Cookie- og Privatlivspolitik
Deadpools succes - et paradigmeskift for genren?

Deadpools succes - et paradigmeskift for genren?

Voldelige superhelte

Stem op!
217
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Dennis Kirkegaard Jensen, der er fast blogger på kino.dk.

R-rating synes at være det nye sort, og det er velbegrundet. I en tid hvor en forholdsvis ukendt karakter ved navn Deadpool, med et budget omkring 50-60 millioner, kan generere samme indtjening som et ensemble cast af 20th Century Fox' fineste X-Men-karakterer, må man undre sig over, om en ny æra er begyndt? En æra hvor loyalitet overfor kildematerialet er i førersædet, og hvor det ikke er nødvendigt at gå på kompromis med en god historie på bekostning af grandiose set-pieces smurt ind i CGI - alt sammen fordi budgettet er sat herefter.

I dette indlæg vil jeg analysere de forskellige fortolkninger af 'Deadpool', vi har set på det store lærred, og hvad der har ført til den enormt uforudsete succes, filmen har fået. Jeg vil diskutere de relevante spørgsmål, der er opstået som følge af denne succes, samt vurdere konsekvenserne for genren som helhed med fokus på 20th Century Fox' cinematiske superhelte-univers.

X-Men Origins: Wolverine

'Deadpool' blev for første gang introduceret på det store lærred i X-Men Origins: Wolverine tilbage i 2009. Castingen af Ryan Reynolds som karakteren virkede som et match made in heaven og fik fans til at skrue forhåbningerne op, men introduktionen blev dog mødt med ALT andet end applaus. Personer med kendskab og kærlighed til Marvels karakter fik deres drømme knust, efter at særlige kendetegn ved karakteren blev ufatteligt dårlig behandlet.

Deadpools kælenavn The Merc with the Mouth blev vanæret, da 20th Century Fox' ansvarlige producere valgte af sy hans f***ing mund sammen!?!? Det efterlod en dårlig smag i munden hos fans, mens det resterende publikum, der for første gang skulle stifte bekendtskab med karakteren, kunne sidde og undre sig over, hvordan man gror sværd ud af underarmen, der er længere end selve underarmen. Det giver ud fra anatomien ingen mening!

For godt og vel halvanden års tiden siden, blev der så lækket nogle 'Test Footage' fra en Deadpool-film, som førstegangs-instruktør Tim Miller og Ryan Reynolds arbejdede på. Klippet indeholdte karakterens velkendte humor og dragt, hård og brutal action, og der var endda en smule breaking the 4th wall-humor, som er et typisk kendetegn for tegneseriens 'Deadpool'.

Fans genvandt troen på at se en illustrering af karakteren tættere på kildematerialet på det store lærred endnu en gang, og klippet endte med at gå viralt. Det fik 20th Century Fox til at give grønt lys til filmen, et budget på omkring 50-60 millioner (godt det halve af et standardbudget til en superheltefilm i dag), samt en tro på Tim Miller og Ryan Reynolds’ vision, der i sidste ende gav dem frie tøjler. Noget som 20th Century Fox med garanti har lært noget af, efter de eftersigende saboterede Josh Tranks vision med Fantastic Four-filmen.

Deadpool

For den uindviede har markedsføringen op til 'Deadpools' udgivelse været den måske bedste markedsføring af en film nogensinde. Fra 'Deadpools Halloween' med det resterende 'X-Men' til annonceringen om at være en kærlighedsfilm i 'The Bachelor'. Det er lykkedes markedsføringsafdelingen bag filmen at række ud og skabe opmærksomhed omkring navnet 'Deadpool' til en demografi, der før disse TV-spots ikke har haft den fjerneste ide om, hvem (fanden!) 'Deadpool' var.

Humor er et utroligt smittende markedsføringsmiddel, og lur mig, om vi ikke kommer til at se lignende for genren i fremtiden. Batman v Superman-kampagnen har allerede i sin sidste fase ændret kursen fra sit udgangspunkt. Som optakt spillede markedsføringen kraftigt på den episke konfrontation mellem disse to legendariske karakterer, vi for første gang nogensinde får fornøjelsen (forhåbentligt) af at se udspille sig, men har efterfølgende ændret tonen drastisk til nærmest at være en parodi på det selv samme - fra random sociale medier-udbrud fra stjernerne Henry Cavill og Ben Affleck til deres slettede scene-klip i Jimmy Kimmel Live.

Den geniale markedsføring eleverede forhåbningerne for 'Deadpools' indtjening, men samtidig havde filmen fra start elimineret sig selv fra en kernemålgruppe med en R-rating. Historisk set har et R-rated-stempel ikke ligefrem været forbundet med succes, og trods Watchmen er en af mine personlige yndlingsfilm (en film som jeg vurderer langt foran sin tid), var dens indtjening langt fra tilfredsstillende for Warner Bros. Nogle gange må man bare rulle med øjnene og forsøge at huske på, uanset hvor pinefuldt det end må være at indse, at disse filmselskaber udelukkende køber rettighederne til disse franchises, fordi de kan se penge i dem, og ikke fordi de ønsker at levere noget, fans gerne vil se.

Deadpool

Det rejser spørgsmålet om, hvilken målgruppe disse superheltefilm overhovedet forsøger at ramme, for uden tegneseriefans var der ingen 'Deadpool', men uden nytilkomne fans ville der ingen penge være i karakteren. Vi har jo alle set, hvordan det går med tegneserieindustrien i trykt form. Det åbenlyse svar er naturligvis, at de forsøger at favne alle befolkningsgrupper, og så længe det er selskabernes mål at lave en stor investering i håb om et endnu større udbytte (for igen at kunne blive ved med at presse teknologien og effekter - for ikke at nævne industrien generelt!), så bør et sideløbende mål fortsat være at presse grænsen for, hvad der kategoriseres som PG-13.

Man skal huske på, at en R-rating handler ikke så meget om, hvad man må vise og sige, men nærmere måden man viser og siger det på. Nu vil jeg sige noget, der måske deler vandende, men enhver R-rated scene vil kunne udformes i en PG-13-version og efterlade samme effekt, hvis ikke større effekt! Lad mig forklare: Forestil dig en scene hvor vores antagonist river hovedet af en uskyldig forbipasserende for at understrege overfor vores protagonist, at han mener alvor.

Den R-ratede version af denne scene vil uden tvivl efterlade et rigtigt stærkt og åbenlyst enkeltstående billede i din hukommelse med alt sit eksplicitte blod, indvolde og rygrad, mens PG-13-versionen af samme scene ville være tvunget til at spille kraftigt på dine følelser og forestillingsevne på grund af sine begrænsninger. Det handler alt sammen om stemningen og tonen, der skabes i øjeblikket. Forestil dig noget stemningsfuld musik, der virkelig sætter tonen for alvoren af situationen, men i det øjeblik selve akten fuldføres, ser du blot et close-up af et veleksekveret psykopatisk ansigtsudtryk på antagonisten, mens du hører alt blodudgydelsen - det er kun fantasien der sætter grænser.

The Wolverine

Som følge af 'Deadpools' succes er der nu tale om flere og flere tegneserie-franchises, der ønsker at prøve kræfter med en R-rated superheltefilm. Todd MacFarlane taler om en R-rated 'Spawn', Hugh Jackman ønsker hans sidste Wolverine-film skal være rated R, og Zack Snyder har afsløret at 'Batman V Superman' på Blu-ray vil indeholde en R-rated version af filmen - og det er her, filmen knækker! Ja, både Batman og Superman har gjort nogle barske gerninger, som sagtens ville kunne legitimere en R-rated behandling, men begge karakterer er så fast integreret som PG-13 karakterer i populærkulturen, at en R-rating ville virke som en fejlvurdering af karakterenes fundamentale træk. Nu forholder det sig bare tilfældigvis sådan, at 'Deadpool' altid har været markedsført som en R-rated figur både i form af humor og vold, og derfor er det også det rette miljø at portrættere karakteren i, ligesom en anden af 20th Century Fox’ Marvel-ejendele, nemlig førnævnte 'Wolverine'.

Der er ingen tvivl om, at det er på tide at en Wolverine-film får en R-rating. Det næste, jeg kommer til at ytre mig om, vil uden tvivl modtage blandede reaktioner. For selvom man ubevidst skylder Bryan Singers første to X-Men-film mere ros end de modtager for at have vækket Hollywoods, samt den almene befolknings, interesse overfor potentialet i superheltefilm, så bryder jeg mig ikke om Hugh Jackmans portrættering af Wolverine. Wolverine er et dyr! - og han blev for første gang introduceret i tegneserierne som manden, man sender ud for at bokse mod Hulk. Hvornår har man nogensinde fået det indtryk, at det på nogen måde kunne være en nogenlunde jævnbyrdig duel fra den filmversion af 'Wolverine', som vi kender i dag? ... Don’t worry, I’ll wait ...

De kløer er lavet af Marvel-universets fornemste metal og ville kunne rive de fleste i Marvel-universet midt over, og Wolverine er den type karakter, der af natur ikke ville bære nag over at gøre det! Af denne grund har jeg altid følt, at Wolverine netop er en R-rated karakter, man har forsøgt at tilpasse en PG-13-rating. Når det så er sagt, skal 'Wolverine' ikke have en Deadpool-behandling. Wolverine er en forholdsvis afdæmpet karakter, der taler, når talt til. Han skal ikke lave vilde fagter og kaste med beskidte oneliners. En R-rating på en Wolverine-film skal være grundet den eksplicitte vold, en karakter med hans kræfter og handy våben ved hånden (bogstavelig talt!) ville kunne udrette.

X-Men: First Class

I en lang årrække har 'Wolverine' været 20th Century Fox' cashcow, men med Hugh Jackmans sidste film lige rundt om hjørnet kommer selskabet snart til at skulle bruge en ny, og med 'Deadpools' succes kombineret med det faktum, at X-Men: Apocalypse markerer slutningen på en slags trilogi (X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past og 'X-Men: Apocalypse') for Bryan Singer, giver det rigtig god mening at begynde så småt at introducere X-mændene igen, men denne gang under Deadpool-forhold (R-rated).

De er allerede så småt begyndt med 'Colossus', som tidligere har været en del af 20th Century Fox' PG-13 X-Men-univers, men udover velkendte X-Men-karakterer er der ligeledes MASSER af mutanter, der på samme måde som 'Deadpool' og 'Wolverine' er mere R-rated af natur, og derfor vil være nemmere at transformere til det store lærred i den kontekst.

Nu bevæger jeg mig ind i Deadpool-spoiler territorium, så hvis du endnu ikke har set filmen endnu, er du advaret! - men Cable er allerede blevet afsløret i post credit-scenen af 'Deadpool' som værende en del af 'Deadpool 2', og dette kunne betyde en langsom optrapning til 'X-Force' (et anderledes og R-rated X-Men-ensemble) med 'Deadpool' værende den frontfigur, vi har set 'Wolverine' være siden hans introduktion i den første X-Men-film.

Deadpool

20th Century Fox ser ud til at have lært af deres fejl med 'Deadpool'. At et selskab blander sig i deres produktioner er intet nyt i Hollywood, men efter selskabet fik kogt suppe ALT for længe på Fantastic Four-franchisen, havde de virkelig brug for, at 'Deadpool' blev en succes - og det er den! Filmen virker som en halvanden times fanfilm med et tilstrækkeligt budget.

Det er ikke bare en kæmpe sejr for Tim Miller og Ryan Reynolds, men også en kæmpe sejr for kildematerialet, og forhåbentligt er 'Deadpools' succes et klart signal om, at den almene biografgænger endelig er klar til at se siderne fra tegneserierne direkte transformeret til film uden nogen form for filter og dæmpet tone. En R-rating var den rette rating for en film som 'Deadpool', fordi det virker fuldstændig naturligt for karakteren, at alt er efterladt til det åbenlyse. Selvom filmen med garanti kunne være blevet en succes med en PG-13 rating, formår det at virke naturligt for filmen at være R-rated - og det er det, der er min pointe!

Ikke alle superheltefilm kommer til at have brug for en R-rating i fremtiden for at få succes. Det kræver bare, at genren bliver ved med at tiltrække større og større instruktør- og skuespillertalenter, som har fantasi og færdigheder til at ramme det voksne publikum gennem en intens og dramatisk fornemmelse for voldelige scener.

Når det så er sagt, så bliver det spændende at se, om 20th Century Fox går all-in på et R-rated X-Men-univers, for hvis 'Deadpool' skal være 20th Century Fox' nye cashcow, så er der ingen vej tilbage! Forestil dig den 'Deadpool', vi kender i dag, i en PG-13 X-Men-film... Ynkeligt!

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Mit mantra er altid at historien er det vigtigste ved en film. Det er selvfølgelig lige så vigtigt hvordan historien transformeres til filmmediet. Men hvilken rating filmen skal have, det burde ikke være i tankerne før bagefter - ellers vil det aldrig komme til at virke naturligt.

At presse ligegyldig vold ind i en film, eller at undlade det hvor det ville mangle - vil være en stor fejl i begge tilfælde. Generelt synes jeg ikke at X-Men skal til at lave R-ratede ting, bare for at gøre det - men hvis det passer ind at Wolverine flænser et par stykker, og det medfører en R-rating for hele filmen, så fred være med det. At udelukkende tænke i penge kan betyde at man ikke tjener helt så mange i nogen tilfælde.

I øvrigt synes jeg ikke at Deadpool lever højt på volden - jeg synes det køres hjem på humor, og jeg er helt enig i at det er den mest geniale markedsføring der er set længe.

Med hensyn til humor, så havde Singer fat i den rigtige ende i Days of Future Past; Den sjoveste/bedste scene er den hvor Quicksilver får tiden til at stå stille og laver pis med det hele. Mit råd; Meget mere af det!

Her er scenen iøvrigt;

https://www.youtube.com/watch?v=1NnyVc8r2SM&ab_channel=BeFerreto

Yasmin

Jeg sad hele vejen gennem dette indlæg og nikkede. Jeg er så enig i, at det var på tide at de viste karakteren respekt. Jeg forstår at de skal tjene penge, men når det er sagt skal man være tro over for materialet for at få dedikeret fans til at støtte filmene. Jeg var så skuffet over måden de viste en af mine farvorit karakter i wolverine.
Synes dog at de igen skal være bevidst om materialet og huske på, at det ikke er alle der har brug for at blive r rated. Der er mange pg13 film lavet, som har været fantatiske. Håber seriøst på en spawn film! Se der er noget der skal være r rated for alle pengene.

janieuser/347168

Kick Ass, Guardians of the Galaxy og Deadpool er fede, skæve film med et plot der er ud over hvad vi altid ser. Skønt med et grin sammen med lækker overdrevet action :o)

Kimuser/120282

de skal ikke lave alle nye superhelte film r -rated
men er da glad for at der er åbnet op for LOBO og mulig film på vej
:)men den skal nok være nc-17 for at være loyal overfor kilde materiale

GiwizZeni

Jeg synes det er meget glædeligt at 'Deadpool' gør det så godt i biograferne både herhjemme og i udlandet. Jeg tror vi var mange der frygtede at et friskt nyt take på superheltegenren, ville floppe ved billetlugerne. Men nu slår den alle rekorder og hvor er det fedt!
Der er ikke noget at sige til at Fox også klapper i hænderne. En forholdsvis lille satsning ved en billig produktion af en actionfilm, slår alle konkurrenterne ud og tjener sig selv ind rigtig mange gange. YES!!! Man kan på en stille aften næsten høre dem fløjte hele vejen ned til banken.
Så nu skal den lille genistreg kopieres, så der kan tjenes flere penge i fremtiden. Fox melder glædesstrålende ud at den kommende tredje Wolverine-solofilm også skal være R-rated, altså tilladt over 15 år herhjemme. Som om det var nøglen til Deadpool's succes. Det er da for nemt.
Som James Gunn - instruktøren bag 'Guardians of the Galaxy'- meget rigtigt sagde i et interview, er det vigtigt at drage den rette lære ud af Deadpool's succes. Hvorfor gik det så gruelig galt i 'X-Men Origins: Wolverine' og så godt i 'Deadpool'? Svaret er at man i den første film ikke havde nogen respekt hverken for tegneserieforlægget, figuren eller de mange fans. Deadpool figuren blev fuldstændig voldtaget. Alt hvad der gør ham til Deadpool blev ændret. Dragten, våbnene, humoren, personligheden, sproget, selvbevidstheden og selvfølgelig voldens karakter.
Alt dette ændrede det nye hold heldigvis på. Både Ryan Reynolds, Tim Miller og forfatterteamet kæmpede i årevis for at få Fox-studierne til at forstå hvordan det skulle gøres. Langt om længe bar det frugt. Filmens høje rating er en uundgåelig og naturlig følge af tonen i hele oplægget og ikke den endegyldige grund til det vellykkede resultat.
Men OK, flere superhelte kunne godt trænge til at slippe for PG-13 ratingen. Som med Deadpool ligger det også naturligt i forlængelse af oplægget til netop Wolverine. De bedste af tegneserierne om ham er bestemt ikke for børn. 'Old Man Logan' er et godt eksempel. Så det ville da være meget passende i dette tilfælde at lave en R-rated filmatisering af den. Men dermed ikke være sagt at alle fremtidige superhelte-filmatiseringer behøver bevidst at gå efter samme rating.
Fox er nød til at blive klogere, ellers laver de bare flere "Fan4stics".
Opskriften er: Sæt jer ind i tegneserieforlægget, vælg en god historie og gå til det med respekt, forstå ånden eller tonen i serien eller figuren og lad vær med at presse alle filmene ned i en eller anden skabelon - forbudt for børn eller ej. Hvor svært kan det være?

Inshapedk

Super enig i alt hvad du skriver! - Det er utroligt, at det lykkedes selskaberne til tider, at producere noget der er SÅ langt fra det der gjorde materialet kendt til at starte med. Film er blot endnu et eksempel på, at folk med penge ikke nødvendigvis har den fjerneste ide om hvor de skal gøre af dem. Hvis du vil se et glimrende eksempel på en gruppe af mennesker der arbejde på et projekt, de ikke havde den fjerneste ide om hvad de skulle stille op med, men arbejdede på bare fordi de kunne, kan jeg anbefale dokumentaren The Death of Superman Lives: What Happened? ... Hvor svært kan det være indeed!;)

GiwizZeni

Tak for din kommentar og grundige blogindlæg i øvrigt. Det er dejligt når bloggere tager superhelte-genren SÅ alvorligt.
'The Death of Superman Lives' er en meget interessant dokumentar. Selvom projektet de havde gang i var så langt ude at det næsten ikke er til at fatte, så kunne jeg ikke lade være med at tænke, den film kunne jeg immervæk godt tænke mig at have set...
Men sådan gik det (heldigvis/desværre) ikke.
Keep Up the Good Work!

Tueuser/960508

Deadpool er ingen superhelt, men en superklovn... :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.