Cookie- og Privatlivspolitik
Kan producernes pris forudsige Oscar-uddelingen?

Kan producernes pris forudsige Oscar-uddelingen?

Årets bedste film i søgelyset

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Simon Holmbjerg, der er fast blogger på kino.dk.

På søndag uddeler Producers Guild of America (PGA) deres priser for årets bedste film og tv. Men hvorfor er det interessant, hvad producernes fagforening i Hollywood mener, er årets bedste film?

Det er det, fordi de stemmer på samme måde, som Oscar-akademiet stemmer om Bedste film, hvilket er med en såkaldt rangeret stemmeseddel. Det betyder, at de stemmeberettigede rangerer de nominerede film på deres stemmeseddel ved at sætte en på 1. pladsen, en på 2. pladsen osv. Vinderen er den, der sammenlagt får den laveste score. Vindren er således den, der kan skabe den højeste grad af konsensus og ikke den, som har den største tilhængerskare, selvom det ene ikke udelukker det andet.

Det, at de bruger samme system, betyder også, at PGA er meget nøjagtige til at forudsige vinderen af Bedste film til Oscar-uddelingen. Sidste gang de ikke havde samme vinder var i 2007, hvor PGA gik til Little Miss Sunshine mens The Departed vandt Oscaren. Det betyder altså, at vi allerede på søndag har et stærkt fingerpeg om, hvem der vinder hovedprisen for Bedste film, når vi kommer frem til Oscar-uddelingen i slutningen af februar.

Og hvem vinder så PGA? For mig at se står det mellem to kandidater og en fjern outsider. De to hovedkandidater er Spotlight og The Revenant. Den fjerne outsider er The Big Short. Men hvorfor har jeg så de to førstnævnte som favoritter?

Det er der selvfølgeligt flere årsager til, men for 'Spotlight's vedkommende er det, fordi det er den film, der har den største opbakning fra anmelderne, og fordi at det er den film, der kan skabe den største konsensus. Det er den, færrest kan have noget imod, hvilket sikrer den en høj placering på mange stemmesedler og en lille risiko for at blive placeret allernederst. Desuden vandt filmen de amerikanske anmelderes pris ved Critics Choice Awards.

Hvad der så alligevel får mig til at tøve og ikke bare tro, at 'Spotlight' vinder uden problemer, er, at jeg også forudsagde, at filmen ville vinde Golden Globe-prisen for to uger siden, og der tog jeg fejl.

The Revenant/20th Century Fox

Det blev til gengæld 'The Revenant', der vandt ved den lejlighed, og siden er den eksploderet ved billetlugerne i USA. Og det betyder noget for producenterne i Hollywood. Det er trods alt dem, der er pengemændene, og de kan godt lide film, der henter penge hjem.

Derfor kunne de sagtens finde på at give deres pris til en film, der har haft stor indtjening og en lille smule mindre opbakning fra anmelderne som 'The Revenant'. 'Spotlight's indtjening er ikke noget at kimse af, men den kan altså ikke måle sig med 'The Revenant's.

Hvis jeg skal komme med ét bud på, hvem der vinder, så byder jeg på 'Spotlight'. Men jeg er meget vaklende i mit valg.

Jeg vil senere følge op med forudsigelser af, hvem der vinder det amerikanske skuespillerforbunds (SAG) og instruktørforbundets (DGA) priser, og hvem der dermed kan tænkes også at vinde i instruktør og skuespillerkategorierne ved Oscar-uddelingen.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Simon

I det mindste havde jeg The Big Short med på en outsiderposition som tredje valg.
The Big Short var dog en temmeligt overraskende vinder alligevel. En ting tør jeg godt at konkludere dog. Spotlight er mere eller mindre død nu efter at have tabt to gange i streg.

Wayne

Rart at læse en blog, skrevet af en som virkelig har sat sig ind i stoffet. Det giver en bedre baggrundsviden for hvorfor priserne ender, som de gør.

Jeg er ikke i tvivl om at du har ret i at The Big Short nu må være den største favorit til en Oscar, som bedste film.

Golden Globes har kun ramt ca. 50% rigtigt de seneste år, på trods af at de har hele to kategorier for bedste film.

Man fornemmer også at vinderne fra Globes virkelig bliver kritisk behandlet i tiden efter - og har de nogle svage punkter, så vinder de ikke en Oscar. Dog synes jeg ikke at The Revenant har store åbentlyse fejl, så indtil jeg har noget at sammenligne med så er den min favorit).

Jeg har stadig til gode at se Spotlight (men ser den i aften ved Kinoarrangementet) og The Big Short - men en ting man altid er sikker på, det er at vi vil få overraskelser til Oscaruddelingen.

Simon

Jeg var med på kinotur i København i eftermiddag og det var også første gang jeg så Spotlight.
Jeg skal se om jeg kan få skrevet et blogindlæg som samler op på PGA, for jeg hat i dag læst nogle beskrivelser fra journalister der var til stede ved PGA-uddelingen. Og der kom det uofficielt frem ved snakken i krogene, at afstemningen havde været uhyre tæt. De tilstedeværende stemmeberetide var selv overraskede over resultatet, da de (ligesom jeg) havde forventet at se The Revenant eller Spotlight vinde.
Næste trin bliver SAG ensemble og specielt DGA. Men mere om det senere.

Wayne

Spotlight er en vigtig film, og nok endnu mere vigtig for amerikanerne - som har så mange katolikker. Men historien er ikke hverken ny, eller overraskende. Jeg glæder mig til at se The Big Short torsdag, så har man det fulde overblik. Foreløbigt håber jeg stadig på The Revenant, som Oscar vinder.

Jeg glæder mig til at læse det næste du skriver.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter