Cookie- og Privatlivspolitik
Danskproducerede Wolf and Sheep på Cannes

Danskproducerede Wolf and Sheep på Cannes

Interview med instruktøren og produceren

Stem op!
272
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. Den danske presse har det med at gå i selvsving, når danskklingende navne optræder i prominente udenlandske filmbegivenheder.

Således også under dækningen af dette års Cannes Festival, hvor der ikke hersker tvivl om Mads Mikkelsen, Nicolas Winding Refn og Viggo Mortensens tilstedeværelse på den franske riviera. Og klaphatten af for de store danske stjerner.

Danmark er imidlertid også repræsenteret fra andre kanter. Den danskproducerede ’Wolf and Sheep’ af den afghanske instruktør, Shahrbanoo Sadat, er nemlig udtaget til det prestigefyldte sideprogram, Quinzaine des Réalisateurs, hvor filmen havde verdenspremiere i dag, mandag.

Kino.dk har taget en sludder med Sadat og filmens producer, Katja Adomeit, om at vise en anden side af Afghanistan og om at tro på sit projekt på trods af særdeles vanskelige produktionsomstændigheder.

’Wolf and Sheep’ er en poetisk hverdagsskildring af et lille lokalsamfund langt ude i de afghanske bjerge. Filmen følger en gruppe hyrdebørn, der, udover at vogte fåreflokkene, får de lange dage til at gå med at lege, sladre og fortælle hinanden historier.

Hvad fik dig til at ville lave din første spillefilm med netop det omdrejningspunkt?

- Det er en personlig historie inspireret af mine oplevelser fra de syv år, hvor jeg boede i en lille landsby i det centrale Afghanistan. Jeg var fuldstændigt isoleret fra omverdenen, der var intet TV, ingen elektricitet eller telefonsignal. Men jeg hørte en masse historier, som folk i området havde fortalt til hinanden i generationer, og som medvirkede til at skabe landsbyens regler og moralske kodeks. 

- Der er så mange ufortalte historier om Afghanistan, og jeg får lyst til at kaste op, når jeg ser film fra og om landet, fordi skildringerne er så klichéfyldte: kvinder i burka, mænd med turban, krig og Taleban. Men der findes også mennesker med almindelige liv. Det ville jeg gerne lave en film om.

Paradoksalt nok er filmen optaget i Tadsjikistan. Det var meningen, at den skulle skydes i Sadats hjemland, men Afghanistan er farligt at færdes i pga. Taleban, og de to kunne ikke garantere filmholdets sikkerhed.

Adomeit forklarer:

- Vi var ikke trygge ved at tage til Afghanistan, og derfor blev vi nødt til at flytte hele produktionen til Tadsjikistan, skaffe visum til de medvirkende og bygge en hel landsby op ud fra Shahrbanoos tegninger.

- Og det var bare starten! Der var udfordringer hver eneste dag, som ikke er normale for en filmproduktion: ulykker, sygdom, regnskyl og jordskælv.

Heldigvis mistede Sadat og Adomeit ikke gejsten, og ’Wolf and Sheep’ er blevet en smuk fortælling, der rummer en høj grad af autenticitet.

Filmen har en dokumentarisk kvalitet over sig. Shahrbanoo, hvordan er din filmiske metode?

- Jeg har tidligere lavet dokumentarfilm, men jeg ser egentlig ikke den store forskel mellem dokumentar og fiktion. På filmen brugte jeg amatørskuespillere, og vi havde ikke noget manuskript, så scenerne er improviseret frem. Jeg kan virkelig godt lide, at filmen ikke er for konstrueret, men at den viser livet, som det er. De lokale skal kunne genkende sig selv.

Samtidig har filmen et mytisk islæt. Vi ser nogle poetiske visualiseringer af de væsener, der befolker historierne, som indbyggerne fortæller til hinanden.

Hvad var dine tanker med det?

- De fabler, som fortælles i landsbyerne, er nogle, som folk virkelig tror på. Derfor ser jeg ikke indslagene som overnaturlige, men som en integreret del af virkeligheden.

Med denne særlige form for realisme har Sadat, i samarbejde med Adomeit, undgået klichéerne om Afghanistan og skabt en lille perle, der skildrer hverdagslivet i bjergene. 

’Wolf and Sheep’ har endnu ikke fået en dansk premieredato.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.