Cookie- og Privatlivspolitik
Indiana Jones - forbillede for den moderne mand

Indiana Jones - forbillede for den moderne mand

Blog om Jagten på den forsvundne skat

Stem op!
201
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Lars Bergstrøm, der er fast blogger på kino.dk.

I anledning af at det fornyligt blev annonceret, at en ny Indiana Jones film er på vej, så synes jeg, det må være på sin plads at dvæle lidt ved det eventyr som startede det hele.

Jagten på den forsvundne skat. Jeg så filmen til premieren den 15. januar 1982 i det, som hed Royal Cinema og lå der, hvor Royal Scandinan Casino ligger i dag (i Aarhus). Jeg husker al den hype, som var omkring filmen, længe inden den blev vist i biffen. Det var jo Hollywoods to unge wonderboys, Steven Spielberg (som havde lavet Dødens gab og Nærkontakt af 3. grad, og som gik i gang med E.T. lige i forlængelse af 'Jagten på den forsvundne skat') og George Lucas som var midt mellem Imperiet slår igen og Jedi-ridderen vender tilbage i Star Wars-sagaen.

Jeg kan huske, at jeg læste alt, hvad jeg kunne støve op omkring projektet - og dengang måtte man nøjes med det, man kunne finde i aviser og ugeblade, og så i øvrigt se hvad der blev vist på tv inden premieren. Harrison Ford skulle ikke have haft rollen, for Lucas mente ikke, at han ville bruge ham i begge projekter (Star Wars og Indiana Jones). I stedet havde man bl.a. Tom Selleck til casting, der på det tidspunkt var kendt for Tv-serien 'Magnum'. Da han blev forkastet, så man ham senere i den meget Indiana Jones-inspirerede 'Farlig vej til Kina', som ingen husker mere.

Heldigvis tog Lucas en ny beslutning, og vi fik den eneste rigtige Indy - Harrison Ford - der med sin selvironiske facon var perfekt i rollen som den afdæmpede og habitklædte professor Dr. Jones (med briller som Clark Kent), som kunne forvandle sig til en bandende adrenalin-bombe med hat, skægstubbe, læderjakke og pisk i løbet af en flyvetur. En slags Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Tænk at være ansvarlig for en helt ny stil - den casual stil vi kender i dag, hvor det er helt normalt og sejt, at mænd lader skægget stå i en dag eller to - og hvor slips og jakkesæt er blevet afløst af cowboybukser og skjorte uden slips. Så meget betød filmen for det meste af den vestlige verden.

Raiders of the Lost Ark/Paramount Pictures

Selve filmen var en sand tur i Tivoli - den ene mere opfindsomme scene afløste den næste, og det, som var helt særligt, var den fart, det hele foregik i. Lige fra den første scene, hvor vi møder Indy på vej ind i et tempel i Peru fyldt med geniale dødsfælder (ingen glemmer den gigantiske rullende sten, som Indy løber om kap med, giftpilene og Indys måde at slippe godt fra det hele på - blot for at blive snydt af sin rival, Dr. René Belloq - og hvordan han slipper væk i sidste sekund med en vandflyver med giftpile susende om ørerne). Ikke engang selveste James Bond kunne prale med en åbningsscene i det tempo (på det tidspunkt).

Og man kan blive ved. Den geniale scene i Marions værtshus i Nepal, hvor Indy kæmper mod Gestapos Major Arnold Toht med branden og brændemærkningen af Toht. Aben og jagten gennem Cairos gader efter den bortførte Marion sammen med Indys tro følgesvend Sallah. Den geniale "kamp" mellem en gigantisk sabelsvingende beduin - og Indy som kigger på mens modstanderen forbereder sig til en drabelig kamp - hvorefter Indy trækker pistolen og skyder ham (angiveligt skulle Harrison Ford faktisk have kæmpet, men da han var lidt sløj på dagen, fandt han på den anden løsning i stedet, og det beholdt man heldigvis).

Opdagelsen af, hvor den forsvundne by, Tanis, er og stedet, hvor arken er gemt - og tilfangetagelsen blandt de mange slanger (”I hate snakes”). Den vilde jagt, hvor Indy sætter efter Nazierne og stuntet, hvor han hænger under en lastbil og alligevel får overmandet chaufføren og bjærget Arken (bare for at blive snydt igen på åbent hav). Og endelig det store show-down til sidst, hvor nazisterne og Belloq får deres velfortjente straf. Der er kun få actionfilm, som ikke på en eller anden måde er påvirket af Indiana Jones - væk var dvælende eftertænksomhed, og ind kom handlekraftig action med en stor portion humor. Og man kan stadig ikke sætte en finger på filmen - den er stadig lige så ung og dynamisk, som den var for mere end 30 år siden.

Indiana Jones and the Last Crusade/Paramount Pictures

Spielberg og Lucas viste os, hvor grænserne var, og brød dem som de første. Alt, hvad der kom i kølvandet, var kun blege kopier - fx 'Jagten på Nilens Juvel' og Allan Quatermain-historierne. Kun efterfølgerne, og især Det sidste korstog, nåede næsten samme højder som den første historie, mens kun action-scenerne var af samme kvalitet i Templets forbandelse. Det er for resten et kuriosum, at minejagten fra 'Templets forbandelse' skulle have været med i den første film - men den blev sorteret fra, da det ville have været FOR meget.

Indiana Jones og krystalkraniets kongerige var desværre en fejltagelse. Lucas fik sin vilje og koblede Indy sammen med sci-fi. Det fungerede ikke optimalt - selvom jeg har accepteret bastarden i en ellers perfekt serie.

Nu håber jeg, og mange andre, at vi endelig får Indy tilbage i den topform, som han fortjener - og måske får afsluttet den på den rigtige måde. Det er glædeligt, at Spielberg stadig er med, for han har absolut ikke tabt pusten og skal nok sørge for, at stilen bliver holdt. Til gengæld hænger vi nok desværre stadig på Shia LaBeouf - da det må være umuligt at skrive ham ud af en fortsættelse.

Det er vildt at tænke på at det er så længe siden filmen havde premiere. Den 15. januar 1982 havde jeg en af de bedste oplevelser i biografen - og filmen er stadig, for mig, noget af det bedste, der er lavet, nogensinde. Der er ikke mange, der har overgået eller bare været på højde med den siden.

De bedste film er dem, som er alt for korte.

Filmhilsner

Lars Bergstrøm (Wayne)

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
CINEMANDRUP

Hej Wayne

Super flot og respektfuldt indlæg, som jeg nød at læse ord for ord. Du har fanget Indy ånden helt perfekt og du har helt ret, at det var rette tid at puste lidt til Indiana bålet igen nå hvor en ny film er på vej.

Jeg er enig hele vejen og ser som mange Krystalkraniets Kongerige som det sorte får i familien og ville klappe i mine hænder hvis Shia Lebeouf ikke var med i den næste, men som du rigtigt påpeger, så hænger vi nok på ham lidt endnu desværre. Jeg har accepteret filmen, men kan stadig krumme tæer over enkelte scener, netop fordi de tre andre film i serien gjorde alt rigtigt og står så stærkt den dag i dag, som de gjorde dengang.

Spielberg har også lært af lektien med nummer fire i rækken efter sigende og skulle have sagt, at næste film i rækken skulle være mere tro mod franchisen på den originale og gammeldags facon som vi også elsker, uden at CGI overtager. Den nostalgiske faktor er et supert element at bevare i en franchise som denne, for det bliver altid siddende i en. Jeg kan som dig huske hvert eneste lille detalje fra disse massevis af ikoniske scener vi er blevet propfodret med af Dr. Jones' eventyr. Længe leve Old School.

Godt skrevet og vi glæder os til at høre mere fra det kommende Indy projekt i fremtiden. Man kan sige at Jagten er indledt på at ramme den rigtige gamle formel som giver Dr. Jones det eventyr han fortjener.

Wayne

Hej Cinemandrup. Tak for rosen.

Herligt at høre fra en anden stor indy-fan.

Vi går en spændende fremtid i møde - der skal nok komme masser af Buzz omkring den kommende film. Og så er jeg spændt på om Spielberg har tænk sig at holde det som han og Lucas lovede, nemlig at der skulle komme i alt 3 nye film.

Hvis vi antager at Krystalkraniet var den første i den serie, så mangler vi altså to mere ...

Old School - det er den store charme ved serien, og grunden til at Indiana altid hviler i den tid han er i.

Julius

Det er efterhånden også noget tid siden, jeg sidst så Indy-filmene. Jeg synes, dit indlæg afspejler 'Indy-ånden' fantastisk godt, og det afspejler på mange måder, hvorfor denne franchise blev så ikonisk, når mange andre mere kyniske action-adventure-franchises faldt fra. Indiana Jones er skabt udelukkende som underholdningsmateriale, og de prøver ikke at sælge det for mere, end det er.

Wayne

Ca. hvert andet år kommer de ned fra hylderne, og så genser jeg dem i løbet af en uge.

Det er en af de serier som aldrig mister pusten - der er så mange herlige påfund - sammen med Ford's charme, at den altid vil være en klassiker. Spielberg/Lucas var i stand til at gøre hinanden bedre.

Serien bunder i et kærlighedsforhold til gamle eventyrsfilm og tv-serier - bare gjort endnu bedre.

Segoyuser/116755

Wayne tak for fint indlæg ja den film husker jeg sandelig også den med den rullende sten, hæsblæsende aktion generelt i den.

Synes ik det er en "fejl" at trække den i en sci fi retning herfra er det interessant, hvorfor mon han valgte den retning, har han/de sagt det? Jeg kunne godt lide lide et frisk input.

Hm nu må jeg lave en tema aften med serien så vi kan kommenter filmene....
Segoy

Wayne

Mange tak :-)

Nu var temaet i de første 3 film jo religion - og det er det på en måde også i den sidste. Den eneste forskel er bare at det er en falsk tro - det er ikke guder, men aliens som Maya indianerne beder til.

Det er altid en god idé med en Indiana Jones tema aften :-)

Segoyuser/116755

Wayne, det med guder, tror nu nok de så dem som "guder" med det de kunne, (tænk på Tintin, solformørkelsen hvis den kan sammenlignes)hvad er rigtig hvad er forkert tro.....jeg kunne lide filmen og dejligt vi har forskellige holdninger, det sætter jo tanker igang:-) velbekom !

Wayne

Selvfølgelig. Jeg holder også mere af filmen, nu hvor der er gået nogle år. Men den mangler altså en del for at nå på højde med de andre. Men dejligt at du er glad for den.

Nikolaj

Tror du virkelig, at han vender tilbage? Jeg tror ikke, at Spielberg har lyst til, at hyre ham, da de vidst ikke kommer så godt ud af hindanden. Men hvem ved?

Ellers godt skrevet! Glæder mig også meget til den næste film i serien, selvom det bliver interessant og se, hvor historien kommer fra uden George Lucas.

Wayne

Spielberg har altid været meget tro mod serien - og med mindre han vil slå karakteren ihjel, eller forklare at han bare er et helt andet sted end der hvor handlingen er, så bliver han vel tvunget til det.

Tak for rosen. Ja, jeg er også splittet over at Lucas ikke skriver historien mere - det var en fejl at trække eventyret i en Sci Fi retning. Men han kunne sagtens rette op på det og skrive noget bedre.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.