Cookie- og Privatlivspolitik
Vidunderbørn på det hvide lærred

Vidunderbørn på det hvide lærred

5 børneskuespillere der får mig til at tabe kæben!

Stem op!
49
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Katja Lund Sohl, der er fast blogger på kino.dk.

Jeg har en svaghed for børneskuespillere, som bare får mig til at glemme, at de i virkeligheden læser op fra et eller andet nærstuderet manus. Når det, de siger og det, de gør, virker så naturligt og ikke som noget, de garanteret har øvet hundredvis af gange med deres mor og far. Det er så vildt imponerende, når børn kan varetage roller, som selv garvede og uddannede skuespillere kan have deres besvær med. Nogle af de børn, hvis skuespil jeg holder ekstra meget af, har jeg valgt at skrive lidt om her.

Jeg har lige været inde og se Room (2015). Og hold nu op for en film! Jeg havde gjort min research og var godt forberedt på, at jeg nok ville blive udsat for en ret psykologisk og intens film. Og så var jeg også med på, at filmen ville byde på skuespil af en, for mig endnu ukendt skuespiller, nemlig den kun 9-årige hovedkarakter Jack. Jeg blev ikke skuffet. Hverken hvad angår filmen eller den unge herre, Jacob Tremblays, skuespil. Hans portrættering af Jack går rent ind hos mig, og hans samspil med filmens anden hovedrolle, Brie Larson (som jo vandt en Oscar for selvsamme film), er så fint og bærer i den grad præg af et symbiotisk forhold, som mødre nok for alvor kan relatere til. Snyd ikke jer selv for den stærke oplevelse, det var at se den i biografen!

Jagten/Zentropa

Casteren, som første gang oplevede Annika Wedderkopp, der spiller Klara i Jagten (2012), må virkelig - og jeg mener virkelig - have fået julelys i øjnene, da Annika aflagde audition. For ingen andre end Annika kunne, hvis du spørg mig, have spillet den rolle bedre. Den pige er guld værd for filmens narrativ. Det er ikke til at komme udenom, at filmen omhandler noget meget alvorligt, meget forfærdeligt og på samme tid ganske uskyldigt. Af samme grund beundrer jeg i den grad Annikas naturlige fremtræden. Hun spiller så fint og udramatisk, og det slår mig også, at hun på en måde minder mig om en ung Anna Paquin, som jo også leverede en Oscar-værdig præstation i The Piano fra 1993.

Extremely Loud & Incredibly Close/Warner Bros.

Thomas Horn var det navn, der stod printet på min nethinde i dagevis, efter jeg første gang så filmen med den utroligt lange titel Extremely Loud and Incredibly Close (2011) (som i øvrigt får mig til at tænke på titlen Eternal Sunshine of the Spotless Mind, men det er en anden historie...). Thomas er helt fænomenal i rollen som Oskar Schell, og jeg kan stadig få kuldegysninger over, hvor god han er! Thomas’ skuespil bliver i øvrigt kun bedre af den grund, at han spiller sammen med skønne og dygtige Tom Hanks og Sandra Bullock. Det, der også er med Thomas’ rolle, er, at han portrætterer en dreng med en eller flere diagnoser. Trods den udfordring leverer Thomas en stærk og overbevisende præstation, og jeg kan kun sende ros i hans retning. 

Just Go With It/Columbia Pictures

Ja, jeg ved godt at komedien Mød min 'måske' kone (2011) i dén grad adskiller sig fra de øvrige titler, jeg allerede har nævnt. Men ikke desto mindre bliver jeg nødt til også at fremhæve Bailee Madison. Hendes rolle som Adam Sandlers datter, Maggie, i ovennævnte film er jeg vild med! Én ting er at spille dybt alvorlige roller, men en anden ting er kunsten at spille sarkastiske og sjove - vel og mærke på en ikke plat måde. At Bailee dertil også har ret godt styr på de mere alvorlige roller, beviste hun også, da hun spillede datteren i den amerikanske genindspilning af Susanne Biers Brødre. Den pige kan det hele, lader det til.

Little Miss Sunshine/Big Beach Films

Jeg kan ikke opsummere mine yndlings børneskuespillere uden også at nævne Abigail Breslin, som spiller i Olive i Little Miss Sunshine (2006). Den lille buttede pige med de alt for store briller smelter mit hjerte på samme måde, som en kurv fyldt med golden retriever-hvalpe kan få mig i den 7. himmel. Hun er så sød! Hendes skæve og charmerende skuespil harmonerer så godt med filmens lige så skæve, utraditionelle og friske filmpust. Man kan ikke andet end blive glad, når man ser den film.

Hvilke andre børneskuespillere er også værd at nævne? Kom med jeres bud!

Vil du også skrive bloginglæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

så kommer man heller ikke uden om Tatum O'Neil (Paper Moon). Genial præstation og genial rørende film.

Jeg er også ret imponeret over næsten alle de roller vi har set Fanning søstrene i. Dakota og Elle Fanning. Elle har ofte spillet ældre end hun er i virkligheden, hvilket bl.a. var meget imponerende i Ginger & Rosa. Storesøster Dakota var bl.a. super sej i War of the Worlds.

Og så er der canadiske Sophie Nélisse, som imponerede gevaldigt i både Monsieur Lazhar og Bogtyven.

Af dem I andre har nævnt er mine favoritter klart Portman (Léon), Chloë Grace Moretz (Kick-Ass) og Anna Paquin (The Piano).

Mikkel

Ana Torrent - Ånden i bistaden (El espíritu de la colmena)

GiwizZeni

Haley Joel Osment var fantastisk i 'Den 6 sans' og A.I.

Frankuser/1079312

Victoire Thivisol - Ponette (1996)

Wayne

Henry Thomas — E.T.
Macaulay Culkin — Home Alone
Natalie Portman — The Professional (Léon)
Quvenzhané Wallis — Beasts of the Southern Wild
Daniel Radcliffe - Harry Potter
Christian Bale- Empire of the sun
Leonardo DiCaprio - What's eating Gilbert Grape?
Chloe Moretz - Kick Ass
Kodi Smit-McPhee- The Road
Ivana Baquero - Pan's Labyrinth
Ole Neumann (Lille Per) - Far til fire

Katja

Nu hvor du nævner Lille Per.. så er det også værd at nævne Pusle :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter