Cookie- og Privatlivspolitik
Er 5 Fantastiske skabninger-film for mange?

Er 5 Fantastiske skabninger-film for mange?

Harry Potter-universet udvides

Stem op!
75
Stem ned!
0
(reset)

"Jeg har det som smør skrabet ud over for meget brød." Sådan lyder en ikonisk replik fra Ringenes Herre: Eventyret om Ringen, og citatet rammer perfekt den fornemmelse, man sidder tilbage med, når den ene filmatisering efter den anden bliver delt i to, tre og endnu flere film.

Seneste eksempel er Fantastiske skabninger... og hvor de findes, der ifølge forfatteren J.K. Rowling bliver til fem film. Oprindeligt var det ellers meningen, at det 128 sider lange opslagsværk af Harry Potter-skaberen skulle have været produceret som tre film, men Rowling har åbenbart idéer nok til fem. Den 51-årige brite er nemlig selv manuskriptforfatter på projektet.

Spørgsmålet er, om fem film kommer til at udvande universet? Bliver publikum trætte af forhistorien til Harry Potter, inden vi når i mål med film nr. fem? Jeg må erkende, at da jeg læste nyheden om de fem film i sidste uge, var det med en vis skepsis overfor konceptet og med den samme følelse som med tidligere bøger, der er blevet strakt ud over flere film.

Jeg elsker at fordybe mig i filmiske universer, især de fantasifulde, og derfor burde jeg være mere oppe og køre over den mulighed, der nu er for at udforske den magiske Harry Potter-verden. Ikke mindst fordi jeg har set frem til det første kapitel af 'Fantastiske skabninger' her til november.

Men følelsen af, at Warner Bros. forsøger at presse citronen og tjene ekstra godt på den i forvejen lukrative franchise er svær at ryste af sig. Og det samme med spørgsmålet om, hvad denne jagt på kommerciel succes betyder for kvaliteten. For der er næppe nogen tvivl om, at alle fem film bliver storsællerter. De seneste år er gode eksempler på, hvorfor Warner og Rowling vælger den ekspanderende løsning.

Tidens mest populære bestsellere en nemlig blevet opdelt i flere film, når de skulle transformeres til det store lærred. Især når der er tale om de afsluttende værker, hvilket formentlig skyldes, at filmselskaberne lige skulle vurdere om franchisen var gangbar, inden man postede ekstra penge i produktionerne. Selvom det er markant billigere at optage flere film på én gang, når man nu alligevel har skuespillerne og kulisserne til rådighed, skal der stadig lægges en god sjat marketingdollars oveni. Men den mérindtjening, der kommer ud af to film, er i de fleste tilfælde ganske givet større end omkostningen til det ekstra kapitel.

Først så vi det med 'Harry Potter' og 'Twilight', der begge delte deres sidste bind over i to film. Det betød sammenlagt en indtjening på hhv. 2,3 mia. dollars og 1,5 mia. dollars. En enkelt film i hver franchise havde næppe kunne tjene så meget.

The Divergent Series: Allegiant/Lionsgate

Senere fulgte YA-filmatiseringerne af 'The Hunger Games' og 'Divergent' trop med hver deres splittelse af de sidste bøger, 'Mockingjay' og 'Allegiant'. Sidstnævnte beviste, at det trods alt kræver et meget stærkt produkt, før publikum for alvor tager de todelte afslutninger til sig. Anden del af Allegiant, med titlen Ascendant, får ikke biografpremiere og mister tilsyneladende også sin hovedrolleindehaver, Shailene Woodley, inden den rammer tv. Lidt af en nedtur for en filmserie, der skulle være Hunger Games’ arvtager.

Ironisk nok stod Peter Jackson selv for at smøre for lidt fedtstof på for meget brød. Det var i hvert fald den følelse, mange fans havde, da han annoncerede, at Tolkiens 320-sider lange bog, Hobbitten, ville blive til ikke blot to, men hele tre film! Resultatet medførte, at en række ellers glimrende scener blev trukket alt for langt og derved mistede pusten. Som eksempel kan nævnes samtalen mellem Bilbo og dragen Smaug i den midterste film i trilogien samt den efterfølgende forfølgelsesscene. Pudsigt nok er nogle af de ekstra elementer, som Jackson har taget fra bl.a. appendikset i 'Ringenes Herre', det bedste ved Hobbitten-filmene.

Men som bloggeren Julius Kamper her på kino.dk tidligere har argumenteret, så betyder sammenblandingen en tonemæssig uligevægt - filmene går fra en familievenlig tur på floden i tønder til mørke Sauron-sekvenser inden for ganske kort tid. Desværre et eksempel på, at filmene formentlig havde fungeret bedre, hvis de blot havde hentet sit indhold fra Hobbitten og været en enkelt eller allerhøjst to film. Men med en indtjening på 2,9 mia. dollars på verdensplan er målet formentlig nået for både filmselskabet og Peter Jackson, der kan grine hele vejen ned til banken.

Femdelingen af 'Fantastiske skabninger' kommer som lidt af en overraskelse trods de historisk set flotte salgstal til film splittet i flere kapitler. For nylig foretog Marvel Studios det modsatte træk ved at slå Avengers: Infinity War sammen til én film, som udkommer i 2018. Personligt troede jeg, at det ville være starten på færre af denne slags opdelte film, men nej.

Egentlig giver det god mening at producere seriefilm på denne måde. Vi lever i tv-seriernes guldalder, og publikum elsker at fordybe sig i et spændende persongalleri, så man rigtig føler, at man kender karaktererne på skærmen/lærredet. Tv lærer af film, og film lærer af tv. Derfor kan man argumentere for, at der ikke kun er kommercielt, men også kunstnerisk belæg for at fordybe sig i universerne. I grunden er der blot tale om en slags miniserier, der i årevis har været forbeholdt tv, men nu i højere grad har fundet deres vej til biografernes lærreder.

Alt i alt handler det om kvalitet. Hvis fortællingen og det filmiske univers er godt nok (og det kunne Harry Potter-verdenen godt være), kan der ikke produceres nok kapitler i en filmserie. Hvis man føler, at historien bliver strakt lige rigeligt for at presse de sidste dollars ud af publikums lommer, kunne man til gengæld godt ønske sig, at filmselskaberne kastede sig over noget nyt og anderledes.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mark Lyng Plym Källstrøm

Jeg er helt vild med Harry Potter universet - Og har endnu ikke set Fantastic Beasts - Men 5 film... Der er jo ikke skrevet bøger.. Jeg synes jo at jeg fik meget mere ud af at læse bogen frem for filmene om Harry Potter, selvom filmene nu også var gode..
Men altså der er jo ikke noget at gøre ved det - Man kan jo lade være med at se de nye film hvis ikke de er gode :)

Thomas

For det første er J.K. Rowling der selv har styret det her. Vi ved alle sammen at hun har styr på hvad hun laver. For det andet så bliver det her slet ikke som med The Hobbit eller Hunger Games, hvor bogen bare bliver splittet. Det her er jo fordi hun har fundet flere ting som hun vil have med. For det tredje har vi altså ingen gang set den første. Vi ved slet ikke hvad der kommer til at ske eller hvor denne franchise er på vej hen imod ud over at Grindelwald og Dumbledore nok kommer til at være med.

Andreas

Glæder mig ihvertfald til alle 5!

Forskellen ligger vel også i at det her er et helt "nyt" univers. Altså at det ikke er baseret på en allerede skreven bog serie. Ved godt at det er baseret på Fantastic Beast bogen, som både bliver omtalt i Harry Potter serien og er udkommet som opslagsværk. Men i og med at det kun er et opslagsværk og altså uden nogen historie, er det vel kun fantasien der sætter grænser for hvor historien går hen i filmen.

Når det så er sagt, så har jeg det både godt og skidt med at film serier baseret på bogserier bliver delt op. Nogen er mere succesfulde end andre, alt efter om der er mere at hente fra bog serien, eller om der bare bliver lavet en 2'er for at tjene ekstra penge.

Jan

Synes det er alt for tidligt at bedømme, hvorvidt det er skidt eller godt ... Jeg har store tiltro til J.K. Rowling, så jeg tror på det bliver godt, tror at hun har så godt styr på det, at hun allerede nu kan se, at der er/bliver historie/materiale nok til 5 film, ligesom hun jo fra starten havde styr på, at der ville blive 7 Harry Potter bøger.

Men jeg hører jo så også til dem, der ikke mener det var for meget at dele "The Deathly Hallows" op i 2 film.
Sure, samlet set var der måske nok (lidt) for meget spildtid, men jeg mener ikke det var nok til, at man kunne have nøjedes med 1 film ... Jeg synes det var en god beslutning.

Segoyuser/116755

Jeg vil vælge skrive tiden må vise om det bliver 5 gode film eller en pengemaskine, håber på gode film !

Fornyelse der er jo skrevet oceaner af gode bøger så der må være rigeligt af materialer til en super god film!

ALEX

-der kan fører til mange interessante debatter. Personligt selv synes jeg det lyder helt absurd at dele det op til hele fem film, men jeg håber da at filmen kan bevise at jeg tog fejl. Dog har jeg aldrig set en en bog delt op til to film (eller flere film) med en god grund.

Hobbitten -Skulle ikke have været delt op
Harry Potter -Skulle ikke have været delt op
The hunger games -Skulle ikke have været delt op
Divergent -Skulle ikke og aldrig have været delt op (selvom franchiset allerede var beskadiget af 'Insurgent')
Twilight -Skulle ikke have været delt op

også videre...

Vil dog give Wayne ret i, at det er meget godt Rowling står for manus, og kan have en afgørende rolle, men det lyder til at blive rimelig nørdet hvis der skal fyldes 5 film...

Nikolaj

Det er masser at eksperimentere med i universet, dog er jeg ikke fan af 5 film. Det kommer helt an på, hvor godt de kommer fra start. Hvis den første er god, så er jeg på. Hvis ikke, så er jeg knap så glad for det.

Ann-Britt

Selvom den første i rækken endnu ikke har haft premiere, så har jeg den største forventning til samtlige film :)
Traileren/trailerne ser i den grad lovende ud.

Og, NEJ, selv 10 eller 20 film fra J. K. Rowlings hånd kan aldrig blive en for meget :)

GiwizZeni

- at det nye BILKA katalog er blevet til en filmfranchise på 12 film. Det bliver bare SÅ fantastisk! (Det kaldes ironi...)

Kaj

Hun har ikke taget noget indhold og delt op i flere dele, hun har fundet på mere indhold. De to ting er overhovedet ikke ens!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter