Cookie- og Privatlivspolitik
Hvad The Force Awakens har afsløret

Hvad The Force Awakens har afsløret

Læs kun hvis du har set filmen!

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Efter ti år kunne vi omsider vende tilbage til Star Wars, og den syvende episode, The Force Awakens, skabte en voldsom hype. Det skyldtes en fremragende reklamekampagne, men ikke mindst den store, brede popularitet blandt fansene. Personligt synes jeg, at J.J. Abrams leverede en fortsættelse, som både publikum og anmelderne kun kunne elske.

Der vil alligevel altid være kritikere, som nok aldrig vil stille sig helt tilfredse. Man kommer selvfølgelig ikke udenom de mange ligheder, som der ganske rigtigt er med den oprindelige trilogi. Det er efterfølgende en meget individuel bedømmelse, at man enten anser det som nostalgisk hyldest eller mangel på egne idéer.

Spørgsmålet er nu, hvad i historien vi fik svar på, og hvilke der stadig er ubesvarede. Har du ikke set filmen endnu, så bør du måske ikke læse mere!

Det politiske efterspil siden 'Episode VI'
Omtrent tre årtier er gået, siden Oprørs Alliancen succesfuldt udslettede den anden Dødsstjerne, og fældede Kejser Palpatine, samt Det Galaktiske Imperium. Arvtagerne i form af Den Nye Republik, som aktivt støtter Modstandsbevægelsen, og Den Første Orden raserer galaksen i endnu en krig. Sidstnævntes oprindelse skal sammenlignes med tanken om de nazister, der efter Det Tredje Riges fald flygtede til Sydamerika, men i stedet for at gå under jorden, fortsatte deres arbejde uafbrudt. Det var interessant igen siden Klon-krigene at komme under hjelmen på en storm trooper, og blive klogere på rekrutteringen siden udfasningen af netop kloner.

Den sidste Jedi-ridders mystiske forsvinden
Luke Skywalker opfyldte profetien, da han omvendte sin far til den lyse side og bragte Kraften i balance. Sidenhen har han trænet Han Solo og Leias søn, Ben, sammen med den næste generation af padawaner. De nærmere omstændigheder er stadig gådefulde, men den magtfulde Snoke forførte Ben over til den mørke side, der forkaster sin gamle identitet, og dræber alle de andre lærlinge på stedet.

Årsagen er delvist en blind beundring for bedstefarens bedrifter. Efter deres søns ultimative forræderi bliver Han Solo smugler igen, mens Leia alene fortsætter kampen mod det onde. Tynget af skyldfølelse drager Luke væk efter det første Jedi-tempel, og efterlader sig kun et enkelt spor, som af ukendte årsager havner i hænderne på Lor San Tekka. Hans fortid knyttes eftersigende til Den Første Orden, hvem han ifølge rygter trofast tjente, men efter et slag følte sig svigtet af, hvilket man kan se sporene af på ørkenplaneten Jakku.

Star Wars: The Force Awakens/Lucasfilm

Ren-ridderne og Øverste Leder Snoke
Ikke meget konkret kom ud om de nye modstandere, men de repræsenterer tydeligvis noget andet fra den mørke side. Det ligger også fast, at Kylo leder dem, mens Snoke er deres overhoved. Navnet Ren er en titel i stil med Sith-fyrsternes Darth, og de omtales desuden som De Syv. I Reys flashback efter kontakten med lyssværdet, ser man faktisk Kylo Ren i selskab med seks andre skikkelser. Det er værd at bemærke, at de kaldes riddere, når vi nu i forvejen har Jedi-ridderne.

Der hersker et sejlivet rygte om, at Snoke i virkeligheden er Darth Plaguies den Vise, som hånligt nævnes af Overkansler Palpatine i Revenge of the Sith. Men man skal huske på, at der altid kun findes mesteren og én lærling. Derfor har jeg lidt svært ved at se, hvorfor Snoke skulle acceptere syv dem på én gang. Snoke har længe været bag kulissen, i hvert fald så langt tilbage som Imperiets dage, haft flere lærlinge, vidst hvem Darth Vader var, og har en personlig interesse i Skywalker-familien.

Rey, Kraften og forbindelsen til lyssværdet
En lille pige efterlades alene og hutler sig igennem tilværelsen som skrotsamler, mens hun hver dag håber, hendes familie kommer igen. Rey kommer i kontakt med Kraften, da hun finder Lukes tabte lyssværd hos Maz Kanata. Det er meget nærliggende at tro, hun er en Skywalker, men hvem hendes forældre i grunden? Umiddelbart kunne det være Han Solo og Leias datter - og dermed Bens skjulte søster. Eller er Luke, den ultimative Jedi, gået på kompromis med Jedi-riddernes regler og har fået et barn med en ukendt kvinde? Det lyder langt mere som, i den rigtige Star Wars-ånd, at være en kamp imellem søskende end mellem fætter og kusine. Det er selvfølgelig min personlige mening.

Star Wars: The Force Awakens/Lucasfilm

Hvad 'Episode VIII' har at bygge videre på
Efter Den Første Orden udslettede Den Ny Republik, er magtforholdet faldet ud til deres fordel. Både Kylo og Rey skal igennem hård træning, og vi har derfor mere episke slag i vente. Snoke træder forhåbentlig mere frem næste gang, og ikke mindst til Luke Skywalker er forventningerne høje. Har hans jagt efter det første Jedi-tempel båret frugt, og har det overhovedet nogen betydning? Det største spørgsmål er nok omkring hans lyssværd, og hvordan det havnede i hænderne hos Han Solos spøjse veninde. Filmens største klimaks var absolut, da Ben myrdede sin far, men for mange kom det ikke som den store overraskelse.

Allerede i forbindelse med Return of the Jedi ønskede Harrison Ford det, men i dag skyldes det måske mere rollen som Indiana Jones. En femte film med i ham i titelrollen er på tegnebrættet, og skulle han gentage Han Solo to gange mere, lå det andet projekt alt for langt ude i fremtiden. To nye skuespillere er værd at bemærke: Gugu Mbatha-Raw skal muligvis være en kærlighedsinteresse for Finn, mens Benicio del Toto vil tilslutte sig fjenden. Hvad hans rolle præcist indebærer, er stadigvæk en hemmelighed. Alt i alt er 'The Force Awakens' en glimrende film, men jeg håber, at Episode VIII vil gøre det samme, som The Empire Strikes Back gjorde for Episode IV.

Indlægget er skrevet af Jacob Grønbech, der er fast blogger på kino.dk.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Jesper

Hvis Snoke i virkeligheden er Darth Plaguies den Vise så gøre det smart ikke og sige det til en jedi (Snoke) er han måske og han lave en ny ondt orden Dark force user orden så han ikke skal følge den gammel kode om mesteren og én lærling for det var kun i sith orden men snoke kunne jo og også være Darth Plaguies tvilling for dares musik er næst det same team muisken Knight of Ren den va til bage i tiden lave manuskript til epic 7 og 8 og 9 de var på enter net og hvad jeg kunne for stå så var GL heller vild med de de 7 samuraier (film) 7 er okay og some GL lave et pc spil der hede dark force 2 knight jedi og skulle du også med 7 dark jedi https://www.youtube.com/watch?v=8Lah4fUDlp0 og ikke kunne med det så var der lave et audio drama af dark force 2 knight jedi https://www.youtube.com/watch?v=_ZrZourNKTo dem var der 3 af ogder var og så 3 audio drama af star wars dark empire 1 ,2 og 3 https://www.youtube.com/watch?v=K_AH2tTiLgQ

CINEMANDRUP

Thumbs up herfra. Det værst tænkelige er at der skal gå to år før at vi får en ide om alle vores tanker og spekulationer om de kommende film er rigtige.

Men godt skrevet min ven:-)

Jacob

Star Wars har utvivlsomt vokset sig til en de største franchises, og der bliver meget mere at skrive om. Ventetiden mod Episode VII bliver også unægtelig lang ;-)

Wayne

Fin opsummering af TFA.

Jeg er glad for at vi fik en fortsættelse, og at den er blevet en succes - så vi får meget mere.

Men jeg forstår samtidig de kritikere som synes at den er lidt for letkøbt.

Der er utallige gentagelser - og så er der også et par mangler, som jeg husker det. Blandt anden, når der skiftes fra kapitel - i Lucas versioner, de første 6, skifter billedet glidende - fra en scene, til den næste. Det mener jeg at man havde glemt.

Desuden stejlede jeg personligt da vores nye heltinde - uden træning pludselig kunne udføre tricks, som kræver en færdig Jedi mange års arbejde at beherske. Herunder Mind trick - og evnen til at flytte objekter (husk hvor meget Luke måtte arbejde for at lære det). Og det giver ingen mening at hun er i stand til at overvinde Kylo Ren - som skal kravle fra slagmarken som et sølle skrog.

Men som sagt jeg var ikke skuffet, selv om der var et par ting man kunne have gjort bedre.

Jacob

Der har været store diskussioner om, hvordan Rey så let besejrede Kylo Ren. Det tyder muligvis på at da Ben myrder sin far håber han, at det gør ham stærkere i den mørke side, men i situationen svækker det ham faktisk fysisk og mentalt.

Flashbacket hvor Rey ser Kylo, da han i regnen står med de andre Ren-riddere, er tilsyneladende IKKE fra, hvor Ben har skiftet side, og myrdet lærlingene på Lukes akademi. Det lader til at være et andet øjeblik, hvor de har myrdet en "stor kriger" kaldet Klanlederen. Men scenen hvor Luke ligger sin hånd på R2-D2 skulle være, der Luke flygter fra Bens massakrer.

Wayne

Den kan jeg måske købe - men ikke at Rey kan bruge kraften så hurtigt og effektivt, som hun gør.

Jacob

Vi bliver forhåbentlig klogere på Reys ophav i Episode VIII, men uanset hendes familie, så er hun rigtig nok forbavsende hurtigt til at lære. Måske endda en kende for hurtigt når vi nu ved, hvad tidligere Jedier har måttet gå igennem. Luke kunne knap nok stable sten med Yoda, og hun kan simpelthen alt uden kendskab til Kraften. Men titlen siger måske noget om det, for der skal vel en usædvanlig stærk person til, for at en som Snoke ligefrem mærker det så tydeligt?

dippegalantuser/922792

...efter at denne både fysisk og mentalt var ude at skide. Han blev skudt i maven af Chewies bowcaster, der kan tage flere stormtropper ud med et enkelt skud og han havde lige slået sin far ihjel, efter et stort internt opgør med sig selv. Han var på ingen måde i balance, hvilket også vises ved at han slår sig selv i såret, for at udnytte smerten til at få fokus.

At Rey er et naturtalent indenfor brugen af The Force og at hun kan ting, som hun har fået fortalt siden hun var barn, er ikke en fejl. Hun har sandsynligvis - uden at vide det - brugt kraften mange gange, når hun undslap alle mulige forskellige typer af skurkagtige folk på hendes hjemplanet og hun viser det også gennem hendes pilotevner, hvor hun nærmest kan forudsige fjendens bevægelser. Det kan i høj grad forklares som kraften, hun ubevidst udnytter der. Så når hun pludseligt konfronteres med en force-user, der fortælles som meget magtfuld og hun viser at hun ikke bare kan modstå hans mind probes, men også slå ham tilbage, er det helt naturligt at hun forsøger nogle af de tricks, hun har fået fortalt som myter. Især fordi hendes nye faderfigur, Han Solo, har fortalt hende at "det hele er sandt".

Kort fortalt, så er Rey utroligt force sensitiv, ligesom Luke var det. Men Luke havde ingen træning overhovedet og skulle først læres op til at kontrollere kraften som voksen. Rey har altså formentligt altid brugt kraften til at undslippe forskellige situationer og har dermed et meget større potentiale til hurtigt at tillære sig nye færdigheder. Hun lykkes jo heller ikke første gang, men skal bruge flere forsøg, før det lykkes.

Når man læser diverse bøger og kigger på diverse andet materiale, fremstår hendes brug af kraften nok som ekstrem, men bestemt som forklarlig. Har man ikke yderligere kendskab og er man ikke interesseret i at kigge på de små clues man får undervejs i filmen, ja, så giver det ikke så meget mening. Men at man ikke ser meningen, betyder ikke at den ikke er der.

Min største anke var ikke disse ting. Det var i stedet at filmen virkede som en art reboot af franchisen, mere end som et nyt kapitel i fortællingen. Der er utroligt mange gentagelser fra de tidligere film, helt frem til at torpedoerne skal ramme lige ned i et bestemt hul, før den nye dødsstjerne sprænges i luften. Og der synes jeg JJ misser sin opgave og derfor ender TFA heller ikke med at være et mesterværk på linie med IV, V og VI.

Jacob

Man skal huske på at Kylo er en skurk i udvikling, men han har modtaget undervisning af både Luke og Snoke. Jeg vil medgive at Reys utrænede kræfter virker voldsomme, men de hænger utvivlsomt sammen med hendes forældre. Spørgsmålet er om hun virkelig er i familie med Ben, og hvorfor hun så virker til at være stærkere? Måske kampens udfald skyldtes hendes opblussende vrede, og Kylo Rens overraskelse over kvalificeret modstand.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter