Cookie- og Privatlivspolitik
Fury Road: Et action-mesterværk

Fury Road: Et action-mesterværk

Mad Max-hyldest

Stem op!
46
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Julius Kamper, der er fast blogger på kino.dk.

Det er sjældent, at jeg ikke ved, hvor jeg skal starte med et indlæg. Eller at jeg forlader biografen tabt for ord. Og ikke bare én gang, men tre gange. Tre forskellige øjeblikke af målløshed; rystende af en forvirret ærefrygt med mit stakkels hoved, der forsøger at begribe en hel film. Men nu prøver jeg: George Millers Mad Max: Fury Road er en overvældende, spektakulær triumf af postapokalyptisk blod, sand og stål. Den er intens. "Mindblowing".

Et fordringsløst tordenorkester, der på mystisk vis består af både minimalisme og overflod. En vanvittig to-timers jagt uden noget break på action eller blunden i historiefortælling. Action og historie er ét. En visionær sammensmeltning af reboot, genfortolkning og en løst forbundet opfølger, der ikke kræver nogen forhåndsviden fra de tidligere Mad Max-film, men som alligevel bygger på alt, der er kommet før den.

En modig tokarakters-historie, der er selvsikker nok til at lade titelkarakteren sidde på passagersædet ved siden af en langt mere kompleks kvindelig antihelt. En fantastisk smuk, opfindsom og brutal tegneserie-fortolkning uden en tegneserie at fortolke. En modig, betagende symfoni af utrolige praktiske special effects og dødstrodsende stuntarbejde. Den er, med ét ord, forbavsende.

Mad Max: Fury Road/Warner Bros.

Er Millers barske, skånselsløse fortællestil opdelende? Helt sikkert. Er Fury Road for alle og enhver? Bestemt ikke. Gør dette en forskel? Overhovedet ikke. Om 'Fury Road' har jeg så ofte hørt folk sige: “De laver ikke film sådan her længere”, at jeg er stoppet med at tælle efter. Der er bare ét problem med det statement: De har aldrig lavet en film som 'Mad Max: Fury Road'.

Simpliciteten ved Fury Road's plot kan ikke overdrives. Production Designer Colin Gibson siger, at “Første halvdel er en jagt. Anden er et kapløb”, og han laver ikke sjov. Max vil bare overleve, Furiosa vil bare finde hjem, konerne vil bare overleve, Immortan Joe vil bare generobre sin ejendom, Nux vil bare dø i kamp. Det bliver ikke mere simpelt end det. Max stoler ikke på Furiosa, og hun stoler ikke på Max. Våben trækkes, svensknøgler svinges, blod udgydes, og de to naturkræfter allierer sig kun på grund af egen nytte og heldigvis uden sporet af et kærlighedsplot.

Begge er krigere, der ender med at respektere hinanden som krigere, som udelukkende starter med at arbejde sammen på grund af hver deres overlevelsesinstinkt, længe før nogen af dem er villige til at ofre deres liv for den anden. Respekten kommer senere. Respekten skal optjenes på den hårde måde, gennem tab, gennem for længst glemt integritet og gennem naturlig forløsning.

Mad Max: Fury Road/Warner Bros.

Alligevel formår Miller og medforfatterne Brendan McCarthy og Nico Lathouris at levere langt mere end to timer med bizarre karakterer, altødelæggende krigsmaskiner, brølende motorer, lastbilstags-slåskampe og benzineksplosioner. 'Fury Road' er et mesterstykke inden for “world building”. Meget lidt bliver fortalt direkte, men der bliver vist så meget, at hvert eneste gensyn med filmen viser detaljer efter detaljer, som kun bygger videre på Max' univers.

Alt fra bilerne til forskellige bilbander, V8-guder, udsmykning, postapokalyptiske ritualer, kostumer, våben og værktøjer fra en hjernevasket kultur fortæller alle deres egne små historier, og sammen væver de en næsten forpustende historie sammen. Det vil utvivlsomt frustrere nogle. Der rejses spørgsmål efter spørgsmål, og ofte må de forblive ubesvarede, men for de mennesker, der kan lide at udforske og opleve en bizar ny verden uden at blive bombarderet med timevis af forklaringer og exposition, vil Fury Road’s ødemark vise sig at være alt andet end en ødemark.

Mad Max: Fury Road/Warner Bros.

Millers idéer er så tætpakkede, at dialog umuligt ville kunne dække så meget, som filmens billeder viser. Fury Road minder på mange måder om en stumfilm. Max og Furiosa taler kun, når det er absolut nødvendigt, hvilket i sidste ende lader fantasien, skuespillets mange nuancer, de selvmordsagtige stunts, utallige bilsammenstød og det bedragerisk smukke genbrugte maskinskrammel, der udgør filmens produktionsdesign trække slæbet. 

Tom Hardy og Charlize Theron er begge uforlignelige i en film, der næsten knækkede deres ånd. Blandt en opslidende optagelsesperiode, forfærdelige vejrforhold og utallige håbløse udfordringer, stod Hardy og Theron ofte og undrede sig over, hvad de præcis havde sagt ja til, og hvorvidt Miller ville kunne retfærdiggøre deres, bogstaveligt talt, blod, sved og tårer med noget, der bare lignede en film. Birollerne er også fremragende uden et eneste svagt led i kæden. Skurkene er kravlet langt over toppen af “over the top”, men det underbygger kun det ustyrlige, nådesløse vanvid, som Max og Furiosa prøver at undslippe.

Mad Max: Fury Road/Warner Bros.

Ægteskabet mellem mavevridende karakterer, makeup, proteser, kostumer, indvolde og andre små detaljer sælger kun illusionen af en ødemark, der er blevet vanvittig. Det begynder langsomt, men sikkert, at give mening for seeren, at et døende, radioaktivitetsbestrålet uhyre som Immortan Joe kunne holde så meget kontrol over de tørstende masser. Der er logik i det ulogiske, en sandhed i det groteske, som gør det umenneskelige skabninger, Max står over for, langt mere interessante og deres verden langt mere fascinerende. 'Fury Road' er en højoktan selvmodsigelse; det er en film, der ikke burde fungere af alle de ting, der gør, at den fungerer så godt. 

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mark Lyng Plym Källstrøm

Hold kæft en fed film. Det er sådan en man gerne vil se igen og igen :)

Mark

Hej Julius

Jeg kunne ligeså godt have skrevet denne Blog Post selv. Jeg er enig fra første bogstav til sidste punktum. Fure Road er gennemført oldschool awesomeness. Jeg havde min kone med i biografen og jeg solgte ideen ved at sige "hvad siger du til at gå i biografen og se 2 timers Nitroporno" jeg synes virkelig George MIller får det maximale (pæn intended) ud af den rimelig simple og tynde historie. Jeg var opslugt fra første sekund og tempoet i filmen er så højt at det bagefter føles som om du er blevet vindblæst gennem ørkenen sammen med Max.

Valget af scenarier og valget af practical effects over CGI gør filmen til en billedmæssig lækkerbisken og hver eneste Oscar den tog var fortjent til fulde.

Kan ikke vente til 2'eren kommer ud :-)

Hønse

Feeed film, og glæder mig til 2'eren kommer! :-)

jonas

Mad Max: Fury Road er en vidunderligt vellykket actionfilm, men hold nu op hvor er det også en af de mest overvurderede film nogensinde!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter