Cookie- og Privatlivspolitik
Fremtidens filmskabere

Fremtidens filmskabere

Et kig på kortfilmene i Cannes

Stem op!
239
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. Sideprogrammet, Semaine de la Critique, har det som sit hovedfokus at fremme nye talenter. Hvert år udvælges ca. ti spillefilm, fortrinsvis instruktørernes første eller anden af slagsen, og ti kortfilm til programmet.

Kortfilmsprogrammet har været et springbræt for prominente instruktører som François Ozon, Gaspar Noé og Andrea Arnold, som i år har sin film 'American Honey' i hovedkonkurrencen.

Vi har taget et kig på første del af årets kortfilmsprogram, og der tegner sig to tydelige spor blandt de unge filmskabere. Der er stilisterne og realisterne. Tre film skiller sig ud.

Blandt stilisterne er ’Oh What a Wonderful Feeling’ af canadiske François Jaros værd at nævne. Filmen er en dyster ordknap sag på 14 minutter, som udelukkende foregår i nattetimerne. En ganske ung pige køres rundt i en varevogn sammen med en gruppe kvinder. Bilen holder ind på rastepladserne langs den mørke motorvej, hvor store frygtindgydende lastbiler og deres chauffører er parat til at modtage dem.

Jaros orienterer sig mod stemning frem for handling og henter tydelig inspiration hos David Lynch. Filmen er ikke til at få greb om, men med en billedskøn og tilbageholdende fortælleteknik indikeres det, at noget urovækkende foregår uden for tilskuerens synsfelt.

Den 16 minutter lange indonesiske ’In the The Year of the Monkey’ af Wregas Bhanuteja viser med sin realistiske stil en absurd situation mellem to kolleger i en beværtning. Midt i en frokostpause hiver en ung kvinde sin mandlige kollega ind i et lokale for at slå en handel af. Hun er i akut pengenød, og for at skaffe midler til sin gæld tilbyder hun at vise sit køn frem for ham i mørket under bordet. 10.000 rupies per tændt tændstik.

Filmens styrke er dens humor, hvilket gør den i bund og grund tragiske situation til en underholdende og charmerende lille film om forholdet mellem mænd og kvinder.

Brasilianske Fellipe Fernandes ’Delusion is Redemption to those in Distress’ hører også til blandt realisterne i kortfilmsprogrammet. Den 21 minutter lange film kredser om en ung mor, der sammen med sin lille datter bliver nødt til at flygte fra deres hjem i et faldefærdigt lejlighedskompleks, som er ved at kollapse.

Den rørende skildring har tydelige paralleller til instruktøren Kleber Mendonça Filho, som Fernandes har været assistent for. Filho er selv aktuel i hovedkonkurrencens program med ’Aquarius’. 

Med deres interessante film, der på hver deres måde undersøger livets barske vilkår, har instruktørerne i kortfilmsprogrammet lagt kimen til potentielle succesfulde karrierer. Måske vi en dag ser en af dem i hovedkonkurrencen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter