille smule nu og da. Jeg har, siden jeg så den, sagt til folk, at de skulle se den, når de kom i biografen. Og det vil jeg stadig gøre.

Den efterfølgende Q&A med Patrick Ness var med til at gøre hele oplevelsen så meget mere spændende. Han har nemlig ikke kun skrevet bogen, men også manuskriptet til filmen, og han fortalte bl.a. om, hvordan den oprindelige ide faktisk ikke er hans egen, men derimod den afdøde forfatter Siobhan Dowds. Hun døde desværre af kræft, før hun fik mulighed for at skrive bogen, og derefter blev Patrick Ness så involveret i projektet. Men det var vigtigt for ham at skrive sin egen historie og ikke prøve at skrive hendes, for det vidste han, at han ikke kunne.

Der blev stillet en del rigtig gode spørgsmål fra publikum, og et af dem syntes jeg måske var det allerbedste, nemlig omkring monsterets karakter. Som Patrick Ness selv forklarede, så er der en forskel på at være ”nice” og at være ”kind”, og man kan godt være det ene uden at være det andet. Og selvom monsteret kan være frygtindgydende og repræsenterer vrede sider af Conor og de følelser, han gennemlever, så er der alligevel også noget ”kind” ved ham, hvilket jeg også selv oplevede, mens jeg så filmen.

Syv minutter over midnat ©SF Studios
Den måde, monsterets historier bringes frem på lærredet og bindes sammen med Conors tegneglæde, var også en af de ting, der blev spurgt ind til. Patrick Ness fortalte, hvordan de i det hele taget havde brugt meget tid på netop dette tegnetema og spørgsmålet om, hvad vi giver videre til vores børn, og på samme måde, som illustrationerne er en stor del af historien i bogen, er de det også i filmen.

Men allermest synes jeg, det var interessant at høre, hvordan noget af det, der er vigtigst omkring filmen, er, at den tager et meget stort og meget følsomt emne op, nemlig døden. Og på en meget ærlig måde. Det var vigtigt for Patrick Ness fordi det, som han udtrykte det, er vigtigt, at man ikke bare affejer børns tanker eller følelser og siger, at de vokser fra det.

'Syv minutter over midnat' bliver derfor ikke kun historien om en dreng, der får besøg af et monster om natten, men en historie om døden fortalt fra et barns synspunkt og med alle de følelser, det indebærer.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Regitze, mange tak for dit meget fine indlæg, har sat tid af til at se filmen efter din skrivelse ser frem til den :-))
Sorg som et voksen menneske er heller ikke nemt at takle, vi må ikke glemme et barn kan være endnu mere ramt.

Det er lidt smart at et monster er med til at lave forandring, forståelse i drengen, det er jo sandelig stærke følelser der er i aktion når sorg er stærkest, lidt som et monster det slider ganske hårdt i EN, så fantastisk tænkt!!

Nu endelig havde vi som ville se filmen set den idag, den er super god, den skal købes når muligt, genses!!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter