Cookie- og Privatlivspolitik
The Imitation Game er kun 41 % sandfærdig

The Imitation Game er kun 41 % sandfærdig

Hvor autentiske er dine yndlings-biografier?

Stem op!
14
Stem ned!
0
(reset)

Baseret på virkelige hændelser. Sådan en indledende tekst har de fleste film, der er biografier eller bygger på historiske episoder.

Vi ved jo alle, at en film aldrig kan være 100 % tro mod virkeligheden, for filmskaberne har næppe været til stede på fx redaktionen i Spotlight eller på et irakisk tag sammen med Chris Kyle i American Sniper.

Spillefilm er fiktion og har ikke nogen forpligtelse til at give en direkte gengivelse af virkeligheden, som fx den dokumentariske genre er underlagt. Og faktisk er dokumentarfilm heller ikke objektive, idet en klipper har udvalgt, hvilke dele af de faktiske optagelser publikum skal eksponeres for.

Men nogle biografiske film tager deres historiske forlæg mindre alvorligt end andre. Ofte for at skabe dramatisk effekt, for virkeligheden kan være ret så kedelig. Det er helt ok, så længe man ikke decideret forvrænger og manipulerer alt for meget med realiteterne.

Hjemmesiden Information is Beautiful har kigget en række film efter i sømmene og forsøgt at verificere handlingens ægtehed. De har derefter givet hver film en score ud fra, hvor mange procent der stemmer overens med virkeligheden.

Infografen er spændende, fordi det bliver tydeligt, at film som The Big Short (91,4 %) og Spionernes bro (89,9 %) scorer højt i autenticitet, mens både American Sniper (56,9 %) og The Imitation Game (41,4 %) har opdigtet en betragtelig del undervejs.

American Sniper/Warner Bros.

'American Sniper' bliver kritiseret for at overdrive titelpersonens involvering i de begivenheder, som filmen skildrer. Godt nok fandt de sted, men i flere tilfælde uden finskytten Chris Kyle. Fx havde han aldrig noget med den irakiske sniper, Mustafa, at gøre.

'The Imitation Game' er endnu mindre sand, og det er nærmest kun de overordnede linjer, der er sande: At Alan Turing arbejdede som kryptograf i Bletchley Park under Anden Verdenskrig og blev anholdt for homoseksualitet efter krigen. Resten beskrives som opdigtet, og især en scene, hvor Turing deler hemmelige nazi-beskeder med Joan, er decideret falsk og i strid mod den virkelige kryptografs respekt for sikkerhed.

Selma tager topplaceringen med 100 %, hvilket udfordrer skalaens præcision. Når man kigger på infografen, kan man nemlig se, at visse dele af analysen er undladt, hvilket betyder, at der har været steder i filmen, som Information is Beautiful ikke kunne verificere. Er disse sande? De har i hvert fald ikke trukket ned i vurderingen.

I midten ligger film som Kongens store tale (73,4 %), The Social Network (76,1 %) og The Wolf of Wall Street (74,6 %), hvor de store linjer er rigtige, men enkelte detaljer undervejs er ændret.

Hele infografen ligger tilgængelig på Information is Beautifuls site, hvor der også er beskrivelser og uddybelser.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mathias

Dele af virkeligheden passer ikke altid til film, så det undlades - noget virkelighed mangler fiktion for at blive fuldkommen, så det tilføjes. Opskriften på effektiv underholdning?

Ann-Britt

Film er fiktion :) men derfor må film, der "bygger på virkeligheden/virkelige begivenheder", gerne være rimelige tro mod sandheden.
SELVOM jeg aldrig ville citere en film for en historisk begivenhed, som forøvrigt en vis amerikansk præsident fik gjort det ;)
Der er lidt farligt, hvis der blandt publikum sidder nogle, der har en god hukommelse, hvad der uheldigvis gjorde i overnævnte eksempel :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter