Cookie- og Privatlivspolitik
Forsvar for Hobbitten

Forsvar for Hobbitten

Uretfærdigt udskældt fantasy

Stem op!
308
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Gritt Otkjær, der er bruger på kino.dk.

Lad mig starte med at sige det, så ingen her er i tvivl: JEG ELSKER HOBBITTEN!

Okay, jeg vil lige skynde mig at tilføje to ting, før I forlader jeres tårn og sender en gruppe Uruk-hai efter mig. Jeg er enig i to af de mest gængse kritikpunkter, der har været af trilogien: For meget CGI, og at kærlighedselementet med Tauriel og Kili er lidt ærgerligt, men jeg elsker stadigvæk de tre film.

Kritikpunkterne, jeg vil prøve at forsvare, er, at filmen enten er for lidt episk eller alt for episk (og for lang), og at det er en total efterligning af Ringenes Herre. Jeg startede med at spørge mig selv det helt basale spørgsmål: Synes jeg, at filmen giver mig en ny billet tilbage til Middle-earth? Ja. Med sine mange unikke racer, sine mange sprog og sine storslåede landskaber har den vist mig en ny del af Middle-earth, som jeg ikke så i Ringenes Herre. Det er mit håb, at mange af jer - uanset holdning til filmen kan svare ja - til det spørgsmål.

Okay, så hvis I svarede ja til spørgsmålet ovenfor: Hvad er det så, problemet med filmene er? Mange siger ”bah, den er for lang, og det var bare et trick for at skaffe flere penge til filmselskabet.” Jo, men ville du havde været glad for to en halv times film? Mange vil sikkert sige ja, men jeg er nu ikke så sikker på, at folk ville være tilfredse. Der ville nemt have været ting, der ikke kunne komme med. Hvad ville i være villige til at undvære fra bogen? Bilbo og Smaug-scenen? Gådelegen med Gollum? Nej, jeg tror nu, at mange ville have været utilfredse, hvis centrale elementer fra bogen havde været væk.

Hobbitten: En uventet rejse/New Line Cinema

De tre film giver tid til en god og naturlig udvikling af karaktererne, og der er plads til deres forskellige personligheder. Hvis I ikke er enige, så prøv lige at tænk over, at Bifur har en økse i hovedet og kun taler dværgsprog. Jeg ved ikke, hvem der fandt på det, men i min bog er der point til dig for at gøre ham anderledes.

Et andet godt eksempel på, at tre film giver tid til udvikling, er i en af de forlængede scener i den første film, hvor lille Bilbo spæner efter selskabet og stakåndet ankommer. Der bliver han tildelt en pony, og pludselig begynder dværgene at kaste poser imellem sig - det viser sig, at de har vædet om, hvorvidt han ville tage med eller ej. Hvis man kender Tolkiens dværge, så ved man, at det kunne de sagtens finde på. Sjovere bliver det dog, da Bilbo spørger Gandalf, hvad han gjorde, og pludselig modtager Gandalf også en pose med penge. Det er på én gang både sjovt og sært at vide, at Gandalf kan finde på sådan noget. Jeg finder, at det gør filmen sjov, men forsøger ikke at gøre den mere episk.

Så kommer kritikken om, at Hobbitten ligner Ringens Herre alt for meget. Jeg kan da umuligt tilbagevise den kritik?

Måske ikke, men jeg kan stadig se enorme forskelle på de karakterer, som er i Hobbitten og Ringenes Herre. Mange kalder Thorin for Aragorn junior. Men han har en helt anderledes tilgang og indstilling end Aragorn. Thorin er drevet af et enormt begær over at få sit kongedømme tilbage, hvorimod Aragorn er helt bleg over tanken over at skulle tage tronen. Desuden må jeg spørge jer, kan I se Aragorn stå over for Thranduil og råbe ud over hele hans hal - så alle elvere i nærheden kan høre, at han kalder ham, at deres konge er en æreløs skiderik, der kan rulle sig i hans afføring? Jeg kan virkelig ikke, men jeg kan sagtens forstå Thorins motiv til at gøre det.

Hobbitten: Femhæreslaget/New Line Cinema

Eller Tauriel der sætter efter orkerne? Her er der et stærkt egoistisk motiv, da hun har et ønske om at se dværgen Kili igen, og for at få lov til at dræbe orker, som hun har et brændende had til. Plus, selvom jeg ikke er fan af kærlighedsdramaet, så kan jeg lide ideen om en kvinde, der kan være lige så bad ass som mændene. Jeg kan godt se lighederne lige som jer, men i mine øjne er der mange ting der skiller dem ad.

Helt generelt synes jeg, der er masser af gode og stærke øjeblikke i alle tre film, og det er mere end nok til at gøre mig glad. Nævner blot nogle få her: Gådelegen mellem Bilbo og Gollum, det hvide råds møde i Rivendell (specielt Galadriel og Gandalf i den sidste af de scener), samtalen mellem Smaug og Bilbo, Gandalf i Dol Guldur, det hvide råd der stormer Dol Guldur, samtalen mellem Bard, Thranduil, Gandalf og Bilbo, da sidstnævnte afleverer Arkenstenen. Listen fortsætter, men jeg skal forskåne jer for flere af dem.

Jeg synes virkelig, at Peter Jackson formåede at give mig en spændende og fantastisk tur tilbage til Middle-earth. Der var tænkt over alle karaktererne, de havde fået fantastiske kostumer, de mange sprog var brugt til fulde, og alle var givet en story ark, udvikling, og det var portrætteret med folk, der var passioneret omkring det. Peter Jackson formåede at balancere alle disse ting, uden at tabe noget på gulvet, og for det er jeg ham evigt taknemmelig. Ikke nok med det: Han postede videoer, mens han producerede filmene, og formåede at hjælpe med at instruere en anden fantastisk film (Tintin: Enhjørningens hemmelighed).

Alt dette gjorde han med langt mindre forberedelsestid, og med en enorm fanskare der vågede manisk over hvert et skridt han tog. Hvis I kalder der en instruktør, som er udbrændt og mangler energi, så har jeg svært ved at se, hvad en instruktør skal gøre for at virke frisk og frembrusende. Generelt tror jeg også en del af kritikken kommer fra, at vi mennesker har det med at huske det dårlige. Jeg gør det selv, og husker dengang, jeg boede hjemme, og vi renoverede køkkenet. Jeg husker stadig efter al den tid alt det vrøvl, det gav. Jeg glemmer lidt, at vi fik et fint køkken ud af det.

Så hvad er min endelige dom over Hobbitten? Filmtrilogien er god og vil gøre mig glad, hver gang jeg sætter den i dvd-maskinen. Har den sine fejl? Ja, det har den, men de mange ting, der er gode, er så gode, at jeg sagtens kan se forbi fejlene. Det er mit håb, at I måske vil se lidt mildere på filmen, når I selv propper den i dvd-maskinen, også selvom I ikke er enige i alt, hvad jeg har skrevet.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Antaeus

Jeg synes ret godt om bogen og i øvrigt også om den virkelig veludførte tegneserie af Hobbitten. Den er ikke på højde med Ringenes Herre, men det er jo næsten også umuligt.

Som film er den lavet noget om er lavet i samme stil som Ringenes Herre og er gået lidt væk fra det mere børnebogsagtige som den var i bogen. Det er vel gjort for at få de samme seere som Ringenes Herre og det man kan jo godt forstå når man ser på dens succes. Havde man fulgt bogen mere og stilet den mere til børn havde det så blevet en succes? Måske, men jeg havde været køber lige meget hvad. Personligt havde jeg hellere set at de havde lavet Hobbittens egen stil og ikke så meget en ny Ringenes Herre.

Jeg kan godt følge Ambarussas indlæg, men at den ikke er en oplagt bog at filmatisere kan jeg ikke følge. Ringenes Herre har førhen været sagt at den var umulig at filmatisere, men det lykkedes som bekendt mesterligt selv om det gik lang tid.

Når det er sagt så er jeg meget glad for især den første del, den anden del er en anelse svagere og tredje del er igen lidt svagere end anden del. Dog alle meget seværdige og underholdende film. Noget af det jeg havde det sværest med var at dværgenes nærmest alle havde 9 liv og overlevede det mest fantastiske. Personligt vil jeg gerne have de skruer lidt ned så det også er sandsynligt at de overlever.

Horsi

Jeg er rigtig meget enig selvom jeg ikke synes ikke at treeren er den svageste. Den har også sine helt særlige øjeblikke, specielt hvis man ser den extentet udgave. Men jeg er enig - yderst seværdig.

Ambarussa

Tusind tak for dit indlæg, Horsi. Du har fat i nogle af de adskillige centrale kritikpunkter som folk har haft i forbindelse med Hobbitten-film. Det varmer altid mit nørdhjerte når nogen tager disse film og deres påståede "synder" i forsvar men det gik op for mig da jeg læste indlægget, at det som sådan ikke var alle de små petitesser der var mit egentlige problem med filmene. Min egentlige harme med Jacksons film ligger derimod i hans misforståelse eller nærmere komplet manglende forståelse for hans primære kildemateriale.

Hobbitten er en lille og meget selvstændig bog. Da Tolkien han skrev den vidste han ikke at denne lille børnebog ville blive inspirationen til den langt større og langt mere komplekse Ringenes Herre-triologi. Jeg tror mange misforstår Tolkiens opdrindelige intention med Hobbitten; det var ikke meningen at den skulle tjene som en forgænger for en langt større og langt mere episk fortælling. Den var og er i mine øjne stadig, en "stand alone" fortælling der foregår i samme univers som Ringenes Herre. Dette kan også ses på den genremæssige forskel mellem de to værker; Ringenes Herre er rendyrket fantasy mens Hobbitten langt mere ligner et eventyr. Tolkien forsøgte i 1960 at omskrive Hobbitten så den bedre kunne tjene som prequel for de opfølgende bøger, men måtte opgive sit foretagende efter kun tre kapitler og konstaterede at det "bare ikke var Hobbitten" længere. Hans forsøg på at ændre tonen og plottets kompleksitet ødelagde simpelthen de mest karakteristiske dele af fortællingen: den muntre tone og hurtige tempo. Jeg ville af hjertet ønske at Peter Jackson havde haft den samme forståelse for fortællingen inden han så nådesløst puttede den igennem Hollywoods kødhakker.

Sandheden er at Hobbitten-bogen ikke er en særlig stærk fortælling. Jovist, er den både rørende og spændende men den både "lider" og drager fordele af Tolkiens intention om at skrive en børnebog. Den er morsom, plottet er en anelse hektisk og persontegningen er mestendels stereotyp. Som børnebog er den umådelig kompleks, ja nærmest for kompleks for sit egentlige publikum men som voksen-fortælling er den lidt for svag til at kunne bære den samme type storytelling som Jackson brugte i Ringenes Herre-triologien og som han i sin iver eller vildfarelse nok har set sig nødsaget til at bruge. I sin iver efter at kunne retfærdiggøre de mange slag og kampscener har Jackson derfor tilføjet en masse plots og karakterer, hvoraf nogle er hentet fra Tolkiens egene skriverier og andre er grebet ud af den blå luft. Desværre drukner bogens egentlige plot i alle disse tilføjelser. Filmen vrimler således med horder af orkere, elvere, mennesker, ligegyldige plotpoints og slapstick-komedie og historiens egentlige hovedpersoner forsvinder i denne vrimmel. På grund af Jacksons ønske om at skabe en klar tilknytning mellem Hobbitten-filmene og Ringenes Herre-triologien og bringe folk "tilbage til Midgård" på præcis den samme måde som det skete første gang, mister han simpelthen selve kildematerialet af syne. Hobbitten er en helt anden slags fortælling end Ringenes Herre, på godt og ondt. Det er ikke just en oplagt bog at filmatisere. Derfor kræver det også en anden slags historie-fortælling, en anden form for fintfølelse og finurlighed for at få en filmatisering til at fungere. Jeg er sikker på at Jackson besidder disse kvaliteter som filmskaber men han har af uvisse årsager ikke brugt disse under inspilningen af Hobbitten-triologien.
Jeg mener bestemt ikke at Jacksons Hobbitten-triologi ikke er nogle helt okay film. Det er bare ikke en god filmatisering af Tolkiens værk.

Horsi

Hvis dette er dit problem så ved jeg ikke om noget jeg siger vil overbevise dig om at filmen er god eller i hvert fald bare okay. Jeg kan kun henvise til at Peter Jackson havde nærmest ingen forberedelsestid, da den var slugt af bankerot og Del Toro der så gik fra projektet. Plus at Sir Ian McKellen truede med at gå og tvivler på at andre kan spille Gandalf og blive accepteret i rollen. Han ønskede jo til at begynde med netop ikke at instruere det da han frygtede det ville gå galt. Da han så gik ind i det, så prøvede han denne formel for at bringe det sammen, og gjorde det med nogle af de ufærdige noter, og ikke offentlig gjorte tanker Tolkien lavede for at prøve at bringe bøgerne sammen. Selv med din kritik så synes jeg stadig er øjeblikke der virkelig rammer. Hvis man ser mødet mellem Beorn, Gandalf, Bilbo og dværgene mens han står og hugger brænde der ser jeg sjælen fra bogen (extentet). Det bliver så senere blandet op med de større ting for at binde filmene mere sammen med Ringenes Herre. Som sagt, jeg kan se hvad du siger, men jeg synes altså at de film bliver dømt for hårdt. Plus at i film et så jeg meget af "hyggen" fra bogen var med, men der sad folk så og hylede op om at intet skete, og det var for kedeligt. Tempoet blev speedet op og nærmest på klokkeslæt kom kritikken. Ah men den er alt for episk nu prøver den at være Ringenes Herre alt for meget.

Ambarussa

Det jeg synes er det største problem er, at Jackson aldrig formår at finde den rigtige tone i filmen. Ja, der er "hyggelige" såvel som "episke" øjeblikke i de tre film, men det er som om at Jackson i forsøget på både at ramme noget der minder om tonen i bogen og den episke tone der gjorde Ringenes Herre til en succes, aldrig rigtig opnår en balance. De hyggelige øjeblikke, med sang, slapstick-komedie og jokes blandt dværgene er for fjollede og overflødige, alt imens de episke øjeblikke er for storladne, overdrevne og langtrukne. Selvom de tre film alle har sine rørende øjeblikke, lider disse under at være mandsopdækket af scener der er så forvirrende rent stil og tonemæssigt, at filmene aldrig rigtig finder fodfæste, aldrig rigtig finder ud af hvilken slags historie den gerne vil fortælle. Det synes jeg er møgærgeligt, for filmene havde et af de mest imponerende casts der længe er set, og det er en skam, at de ikke fik et bedre manuskript at arbejde med.

Wayne

Helt enig.

Horsi

Hvis dette er dit problem så ved jeg ikke om noget jeg siger vil overbevise dig om at filmen er god eller i hvert fald bare okay. Jeg kan kun henvise til at Peter Jackson havde nærmest ingen forberedelsestid, da den var slugt af bankerot og Del Toro der så gik fra projektet. Plus at Sir Ian McKellen truede med at gå og hvordan så med Gandalf? Han ønskede jo til at begynde med netop ikke at instruere det da han frygtede det ville gå galt. Da han så gik ind i det, så prøvede han denne formel for at bringe det sammen, og gjorde det med nogle af de ufærdige noter, og ikke offentlig gjorte tanker om at bringe dem sammen. Selv med din kritik så synes jeg stadig er øjeblikke der virkelig rammer. Hvis man ser mødet mellem Beorn, Gandalf, Bilbo og dværgene mens han står og hugger brænde der ser jeg sjælen fra bogen (extentet). Det bliver så senere blandet op med de større ting for at binde filmene mere sammen med Ringenes Herre. Som sagt, jeg kan se hvad du siger, men jeg synes altså at de film bliver dømt for hårdt. Plus at i film et så jeg meget af "hyggen" fra bogen var med, men der sad folk så og hylede op om at intet skete, og det var for kedeligt. Tempoet blev speedet op, og bum ah men den er alt for episk nu prøver den at være Ringenes Herre alt for meget.

Wayne

Det var nok ikke mig du skulle have svaret.

Jeg er ikke i tvivl om at Peter Jackson havde mange udfordringer - men de blev nok ikke mindre af at han lavede 3 film, istedet for en...

Horsi

Jeg har smidt det ind længere oppe, kan desværre ikke slette mit nuværende svar til dig.

Nok ikke, men kan ville gerne prøve at lave en bedre sammenhæng mellem bøgerne.

sebastian

jeg er en kæmpe stor fan af Tolkiens univers, både film såvel som alle bøgerne.

selv synes jeg at hobbitten er en fantastisk trilogi godt nok med sine relative store fejl som Tauriel og Kili romancen som jeg ikke selv er mega meget imod, men man bliver også nød til at huske at det ikke var peter Jackson som skulle instruere filmene til at begynde med, det var guilmore del toro derfor havde peter Jackson inden tid til at føle sig et med Midgård igen, i forhold til ringenens herre hvor han havde over et år til at forberede sig i at designe Midgård og alle karaktererne havde han kun et par måneders forberedelses tid til hobbitten.

jeg har selv fundet en fantastisk cut af hobbitten lavet af en klipper ved navn Dustin lee, det er virkelig fantastisk cut af filmene

http://www.maple-films.com/the-hobbit-fan-edit

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter