Cookie- og Privatlivspolitik
Legenden om Disney - 3. del

Legenden om Disney - 3. del

Men så kom krigen...

Stem op!
90
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Lars Bergstrøm, der er fast blogger på kino.dk.

Hele Walt Disneys liv og karriere var præget af entreprenørånd - når et mål var opnået, så var han allerede på vej mod det næste. Denne ånd lever stadig i det, der i dag er en af verdens største multinationale massemedie virksomheder - og The Walt Disney Company vokser stadig.

For et par år siden startede jeg en serie om Disney her på bloggen - og nu er det tid for en fortsættelse.

Første del handlede om mit forhold til Disney, og Disneys vanskelige opstart, og i anden del fortalte jeg om filmen som revolutionerede tegnefilm, Snehvide og de syv dværge.

Den store succes, og ikke mindst den store indtjening som 'Snehvide og de syv dværge' indbragte i 1937, gav Disney muskler til at udvide og skabe nye klassikere. I den første gyldne periode kom først Pinocchio, efterfulgt af Fantasia. Anden Verdenskrig medførte også, at de først havde premiere i Danmark mere end 10 år efter den amerikanske.

For mig hører begge film til blandt Disneys bedste. Historien om Pinocchio - Gepetto som er blevet for gammel til at få en søn, men som får levendegjort sin trædukke, der så skal gøre sig fortjent til at blive en rigtig dreng - med alle de fristelser som dukker op (sangene kender vi jo alle sammen fra Disneys juleshow). Særligt 'Fantasia' viste Disney på toppen af sin ydeevne med en kreativitet, som var langt forud for sin tid med sin blanding af klassisk musik, dansende fisk, flodheste og sagnfigurer - som feer, havfruer, kentauer, samt ikke mindst den berømte scene med Mickey som troldmandens lærling, hvor han mister kontrollen over koste og spande.

Desværre var ingen af dem den store succes - verden var åbenbart ikke klar til især 'Fantasia'. Den er dog aldrig blevet glemt af Disneys efterkommere, og den har stadig sin plads i Disneyland (i 1999 hædrede man filmen med en helt ny udgave, Fantasia 2000, dog stadig med Mickeys fantastiske scene).

Disney havde heldigvis masser af ideer og lod sig ikke slå ud af lidt modgang - han arbejdede sideløbende med flere projekter - film som Bambi, 'Alice i eventyrland', Peter Pan og 'Vinden i piletræerne' (den mindre kendte historie: 'The Adventures of Ichabod and Mr. Toad'). Samtidig arbejdede man videre med de kortere film om Mickey, Anders, Fedtmule og Pluto.

Dumbo/Walt Disney Pictures

Den film, som var udset til at være den næste store pengemaskine, var 'Dumbo'. Filmen om den lille elefant, med de store øre som skulle gå så grueligt meget igennem, før det viste sig, at han kunne noget ganske særligt.

Men nu mødte Disney helt ny modstand - først strejkede det meste af personalet, og da 'Dumbo' endelig havde premiere i slutningen af 1941, gik USA ind i 2. verdenskrig, og det påvirkede selvsagt også omsætningen på den film.

Disney deltog i krigen med patriotiske film, som skulle være med til at højne moralen, men man tjente ingen penge på det.

Nu skulle man tro, at Disney var ved at være træt af al den modgang, men en ægte entreprenør giver som bekendt aldrig op. Faktisk er det, som om det er en rød tråd i Disneys film, der jo alle handler om modgang og håbet om en bedre fremtid. Den næste i rækken var 'Bambi', hvor Disney endnu engang viste moral og nåede nye højder i kvalitet og kreativitet - og hvem elsker ikke den fantastiske historie om dyreungen, som mister sin mor, men vokser sig stor og stærk og ender med at blive skovens konge? (hov, minder det ikke om Løvernes Konge?).

Bambi gav heller ikke den forventede indtjening, men nu fik Disney hjælp fra USA's regering. USA ønskede et godt forhold til sine sydamerikanske naboer. Derfor betalte man Disney for at lave et reklamefremstød, hvor nogle af studiets bedste animatorer blev sendt af sted på en studie rejse. Det resulterede i to film: 'Saludos Amigos' (1942) og 'The Three Caballeros' (1944).

The Three Caballeros/Walt Disney Pictures

Efter krigen genoptog Disney arbejdet med tegnefilm i fuld længde, men for at tjene til dagen og vejen klippede man en række af de mindre film sammen, og det blev til 'Make Mine Music' (1946), 'Mickey og bønnestagen' (1947), 'Melody Time' (1948) og 'The Adventures of Ichabod and Mr. Toad' (1949). Det var sandt at sige ikke højdepunkter i Disneys produktion, men de var på lager og derfor gode penge, og det var der brug for.

Med penge på lommen kunne Disney realisere det næste projekt - det måtte jo være en prinsesse, som skulle redde dagen igen. Og med Askepot (1950) opnåede Disney endelig en succes på højde med 'Snehvide'. Kombinationen med en prinsesse som i samspil med magi, dyr og gode sange overvandt en ond stedmor og løb med prinsen til sidst, fungerede stadig. Kvalitet fornægter sig ikke - filmen holder i den grad stadig børn tryllebundne, når de ser den i dag.

Det var tiden før tv - så skulle folket se levende billeder, så måtte de i biografen, og Disneys produktion af film kunne vises igen og igen til nye generationer af børn. Derfor blev alle Disneys film til den succes, de ikke var i starten. Samtidig udvidede Disney forretningen. For første gang lavede man en film, som ikke var animeret eller delvist animeret: Robert Louis Stevensons 'Skatteøen'. Og da der først var åbnet for posen, så strømmede ideerne ind i en lind strøm - fra Mary Poppins og op til nutidens Avengers og Star Wars.

Det skulle vise sig, at det bare var startskuddet på fremtiden for Disney, som bød på helt nye forretningsområder for Disney. I næste del fortæller jeg om flere film, Den kolde krig, om Disneyland og om Disneys indtog i et helt nyt medie: tv.

De bedste film er dem, som er alt for korte.

Filmhilsner

Lars Bergstrøm (Wayne)

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Tak for skøn skrivelse, dejligt du har denne interesse og sikkert mange andre men jeg kan godt lide Disney Film så det er et plus at læse dette !

Wayne

Tak. Disney er noget af det største der findes indenfor film og underholdning - så det er spændende at finde facts. Herligt at der er andre som læser det :-)

Segoyuser/116755

Har læst dem alle 3 smiler, skøn læsning, jeg er ikke vokset op med Disney men ville bestemt ikke undvære de gode film på nogen måde, denne blog kan nok endda få nogen til at se en af film....

TAK lige en gang til :-))

Vil EN gang til spørge min bif eller den på Trøjborg om de ikke vil vise en god gammel Disney!!!

Wayne

Jeg har alle de tegnede Disney film, og de har altid været en del af det som familien så sammen. Selvom mine børn efterhånden er voksne, så kan vi stadig godt finde på at tage i biffen for at se de nyeste Disney film. Og nu hvor jeg har fået det første barnebarn, så glæder jeg mig til at opleve dem allesammen igen, sammen med hende :-)

Ja biograferne burde køre en kavalkade med de bedste Disney film, måske til nedsat pris på de tidspunkter hvor der ikke er så mange i salen alligevel.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter