Cookie- og Privatlivspolitik
Kunsten at gå i biografen

Kunsten at gå i biografen

Vidunderlig virkelighedsflugt

Stem op!
22
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Malthe Henriksen.

Vi har alle haft biografoplevelser, hvor selve oplevelsen aldrig havde været det samme, hvis vi ikke havde befundet os foran det store lærred i biografernes magelige stole. Personligt elsker jeg det. Jeg elsker den følelsesmæssige rutsjebanetur og tårnene, som er på nippet til at trille ned ad kinderne.

Hele dette biografeventyr startede på Østergade i København, hvor biografen Kosmorama åbnede den 17. september 1904, og godt 112 år efter den første forestilling, strømmer danskerne stadig i biograferne. Dengang bestod biografoplevelsen af en række reportage- og rejsefilm samt korte, dramatiske handlingsfilm. Senere hen kom spillefilmene til at dominere programmet, og det satte for alvor gang i udbredelsen af den danske biografindustri. En biografindustri som mange af os stadig nyder godt af.

Kosmorama/Den store danske

I 1904 var der ikke mange andre muligheder end Kosmorama på Østergade, men i dag har vi helt andre valgmuligheder. Det kulturelle spillerum er åbent for os alle, og trods piratkopiering og streaming-tjenester elsker vi stadig at kravle ind i biografens mørke og blive opslugt af filmenes verden. Men hvorfor er det, at vi bliver ved med at sætte os i den røde, bløde biografstol, selvom vores tilværelse stiller så mange andre muligheder for os?

En ting som er helt sikkert for salget af biografbilletterne, er selve den oplevelse, du gennemlever, når du sidder i biografstolen. Modsat filmoplevelsen med din 15 tommer computer i skødet, er biografoplevesen langt mere intens. Du bliver en del af filmen i stedet for blot at se den. Lærredet opsluger dig, og lyden fanger dig ind, hvilket resulter i et par timers eskapisme fra hverdagens problemer og stress. Det er en vidunderlig eskapisme, som giver dig muligheden for en flugt fra virkeligheden og en tur ind i filmens univers.

Der er et hav af andre ting, som du kan beskæftige dig med i det kulturelle spillerum, men den helt ideelle eskapisme fra den trivielle, daglige virkelighed skal findes i filmenes verden - og gerne med kuldegysninger, tåre i øjnene eller latterkramper så slemme, at du skal opsøge en læge efterfølgende. Vi har alle biografoplevelser, hvor filmen har givet os én på opleveren. En oplevelse som aldrig have været det samme, hvis vi ikke havde befundet os i biografstolen.

Ringenes Herre: Kongen vender tilbage/New Line Cinema

En af mine største biografoplevelser er Ringenes Herre: Kongen vender tilbage. Efter godt tre timer højpotent eventyr-action på tredje række var jeg fuldstændig solgt. Peter Jacksons eventyrsunivers havde mig i sin hule hånd, og selve oplevelsen havde aldrig været det samme, hvis jeg ikke havde set den i biografen. Og det er bare én ud af mange store biografoplevelser.

Og så lige pludselig tænder lyset og rulleteksteren kører over lærredet. Du går lidt småkonfust udenfor og er lige pludselig tilbage i virkeligheden. Det kan være, at du stadig går med tårer i øjnene, efter Jack Dawson flød til bunds i Titanic, eller at hårene på armene ikke har lagt sig endnu, efter du har kigget direkte ind i Ondskabens øjne. En ting er helt sikkert. Din biograftur har fået dig til at føle noget. Om det er sorg, grin eller skuffelse, så har biografoplevelsen rørt noget i dig. 

Det at gå i biografen er vitterlig kunst, og selve filmkulturen er ikke mindst accepteret som et kulturelt udtryk. Modsat det underlødige ry filmkulturen engang havde. Men alt dette startede for godt 112 år siden på Østergade i København, og jeg tør kun drømme om biografoplevelsen om 112 år fra nu. 

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
DJN

"Modsat filmoplevelsen med din 15 tommer computer i skødet..."

Se, dette forstår jeg så ikke. Jeg ELSKER film, og har derfor investeret i et 56 tommers 3D tv, surround-bar, og har forskellige afspillere, så jeg kan afspille alle formater.
Ja ja, mange bruger streaming, hvad enten det er på tv eller pc, og jeg bruger da også selv Netflix nu og da, men jeg synes endnu ikke, at streaming-kvaliteten er god nok til, at det kun er dét, jeg vil bruge. Og så har de hverken film i 3D eller ekstramateriale ;)

Nicolaiuser/658189

Det er netop noget af det beskrevne, man søger, når man tager en tur i biografen. Der rammer du plet.
Desværre er virkeligheden noget andet, for alt for tit oplever jeg, at folk ikke tager hensyn til de andre i salen. Eller også tror de, at de sidder i deres egen stue, og har ikke opdaget, de sidder i en biograf; det skal jeg ikke kunne sige.

Når folk f.eks. sidder med deres telefon, larmer med slikposer på upassende tidspunkter i filmen, snakker under filmen e.l. kan det virkelig ødelægge biografoplevelsen for mig, hvilket også er årsagen til, jeg ikke går i biografen særlig tit i forhold til, hvad jeg ville have gjort.

Så meget fint indlæg. Desværre er virkeligheden noget andet end den smukke tanke om, hvordan en biograffilm skal opleves.

Mogens

Synes det er rigtig ærgerligt at flere og flere springer biografen over. Jeg snakker tit med mine venner om at tage i biografen hvor svaret altid er det samme - nej, desværre vil hellere se Netflix. https://www.samlino.dk/blog/prissammenligning-af-mobilabonnementer-til-u..., efter at have læst denne, fik min faste biografpartner også købt et Telia mobilabonnement i en fart så han kunne se HBO.

Og det er desværre den udvikling vi ser over hele banen, det er for mageligt at sidde i sin sofa og se GoT i stedet for at tage ind og se dne nyeste film med Leo.

Jeg er ked at sige det men R.I.P. BIOGRAF

Linauser/774152

Rigtig godt indlæg, har helt lyst til at tage i biffen nu :D

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter