Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er superheltefilm kedelige

Derfor er superheltefilm kedelige

Fast blogger er træt af genren

Stem op!
31
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Julius Kamper, der er fast blogger på kino.dk.

Jeg er blevet ekstremt træt af superheltefilm på det sidste. Der er fokus på kvantitet over kvalitet, der er kynisme til stede over hele bordet, og det er så tydeligt, hvor fokus ligger: Det handler mere om at score en nem profit end at fortælle en god historie. Og alligevel ser jeg dem. Hvorfor? Jeg synes, at jeg hver gang jeg ser den nyeste superheltefilm, at “nu er det nok”, men af en eller anden grund ser jeg altid den næste.

Nu har jeg så fået set Batman v Superman. En film, jeg svor ikke at se efter have set Man of Steel. En film, der blev haglet ned af alle biografgængere, som havde bare nok sans og samling til at se udover fanboy-drømmeslagsmålet mellem Batman og Superman. En film, der forsøger at være en opfølger til 'Man of Steel', en standalone Batman-film, samt en slags opvarmning til Justice League-filmene, der kommer i en nær fremtid. Og filmen er simpelthen noget rod.

Det er tydeligt, at Warner Bros. og DC i al hast forsøger at genskabe Disney og Marvels succes, men at det simpelthen går for hurtigt. Marvel havde været fire år om at bygge op til den store ensemble-film The Avengers i sin tid, og det var noget, ingen andre filmselskaber havde prøvet før. Det var et gigantisk sats, som blev indfriet i stor stil med Marvels stadig største succes til dags dato.

DC var simpelthen for sent ude med riven, og nu er de så i gang med at lave den mest klodsede form for storstils damage control fra et forretningsstandpunkt. Folk er allerede begyndt at blive halvtrætte af den meget ensformige superhelteformular, og når DC nu vælger at komme tilbage med stor stil i de næste par år med Justice League, Wonder Woman, Aquaman, og The Flash, og sikkert langt flere ting, der er blevet annonceret når jeg endelig får skrevet det her indlæg færdigt.

Batman v Superman: Dawn of Justice/Warner Bros.

Jeg har en håndfuld bekendte, som også så 'BvS' (som jeg fra nu af vil kalde den, fordi jeg simpelthen føler mig så dum, hver gang jeg skriver 'Batman v Superman'). Nogle af dem kunne faktisk godt lide filmen, og når jeg erklærer mig uenig, får jeg så at vide, at “de blev ikke lavet til dig, men til tegneseriefansene”, hvilket er det mest latterlige argument, og jeg hører det ofte. Jeg er ked af at skulle sige det her, men tegneserier er et døende format.

Alle statistikker viser et faldende antal solgte tegneserier for hvert år, der går, så nej, de gør det jo for, at der skal være langt flere mennesker, der vil se dem. Når man laver ’adaptations’, er det jo for at sprede budskabet til “almindelige biografgængere” om denne superhelt.

Der var jo ikke mange, der kendte til Iron Man, Captain America, Thor og så videre inden filmene. Det er jo det, hele idéen går ud på. Man gør meget niche-prægede karakterer appellerende til et større publikum. Guardians of the Galaxy er nok det bedste eksempel på et sådant sats. Så det at sige, at filmene ikke er lavet til en person, der ingen relation til tegneserier har, er et forfærdeligt ringe argument. Jo, filmene vil måske være mere fyldestgørende for folk, der har læst tegneserierne, men de er lavet til, at alle kan få en nogenlunde oplevelse ud af dem.

Et andet argument, jeg også hører, er, at jeg simpelthen ikke forstod 'BvS'. Ha. Den var simpelthen for klog til mig. En film, hvor budskaber og karaktermotivationer enten bankes så hårdt ned i hovedet på én, eller også skrottes fuldstændig. Og ved I hvad? Jeg forstod fuldstændig 'BvS'. Jeg så fuldkommen igennem den. Det er et tegn på desperation fra Warner Bros., der vil overgå Marvel for en hvilken som helst pris, hvor de sætter deres to største superhelte imod hinanden uden på nogen måde at have sat det ordentligt op først. Marvels succes i deres film består en stor del af, at de tog sig tid til at sætte det hele op, som jeg også nævnte før.

David S. Goyer, manuskriptforfatteren til 'BvS', sagde for nogle år siden, at “… sætter man Batman og Superman til at slås i samme film, skraber man virkelig bunden for idéer.” Og han har jo fuldkommen ret. Især hvis det slet ikke er blevet sat op, og man står med en film, der vil alt for mange ting, og fejler massivt på alle tænkelige punkter.

Avengers: Age of Ultron/Walt Disney Pictures

Men dette skal ikke bare være et indlæg, der jorder 'BvS' og DC. Marvel, der godt nok formår at producere markant bedre film, er nu det ubetinget største superhelte-producerende studie. Hvordan håndterer de deres førsteplads? De arbejder så forsigtigt, som de overhovedet kan, og producerer spændingsløse film, der alle har den samme rapkæftede karakter i hovedrollen, om end i forskellige kostumer undervejs.

Alle ved, der ikke er nogen fare på færde overhovedet, da vi kan læse på kino.dk eller i Variety Magazine, at Robert Downey Jr. nu har skrevet under på en kontrakt, der sikrer ham hovedrollen i yderligere tre film, så vi biografgængere kan føle os sikre på Tony Starks vegne et par år endnu. Hvorfor skulle man interessere sig på nogen som helst måde i hændelserne på lærredet, når vi ved, at der nok skal komme endnu en film med Iron Man om et år eller to? Storbyen skal nok blive smadret, men vi er jo lige så ligeglade med de hundrede tusinde civile, der omkommer i kaosset, som folkene bag filmen er.

Og hvad sker der med soundtracks og musikken til superheltefilm? Det er da den mest farveløse musik, man kan finde. Værsgo at nynne Thors musiktema for mig. Eller Hulks. Eller Hawkeyes. I kan sige, hvad I vil om Christopher Nolans Batman-film, men de tog da i det mindste sig selv seriøst nok til at holde konsekvente temaer på tværs af syv år. Og det er i det hele taget en meget god pointe. DC’s univers har det med at tage sig selv meget seriøst, i nogle tilfælde lidt for seriøst, måske (Batman og Superman finder ud af, at de ikke kan slås fordi deres mødre har samme fornavn?). Problemet er ofte den der tonedøvhed, som mange superheltefilm især udviser.

Min pointe er bare, at jeg tror, at jeg er færdig med superheltefilm. Marvel har en masse på vej, DC har en masse på vej, og jeg er fuldkommen ligeglad. Det er ikke spændende eller relevant længere. Marvels første fase var spændende nok, fordi alle de forskellige karakterers film var så forskellige, da de skulle reflektere karaktererne og etablere, hvilket univers de foregik i. Man kan selvfølgelig diskutere kvaliteten af film som Thor, men i det mindste havde den stadig sit eget fodspor i det større billede.

Både 'Man of Steel' og 'BvS' havde den præcist samme stilart med nedtonede farver, så rystende et kamera, at man bliver svimmel og et dundrende soundtrack. Nu begynder alle Marvels film også bare at ligne hinanden til et punkt, hvor en Captain America-film fokuserer mere på Avengers-gruppen end ham selv, og det er forvirrende for alle, der ikke har bare en minimumsinteresse i filmene.

Captain America: Civil War/Walt Disney Pictures

For hvor mange film skal man alligevel se, før man tager ind og ser fx Captain America: Civil War? Det er jo den tredje Captain America-film, så man skal vel se de to første. Man skal jo også se alle andre Avengers-karakterers selvstående film, så man ved, hvilken position, de har. Så skal man jo også se Avengers-filmene, ikke? Men hvor mange af filmene har relevans for selve historien i 'Civil War? Jeg følte for eksempel, at jeg var nødt til at se 'Thor 2: Whatever', før Avengers 2 kom i biografen, men der var intet i den film, som havde relevans i 'Avengers 2'! De snød mig!

Jeg kunne have sparet de penge, men den der følelse af film-lektier er især det, Marvels mindre populære superheltefilm sælger på. Måske kommer der en lille teaser til en opfølger til sidst? Bør jeg have set denne, før jeg ser den næste film om en anden karakter? For langt størstedelen af biografgængerne er dette alt for meget at skulle tage stilling til.

Det ærgerlige er jo lidt, at jeg reelt gerne ville kunne lide alle disse film. Jeg er da første mand i køen til en underholdende film, men det er vel bare for meget af det gode. Jeg har fået superhelte-sukkersyge. Det værste er bare, at alle store blockbusters for tiden er superheltefilm. 'Star Wars' er medgivet tilbage, og rimeligt lovende, men der er jo alligevel et helt år mellem hver film. Der var jo et lyspunkt sidste forår med Mad Max: Fury Road, som nok er den bedste actionfilm, jeg har set de sidste ti år (bør jeg skrive et, for en gangs skyld, positivt indlæg om, hvor fantastisk den film er?), men ellers er man med blockbusters overladt til film som 'Transformers', 'Ninja Turtles', og andet skidt i den retning.

Jeg vil ikke sige, at man skal stoppe med at se blockbusters overhovedet. Hvad man finder underholdende, er jo ens egen sag, men jeg ville ønske, at folk så lidt mere kritisk på nogle franchises i stedet for at se alt, der kommer ud med Marvel-logoet på. Så længe, vi gør det, vil de blive ved med at lave det samme gang på gang, og så vil vi til sidst blive helt foruden den slags film, hvilket jo heller ikke er rart – det samme så vi med westerns i 70’erne. Filmisk analfabetisme er sådan en skam, fordi vi sagtens kan få ting, der kræver mere af både filmfolkene og os selv som publikum. Vi skal bare være mere kritiske.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
cæcilie

Nogen gange tænker jeg over om vi alle ville være blevet så trætte af superhelte film så hurtigt hvis DC og Fox ikke var begyndt at spytte nye superhelte film for at få del i de penge Marvel lavede. Ja vi ville nok alle samme være blevet trætte af Marvels formular, og begyndt at se noget andet på et tidspunkt, men ville det være sket efter kun to mindre gode Marvel film (Ant-man og Avengers Age of Ultron). Ja de udkom samme år, men stadigvæk. Jeg frygter for Marvels fremtid, men jeg har mere tillid til at de vil bringe os noget nyt og spændende frem for DC der tydeligvis har mistet grebet om hvordan man laver gode historier. (bare se hvordan tegneserierne er blevet behandlet siden 2011/the New 52) Jeg har ikke store forventninger til Justice League og selvom Wonder Woman ser cool ud så kan man jo bare se hvad der skete med Suicide Squad (Super trailer, usammenhængende og halvfærdig film)

ALEX

Virkelig flot skrevet og veldokumenteret! Jeg er helt enig med dine synspunkter. Superhelte film blive masseproduceret, og er tomme for ideer efterhånden. DC laver dissideret dårlige fortalte film, og Marvel mangler balls til at udvikle sig, eller dræbe karaktere. Fx var civil war så kedelig fordi vi viste ingen karaktere vil dø, og historien tog ingen udvikling, selvom vi er så langt henne i MCU.

Super godt, og gode holdinger der er fantastisk velargumenteret! :)

Julius

Tusinde tak, Alex! :)

Wired Earp

... at salget af tegneserier jo altså er gået op i de sidste fem år (http://io9.gizmodo.com/comic-books-have-made-a-huge-comeback-in-the-past...) og for nylig er nået det højetse niveau i 20 år (http://io9.gizmodo.com/comic-books-are-more-popular-now-than-theyve-been...). Da jeg var barn fandtes superhelte faktisk kun i tegneserier, så jeg har ingen grund til at klage, men nu kan jeg jo også godt li BvS; og Zack Snyder for den sags skyld.

ALEX

Jeg er en film fan, og ved derfor ikke så meget om salget af comics, da jeg aldrig har intereseret mig for comics. Så lige den del af diskutionen blander jeg mig helt uden om ;). Alle holdninger omkring filmene der bliver diskuteret i indlæget, er jeg helt enig i, men comics aner jeg intet om.

Så du kan da sagtens have ret ;)

Segoyuser/116755

Læste hele dit lange skrivelse, du har funderet meget over det,et indlæg som herligt nok gør vi andre reager, må tilstår har ikke set Civil War ohoh(nu der måske nogen som gisper:-))) men da min Brormand ville se S v B så jeg den, et sted mente jeg ikke der skulle have været en årsag til denne dyst de to imellem.

Marvel vil, enten producer for at tjene penge eller dække et behov for de mennesker som til stadighed er optaget af superhelte i denne tid,eller som du skriver overgå andet filmfirma, men så kunne Marvel godt have gået i dybden , der må da ligge mange gode manus der kan laves med både indhold/tju bang uden at hele byen står i flammer.
Mange ser dem vel også fordi de er vokset op med tegneserier, det kan godt ske der ikke udgives så mange mere men jeg har da stadig mine Modesty Blaise(hardpack udgave), mine Tarzan/Fantomet blev for slidte nå et lille sidespring.

Jeg vælger anderledes film, nogen gange de lidt skæve film,dog også fantasi/tegnefilm men en tju bang superhelte kan gå an, dog står de ikke øverst på biolisten.

Thomasuser/117955

godt at have en mening om tingene, men man kan vel også gå over detaljerne i en film, så den nærmest er ødelagt på forhånd. nu blev der nævnt c nolans batman film, men glemmer herren ikke at nævne de foregående batman film med m Keaton som er lavet af burton ? fede film, fordi de underholder uden at sidde og tænke det ene eller andet... altså bare en film, for filmens skyld. sådan er det også for de nye film. man går ind i bio for ikke at tænke. i de timer filmen vare, er omverdenen væk, forsvundet, forduftet, så kan det godt være at filmen var noget lort, men ikke mindre, end at de mennesker har lade sig underholde af en film, og ikke andet. fedt med synspunkter, men skidt at man tager andre med i faldet som var klar til at gå ind og se en film, og så evt efter dette indslag af julius kamper er så meget i tvivl at man forkaster ideen og muligvis går glip af en potientel god film. går man ind for at se en helte film, er det jo ikke fordybelses timen man går ind til, så burde man vel vælge andre film hvor man kan fordybe sig ! action film er jo "no brainer" film hvor man kun skal ind for at se en.... film:-)

Julius

Du har bestemt ret, Thomas. Jeg har i sig selv intet problem med, at man gerne vil bruge film som eskapisme, og at de fleste blockbusters opfylder de krav til perfektion. Personligt er jeg bare ved at være godt træt af den samme formular gang på gang. :)

utyskeuser/406080

Det er helt fair at blive træt af en genre, men hvad der er mindst ligeså trættende, er at bloggere, skribenter og andet godtfolk bliver ved med at hive western-sammenligningen frem - Steven Spielberg sagde det og derfor er det gospel.

På årsbasis kommer der 5-10 westerns ud i USA. Til sammenligning rammer vi i år et højdepunkt med 7 superheltefilm, vi havde ramt 8, hvis Fox havde fået Gambit på benene, men det er vist efterhånden tvivlsomt, om den film udkommer. Givet, kun et par westerns når at ramme blockbuster-status i løbet af et år, sidste år var det The Hateful Eight og måske Bone Tomahawk, i år er det remaket af The Magnificent Seven.

Men når vi går tilbage i tiden, til westerns storhedstid, fra 1950'erne til slutningen af 70'erne, så taler vi altså om, at der udkom over 100 westerns om året i en årrække og det var kun biograffilmene, dertil kommer tv-serier og tv-film. Et hundrede film. På ét år. Selv da westerns begynder at "dø ud" i 70'erne, er der stadig en årrække, hvor der kommer 20 til 30 film på årsbasis, indtil man rammer cirka det niveau, som filmene ligger på nu, altså 5-10 om året.

Jeg er helt med på, at superheltefilm får meget mere opmærksomhed, fordi der typisk er tale om dyre film og at verden har ændret sig markant siden westerns storhedstid. På to år i 1950'erne, blev der produceret flere westerns, end der nogensinde er blevet produceret superheltefilm (og serier) i hele filmens historie.

Så en venlig opfordring, kan vi ikke snart slippe for den virkelig fjollede sammenligning?

jonas

Jeg ved ikke om det er et tilfælde, men dette her indlæg minder mig faretruende meget om denne video: https://www.youtube.com/watch?v=8tmJRQ6IKkk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter