Cookie- og Privatlivspolitik
De 10 bedste film baseret på sande historier

De 10 bedste film baseret på sande historier

I hvert fald hvis du spørger mig

Stem op!
21
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Joen Rude Falsner fra Stayclassy.dk.

En god film er som regel god, fordi den fortæller en historie, der på den ene eller anden måde er spændende, interessant, nervepirrende, sjov, inspirerende og så videre. 

Denne historie er som regel baseret på fiktion, idéer og betragtninger. Uanset hvor god en film måtte være, er der dog næsten altid det triste element, nemlig at karaktererne, universet og historien i filmen ikke har fundet sted i virkeligheden. 

Når jeg eksempelvis ser min yndlingsfilm, Shawshank Redemption, ville jeg sådan ønske, at historien var sand. At Andy Dufresne tog røven på Norton the Warden, og at Red nåede hele vejen ned til Andy i Zihuatanejo for at istandsætte en gammel faldefærdig båd. 

En film baseret på virkelige hændelser fascinerer de fleste i højere grad, da vi har nemmere ved at relatere, når vi ved, at begivenhederne rent faktisk har fundet sted. Om ikke andet er det tilfældet for mig.

Det er også en af årsagerne til, at film baseret på virkelige hændelser præger diverse lister over bedste film nogensinde. Sagen er nemlig den, at der ikke laves ret mange film baseret på virkelige hændelser i forhold til film, hvor historien udelukkende baserer sig på et fantasifuldt sind. 

Jeg har lavet en liste over 10 af de bedste film, som er baseret på virkelige hændelser. 

Måske er du enig. Måske ikke. Jeg er dog overbevist om, at vi kan finde fælles fodslag ved en enkelt film eller to.

Goodfellas/Warner Bros.
Goodfellas
Og en af dem kunne meget vel være 'Goodfellas', som jeg vil påstå, er den indiskutabelt bedste gangsterfilm nogensinde, selvfølgeligt kun overgået af Gudfader 1 og 2. 

Med et ikonisk persongalleri bestående af en afbalanceret Robert De Niro, en febrilsk Ray og en fuldstændig vanvittig Joe Pesci, er underholdningen urimeligt høj i samtlige 146 minutter. En af mine favoritscener er naturligvis Funny Guy-scenen:


Bortset fra at være en af verdens bedste film, er 'Goodfellas' også baseret på virkelige hændelser. Faktisk er det bogen Wiseguy af Nicholas Pileggi, som filmen bygger på, men den er så til gengæld også baseret på den rigtige historie om New York City mafiosoen, Henri Hill.

Henri Hill var blandt andet manden bag det berømte Lufthansa Heist i 1978, som også finder sted i filmen.

The Wolf of Wall Street/Appian Way
The Wolf of Wall Street

”YOU EITHER BUY OR YOU FUCKING DIIIEEEEEE!!!!”.

Af nyere film baseret på virkelige hændelser er 'The Wolf of Wall Street' formentligt den allerbedste. Jeg kunne godt have undt Leo en Oscar for sin latterligt overbevisende præstation hele filmen igennem - i øvrigt i følgeskab med en genial Jonah Hill, som efterhånden har vist sig at have A-list quality. 

Fordi 'The Wolf of Wall Street' ikke har mere end et par år på bagen, er de fleste også bekendt med den originale historie. Det er ham her børsmægleren Jordan Belfort, der levede et liv som få. 

Selvom filmen er særdeles farverig, har der utroligt nok været behov for et vist niveau af censurering. I bogen 'Wolf of Wall Street' som Jordan Belfort selv har skrevet, skulle der være endnu mere farverige fortællinger, der naturligvis involverer endnu flere prostituerede,  endnu flere stoffer, endnu flere penge og endnu mere majestætiske omgivelser.

Into the Wild/Paramount Vantage
Into the Wild

Christopher Johnson McCandless eller bare ”Supertramp” er den rigtige hovedperson i historien om en fyr, der er blevet skide træt af det moderne samfund, der udelukkende bygger på materialisme og overfladiske værdier, hvor hierarkiske statussymboler er målsætning nummer ét. I filmen 'Into the Wild' gør Supertramp oprør mod det moderne samfunds værdier ved at forlade de konforme rammer til fordel for et liv i vildnisset. 

Lige siden filmen udkom i 2007, har jeg været enormt inspireret af historien, hvor det på mange måder er nemt at relatere til oprøret. Det kan nemlig være trættede at skulle indfinde sig i et samfund, hvor du enten er med på vognen eller ej. Personligt finder jeg til tider samfundets værdier enormt forudsigelige og ikke mindst kedelige.

Det forventes, at man tager en uddannelse. At man finder et job. At man finder et hus med have og stationcar og yada yada yada. Der tages ikke rigtigt hensyn til, hvad folk egentligt selv har lyst til. At gøre op med samfundets værdier er enormt svært, men ligesom det afspejles i filmen, er selvstændighed og stædighed gode egenskaber, når mønsteret skal brydes. 

SPOILER ALERT:

Hvis du allerede har set filmen, kan jeg supplere med et fun fact, selvom det måske ikke er så fun igen. 

Ligesom i filmen forsøgte Christopher Johnson McCandless rent faktisk at vende hjem til civilisationen, men planen gik i vasken, da foråret gjorde det umuligt for ham at krydse den bølgebrusende flod. Det ledte som bekendt til, at han vendte tilbage til Magic Bus for at dø af giftige bær (Wild Potato Root), som han spiste ved en fejl. 

Og nu kommer kickeren.

Det viste sig nemlig, at havde den gode Supertramp fortsat langs floden i nogle få kilometer, ville han være nået en bro og dermed reddet sit liv.
 

Catch Me If You Can/DreamWorks SKG
Catch Me If You Can
Godt nok var han svindler, men gud hvor var han da en storslået en af slagsen. I filmen 'Catch Me If You Can' er det igen Leo i hovedrollen som en af tidens dygtigste og mest kreative con artists. 

Der er selvfølgelig tale om Frank Abagnale, som havde held med at narre sig til at blive både luftkaptajn, læge og advokat - på papiret. Det svindelnummer han mestrede bedst var dog at forfalske checks på et niveau, hvor det ganske enkelt var umuligt at se forskel på ægte og falske.

Historien om Frank Abagnale er forrygende, hvorfor filmen ligeledes udmærker sig med et i øvrigt A-list spækket cast med blandt andre Tom Hanks, Christopher Walken og Martin Sheen. 

SPOILER ALERT

Frank slap ikke af sted med sine svindelnumre i sidste ende, men i stedet for et liv bag tremmer, blev hans ekspertise inden for forfalskning af checks anvendt på produktiv vis ved at hjælpe politiet med at fælde lignende svindlere. 

Braveheart/Icon Productions
Braveheart
Hvis du spørger mig, findes der kun én William Wallace, og det er naturligvis Mel Gibson. 

Desværre vil virkeligheden det nok anderledes, da 'Braveheart' som bekendt er baseret på frihedskæmperen William Wallace, der sikrede Skotlands selvstændighed tilbage i det 13. århundred i en hård og svær kamp mod Kong Edward I af England.

Selvom 'Braveheart' er baseret på virkelige hændelser, er filmen fyldt med fejl i forhold til det, der står i historiebøgerne. 

Det har jeg i hvert fald ladet mig fortælle, men ved du hvad? Det er fuldstændigt ligegyldigt, for filmen gør et glimrende arbejde med at tegne et billede af nogenlunde, hvordan det sikkert var at kæmpe for livet og friheden dengang. 

Derudover er det i øvrigt også en vanvittigt underholdende film både action- og humormæssigt.

The Pursuit of Happyness/Columbia Pictures Corporation
The Pursuit of Happyness

Jeg har aldrig ment, at Will Smith var nogen stor skuespiller, når det kommer til seriøse film, men der er en enkelt undtagelse, og det er 'The Pursuit of Happyness' (yes, sådan staves det). 

Filmen er en sand fortælling om Chris Gardner, der imod bogstaveligt talt alle odds kæmper for en hæderlig tilværelse med en professionel karriere og økonomisk overskud til at give sin søn et godt liv. Hele vejen gennem filmen har 'Pursuit of Happyness' held med at konfiskere seerens opmærksomhed. Eller i hvert fald min.

Jeg tror, at en af grundene til det, er, at vi mennesker altid har været fascineret af personer, som besidder et uovertruffen drive og motivation ”to make shit happen”. For mit vedkommende har filmen været en kontinuerlig inspiration til at holde skruen i vandet, selvom bølgerne nogle gange kan gå lidt for højt. Det er selvfølgelig også en af årsagerne til, at Pursuit of Happyness er på min liste over film, jeg mener, man bør se, hvis man har interesse i at blive succesfuld.

De urørlige/Canal+
De urørlige

Jeg kan ikke helt forstå, hvordan det allerede kan være fem år siden, at denne franske delikatesse af en mesterfilm ramte biograflærrederne. Jeg husker det nemlig ikke som mere end et par år siden, at jeg blev blæst omkuld af den vel nok mest hjertevarme film, jeg kan komme i tanke om. 

Den fascinerende historie tager afsæt i rigmanden Philippes ulykke, som har gjort ham lam fra nakken og ned, og derfor skal bruge en assistent, der kort sagt kan klare det hele. I stedet for at ansætte en vissen stueplante af en Ph.d.-bogorm, vælger Philippe at gå fra den ene yderlighed til den anden ved at ansætte den rapkæftede og fandenivoldske Driss, der gør og siger tingene, som de er. Om ikke andet så i hvert fald ifølge Driss’ selv.

Filmen er én lang kavalkade af genistreger, som ligeledes har held med at servere et ellers klichétynget budskab, nemlig at livet kan være et smukt spil, selvom man har fået en pæn dårlig hånd. Samtidig gør filmen også op med forestillingen om, at lige børn leger bedst. Driss og Philippe fuldender på mange måder hinanden, hvor Philippe hjælper Driss med dannelse, og Driss hjælper Philippe med ikke altid at være så dannet og well behaved.

Titanic/20th Century Fox
Titanic

"Draw me like one of your french women."

De fleste har garanteret en holdning til Titanic, og jeg ville ikke blive overrasket, hvis flertallet var mindre positivt stillet. Og fred være mere det. Jeg er dog ikke at finde blandt dette potentielle flertal. 

Er det muligt at abstrahere fra Jack og Roses til tider sukkersøde teenageforelskelse, er der nemlig enormt mange underliggende elementer i filmen, som gør den til en interessant og gennemført skildring af en tid, hvor der ved den søde grød var forskel på værdien af mennesker. 

Ligeledes er filmen et scenisk mesterværk, som i øvrigt var et pænt stykke forud for sin tid i forhold til special effects og deslige.

8 Mile/Imagine Entertainment
8 Mile

"You better lose yourself", sang Eminem på repeat gennem det meste af nullerne. Og med rette.

Eminem var om nogen en positiv overraskelse i 8 Mile, hvor han viste sig at være en formidabel og aldeles afslappet i rollen som udklækket skuespiller. Om ikke andet var han i hvert fald formidabel til at spille sig selv.

Historien om Marshall Mathers minder lidt om Chris Gardners i 'The Pursuit of Happyness', hvor spændingen centreres omkring det her med at være mønsterbryder trods meget svære odds. 

Det, der gør 8 Mile til en spændende og interessant film, er, at man levende kan forestille sig, hvor lidt meget sjovt det har været at vokse op i, hvad der er samfundets svar på serie 7-bold, nemlig røv og gulvsand.

Hvordan der hele tiden må være svære kontroverser, korporlige konflikter og med sikkerhed også voldsomme slåskampe som resultat af en tilværelse, hvor mad på bordet og livskvalitet på bare et nogenlunde niveau var svært at få øje på.

Måske er 8 Mile ikke et mesterværk a la 'Goodfellas' og 'Braveheart', men filmen har sin helt egen charme, der, i hvert fald for mit vedkommende, gør den til en klassiker, der kan ses igen og igen og igen. Og igen. 

The Deliberate Stranger/Lorimar Productions
The Deliberate Stranger

Ted Bundy. Ringer navnet en klokke?  I så fald ville du også vide, at han helt sikkert ikke er lige så sympatisk, som han ser ud. Ted Bundy er nemlig en af verdens mest berygtede seriemordere med mere end 50 drab på samvittigheden, som primært tæller unge velproportionerede piger. Uden at skulle gå i alt for uhyggelige detaljer var Ted Bundy kort sagt gennemført modbydelig over for sine ofre både før og efter, at han tog livet af dem. 

The Deliberate Stranger er en filmatisering af Ted Bundys liv. Det, der gør filmen til en af de bedste værker baseret på virkelige hændelser, er den glimrende portrættering af Ted Bundy, hvor Mark Harmon i øvrigt gør det exceptionelt godt. 

Da jeg af ukendte årsager er foruroligende fascineret af seriemordere, har jeg også set alle dokumentarer og udsendelser med Ted Bundy, og mens de er ganske glimrende, er filmen alligevel noget for sig. Filmen demonstrerer på fornem vis, hvordan en seriemorder agerer - hvor ubehageligt beregnende og manipulerende en seriemoder er. Og værst af alt: Hvordan de er blottede for empati. I dette tilfælde var historien en skildring af en konkret person, hvilket sender endnu mere gys gennem kroppen.

Er du ellers enig i mine 10 film? Synes du, at der skulle være plads til nogle andre i stedet? I så fald hvilke? 

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Titanic kan man diskutere. Den er selvfølgelig baseret på en virkelig hændelse - men den hændelse fungerer jo kun som kulisse til den egentlige historie, som aldrig har fundet sted.

Men det er og bliver en fantastisk film, jeg forstår ikke dem som har problemer med den.

Der er mange gode mellem de nævnte.

Ellers er nogle af mine favoritter;

127 Hours
Alle præsidentens mænd
American History X
Dommedag nu
Apollo 13
Operation Argo
Black Hawk Down
Bonnie og Clyde
Der Untergang
In the Name of the Father
Hotel Rwanda
Platoon
Papillon
Saving Private Ryan
Den store flugt
The Aviator
The Pianist

Og der er mange endnu....

DJN

Into the Wild, De Urørlige og Titanic.

Personligt ville jeg have fjernet en gangsterfilm (uden dog at vide, om de er gode, har aldrig set én, men bare jeg hører ordet "gangsterfilm", er jeg ved at falde i søvn) og i stedet have sat The Walk ind ;)

Simon

Så man kan ikke lave en udtømmende liste. I det lys synes jeg du har ramt en fin liste.

Jesperuser/816289

Jeg synes denne liste bæger præg af, at der stort set kun er film fra de sidste 10-15 år på.

Hvor er Gandhi? Patton? Lawrence of Arabia? Bridge on the River Kwai? Schindler's List? Alle de store, legendariske biografiske film!

Jeg savner også The Imitation Game på listen.

Martin Tullegert

Personligt syntes jeg dog, at en film som "A beautiful mind" mangler :)

Nu når du nævner seriemordere (en fascination, som jeg godt kan nikke genkendende til) så mener jeg, at "Zodiac" også kunne snige sig ind på listen :)

Julie

Schindlers List ligesom Billetdamen foreslår. Også The Danish Girl :)

Billetdamen

Det er efter min mening en af de bedste film der er lavet :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter