Cookie- og Privatlivspolitik
Oscar-optakt: Bedste instruktør

Oscar-optakt: Bedste instruktør

DGA-prisuddeling i weekenden

Stem op!
39
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Simon Holmbjerg, der er fast blogger på kino.dk.

I sidste weekend blev SAG-priserne uddelt, og det gjorde os mere sikre på, hvem der vinder i skuespilkategorierne til Oscar. Til gengæld er Bedste film-kategorien nærmest umulig at forudsige i år. Det er i hvert fald det mest åbne år siden 2007, hvis ikke vi skal helt tilbage til 1996. Det amerikanske instruktørforbund, DGA, afholder deres uddeling i weekenden, og den kan enten gøre os mere sikre eller endnu mere forvirrede, når det kommer til, hvem der vinder Bedste instruktør og Bedste film.

DGA er en stærk indikator af, hvem der vinder Oscar’en for Bedste instruktør. De fleste år følges Bedste film og Bedste instruktør ad. Det giver også god mening, at årets bedste film også har den bedste instruktion. Det er dog ikke altid sådan, og i 2013 og 2014 har vi set de to Oscars gå i hver sin retning. På grund af overlappet mellem vinderne af Bedste film og instruktør, har DGA også tit udpeget vinderen af Bedste film. Ja, faktisk er det den statistisk set bedste indikator af Bedste film.

Lad mig prøve at ridse nogle scenarier op: Vinder Adam McKay, er det afgjort. The Big Short vinder både Bedste film og Bedste instruktør, da den vil have vundet PGA og DGA. Skulle Tom McCarthy formå at trække det længste strå, tager Spotlight begge priser efter min vurdering. En McCarthy-sejr vil dog gå imod den konventionelle visdom, idet instruktionen i 'Spotlight' er meget afdæmpet.

Spotlight/Anonymous Content

Spotlight fik et boost med SAG-ensemble sejren sidste weekend, men en SAG-vinder har aldrig tidligere vundet DGA uden først også at have vundet producerprisen PGA. Det vil derfor være en kæmpe sejr for 'Spotlight', hvis McCarthy vinder, og et tegn på filmens styrke, hvis den kan overkomme de dårlige odds efter PGA.

Vinder Alejandro González Iñarritu for The Revenant, tager han også Bedste instruktør-prisen ved Oscar, men i den situation tør jeg ikke sige, hvad der vinder Bedste film. Det kan blive både 'The Revenant', 'Spotlight' og 'The Big Short'. Jeg vil dog da håbe på, at BAFTA giver os et klarere svar.

En DGA-sejr til George Miller er umiddelbart mit bedste bud lige nu. I den situation tror jeg ikke, at Mad Max: Fury Road vinder Bedste film. Filmen er simpelthen for utraditionel til at den ville kunne opnå konsensus. Millers nærmeste konkurrent er Iñarritu, men hans sejr sidste år taler imod ham, da en sejr to år i træk ikke er forekommet i 60 år. Intet kan dog overraske mig i år, heller ikke hvis Ridley Scott pludseligt vinder, selv om han ikke er nomineret til en Oscar.

The Revenant/20th Century Fox

Efter SAG sidste weekend føler jeg mig dog temmelig sikker på, hvem der vinder de fire skuespilpriser ved Oscar-uddelingen. De tre af dem, fordi de vandt, og den ene fordi ingen af hans konkurrenter vandt.

Ingen kommer til at røre Leonardo DiCaprio og Brie Larson i de to hovedrollekategorier. Alicia Vikander er også meget sikker efter hendes SAG-sejr. Idris Elbas sejr ved SAG var overraskende, men da han ikke er nomineret til en Oscar, var det reelt en stor sejr til Sylvester Stallone. Ikke mindst idet ingen af hans Oscar-konkurrenter, Christian Bale eller Mark Rylance, vandt, og det er svært at se hvor deres momentum skal komme fra.

Kampen om hovedprisen er ekstraordinært tæt i år blandt hele tre eller fire film. Normalt plejer vi at have en favorit på nuværende tidspunkt og en enkelt konkurrent et stykke bagud. Og da jeg formentligt kun har gjort jer forvirret på et højere plan når det gælder årets opløb, når det kommer til Bedste film, skal I være velkomne til at stille uddybende spørgsmål.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Personligt har jeg længe været overbevist om at The Revenant ville blive den helt store prissluger ved Oscar-uddelingen - og jeg tror ikke det bliver et dele-år. Jeg tror den vinder både instruktør, bedste film, Bedste mandlige hovedrolle - og nogle af de mindre priser.

The Revenant er den eneste af favoritterne som er tæt på at kunne kaldes en "storfilm". Og det tror jeg akademiet belønner.

Simon

Der er dog 2 ting som får mig til at tøve med at udnævne The Revenant til favorit. Den ene er at ingen instruktør tidligere har vundet Bedste film to år i træk. John Ford har derimod vundet Bedste instruktør to år i træk med Vredens druer og Grøn Var Min Barndoms Dal (som den angiveligt hed på dansk). Vredens druer vandt ikke Bedste film.
Joseph L. Mankiewicz vandt også instruktør to år i træk, men det var kun All About Eve, der også vandt for Bedste film. Det er dog kun statistik og de er til for at blive brudt.

Den anden ting der får mig til at tøve er den rangerede stemmeseddel. The Revenant vil blive placeret højt på rigtigt mange stemmesedler, men den vil nok også havne i bunden af mange, fordi det ikke er en film der skaber konsensus. The Big Short har allerede vundet PGA ved en rangeret stemmeseddels afstemning ved PGA og Spotlight virker som den film, der har størst chance for at havne nær toppen af mange stemmesedler.

Wayne

There is a first time, for everything. Eller een gang skal være den første.
Der er også skuespillere som har vundet 2 gange i træk - blandt andet Tom Hanks.
Jeg er heller ikke i tvivl om at du har ret i dine vurderinger. Det er alt sammen afhængigt af hvor mange der stemmer The Revenant helt op - kontra det modsatte.
Der har vel heller ikke været så mange film, af den samme instruktør, som har været nomineret to år i træk.
Det må i det hele taget være lidt af en præstation, at skabe to film af den kaliber så hurtigt efter hinanden.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.