Cookie- og Privatlivspolitik
Det centrale problem i The Force Awakens

Det centrale problem i The Force Awakens

Star Wars-spoilers!

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet Julius Kamper, der er fast blogger på kino.dk.

Jeg føler, at der er et centralt problem ved den nye Star Wars-film, som, så vidt jeg ved, ikke er blevet bemærket af nogen artikler, blogindlæg eller analyser indtil videre. Her er det: Filmen har to historier, der konkurrerer fundamentalt med hinanden. Hvor hvert plot i sig selv er en god historie, bør de begge to bare ikke være i den samme film.

1. Rey, Finn og Poe Dameron søger efter Luke Skywalker.

2. Han Solo, Leia og Modstandsbevægelsen angriber Starkiller Base, den Første Ordens våben, styret af Kylo Ren, Snoke og General Hux.

Med andre ord er de tre nye hovedpersoner i én historie, og de er blevet involveret i en fortælling, der ikke er deres egen. Hvad der måske er endnu vigtigere, er, at den anden historie er drevet af én person, Han Solo. Alt, der er galt med denne film, lader til at komme fra valget af at inkludere Han Solo - den mest elskede karakter fra den oprindelige trilogi.

Så snart man vælger at inkludere Han, og dernæst dræbe ham i historien, skal man gøre sig fortjent til det øjeblik (hvilket lykkes for Abrams og hans hold). Det betyder bare, at de er nødt til at inkludere Chewbacca, Leia, C-3PO, R2 og en masse andre elementer for at få Han Solo til følelsesmæssigt at nå til det punkt, hvor han træder ud på broen. Det er en fantastisk scene (faktisk den bedste i hele filmen), men det hører ikke til i denne film.

Og ja, der er allerede en film, hvor en sådan scene hører hjemme: Return of the Jedi. Harrison Ford følte i 1983, at Han skulle dø i slutningen af filmen. Jeg er enig. Det ville have været en perfekt udvikling for hans karakter, som startede i 'Star Wars' med kun at varetage egne interesser, til i 'Return of the Jedi', hvor han ofrer sig selv for at redde sine venner.

Star Wars: The Force Awakens/Walt Disney Pictures

Desværre skete dette ikke, og resultatet blev, at J.J. Abrams skulle bruge halvdelen af 'The Force Awakens' på at genopbygge det samme følelsesmæssige grundlag for Han Solo. Det er derfor, at Han Solo er "fabriksnulstillet" til at være smugler igen. Det er derfor, han igen flygter fra folk, som han skylder penge. Og det er derfor, han og Leia bliver skilt ad og finder sammen igen, og det er derfor, han hurtigt indvilliger i at storme en planet og slå skjoldet fra, så de godes styrker kan angribe Dødsstjernen- jeg mener "Starkiller Base". Han Solo genlever bogstaveligt talt, scene for scene, hændelserne i 'Return of the Jedi', for fra et historie-fortællende perspektiv, skulle han have været død dér. 

Desværre har Han Solos historie virkelig ingenting at gøre med nogen af de nye karakterer (selvfølgelig med undtagelse af Kylo Ren). Poe Dameron snakker aldrig med ham, Rey har et par scener, hvor hun imponerer ham, og han tilbyder hende et job (og et våben). Finn får nogle smarte replikker og et råd om, at han ikke skal lyve over for kvinder.

Han Solo er en mindre figur, som passerer gennem deres liv, på ingen måde som den sande mentor, Obi-Wan, var for Luke Skywalker. Selv Qui-Gon Jinn havde et tættere forhold til hovedpersonerne i The Phantom Menace, før han blev slået ihjel.

Star Wars: The Force Awakens/Walt Disney Pictures

Han Solo er en fantastisk karakter; han er en ikonisk karakter. Han fortjener en fantastisk dødsscene. Han skulle bare ikke have været en del af denne film. Så snart man fjerner Han Solo, fjerner man en storyline, som er irrelevant for vores hovedpersoner. Faktisk bliver vi efterladt med fire karakterer og en langt bedre, og mere interessant, historie: 

1. Rey, den unge klunser, venter på Jakku på hendes families tilbagekomst. En dag opdager hun et lyssværd, der giver hende et syn. Lyssværdet giver hende ledetråde til at finde dets oprindelige ejer, manden, hun tror, er hendes far, Luke Skywalker...

2. Poe Dameron, en pilot i Modstandsbevægelsen, finder dele af et kort til Luke Skywalkers sidst kendte lokalitet. Ude af stand til at kommunikere med Modstandsbevægelsens hovedkvarter, må han følge sin seneste ordre: at finde Skywalker og få ham til at vende tilbage…

3. Finn, en ny-rekrutteret Stormtrooper, kan ikke få sig selv til at myrde uskyldige civile. Han forlader sin post, og flygter fra Den Første Orden. Idet han forsøger at slippe væk fra Jakku, møder han Rey og Poe, de første mennesker, der behandler ham som et menneske. De tilbyder ham et nyt formål og en ny vej til et sted lang, langt borte...

4. Kylo Ren, en Sith-fyrste og Lukes nevø, vil for enhver pris leve op til Darth Vader. Da Kylo hører nyt om sin onkel, ignorerer han ordrene fra hans mester, Snoke, og tager alene ud og leder efter Luke, for at besejre den sidste Jedi og tage æren for sig selv.

Hvad vi får her, er en historie, hvor alle fire karakterer har deres egne motivationer og grunde til at arbejde sammen eller imod hinanden i deres fælles forsøg på at finde Luke Skywalker. Jeg er klar over, at langt de fleste ville foretrække den oprindelige historie frem for denne, og det er fint. Personligt ville jeg dog hellere se alternativet.

Til slut føler jeg mig egentlig lidt trist til mode med filmen her. 'The Force Awakens' begynder med ordene "This will begin to make things right", og mange fans fortolker dette som om, at J.J. Abrams skal reparere og rette prequel-trilogiens mangler. Men den egentlige film, Episode VII reparerer, er Episode VI. Halvdelen af den nye film bliver brugt på at rette ét problem: Det faktum at Han Solo skulle have været død på det tidspunkt, men at det aldrig skete.

Nu får vi endelig Hans død, og det er et fantastisk smukt og trist øjeblik, men det hører ikke til her. Ja, det afsporer fuldstændig filmen, fordi der blev brugt for meget tid til, at vi kunne udforske vores nye karakterer og deres historier i stedet.

Star Wars: The Force Awakens/Walt Disney Pictures

Jeg er glad for, at Harrison Ford endelig fik sin vilje. jeg er glad for, at Abrams lavede den film, han gerne ville lave. Og jeg er sikker på, at jeg vil blive druknet af fans med "Jamen, den hjælper med at give faklen videre fra den gamle generation til den nye, og den giver Rian Johnson mulighed for at fortælle en selvstående historie."

Men beklager. Jeg er ikke interesseret i at se en 200 millioner dollars set-up til noget, der med tiden vil blive til en god historie. Ved I hvad, der virkelig kunne have givet faklen videre fra de tidligere Star Wars-film til den nye? Hvis de ikke spildte tid med at "reparere" den gamle historie og bare fortalte en ny.

Misforstå mig ikke, jeg var ekstremt begejstret ved 'The Force Awakens'. Jeg så den på premiereaftenen med en stuvende fyldt biografsal af lige så begejstrede fans. Kun det med Han Solo gav mig en lidt skidt smag i munden.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Martin

Min mening vejer lidt, og jeg er nok ikke den bedste til at forstå alle nuancer af en historie(under-historie, karakteres følelser og

Men jeg vil forsøge at dele nogle af mine indtryk om filmen.

1.Ødelæggelsen af Starkiller-Base!....ej come ON!
At rebellerne kæmper mod First Order er en ting......men at de skal ødelægge en ny "dødsstjerne" (dvs. for 3. gang) er simpelthen for slapt. Ingen originalitet der :(

2. Kylo Ren!
I 'A new hope' fik jeg lynhurtigt indtrykket af at Darth Vader fra første øjeblik var ren ondskab,og seriøst troværdig. Og som episoderne skred frem fik man indblik i hans virkelige styrke.
Kylo Ren er simpelthen for fesen lavet....!Han starter med at være uber badass, der kan stoppe blasterskud med brug af kraften, han kan stoppe mennesker i at kunne bevæge sig og han virker som om han kan læse tanker...MEN...... da filmen nærmer sig klimakset, er han pludseligt ikke engang halvstærk mere ?? Hans handlinger virker udisciplineret og som en tøsefornærmet lille teenager. Hhan er måske ikke sith-lord endnu, meeeen han bliver alt for nemt besejret af en Utrænet Rey, der godt nok har jedi-potentiale, men alligevel---Kylo burde ikke være i konflikt over sin fars død, og han burde heller ikke undervurdere hverken Finn eller Rey, i så grov en grad som han gør :(

SW The Force Awakens får 4 stjerner af mig.... Der er gode plot ting, nostaligiske gensyn og referencer, lidt til nye fans, og den er underholdende. MEN...det kunne være gjort bedre og mere originalt i mine øjne...TFA virker som pengemalkning, og ikke som en særlig seriøs fortsættelse af Star Wars universet

Jonasuser/387647

Jeg er ikke helt enig i at det er 2 historier der konkurrere. Synes Han Solo er et ok bindeled til det hele, men ligesom mange andre har nævnt, så synes jeg det klart største problem for filmen er manglen på en original historie.

Gensynet med de originale karakterer og millennium falcon, X-wing osv. var rigtig godt lavet og var sammen med ansigtsløftningen på den tekniske side og tilføjelsen af et de nye karakterer for mig klart filmes stærkeste kort. Den første halvdel af filmen hvor fokus var på introduktion af Rey, Finn og Poe var jeg solgt og synes deres kemi og kemien med Han Solo da han melder sin ankomst er super godt... Alle de små gensyn og referencer til de gamle film med stormtroopes, tie fighters, en ørkenplanet, en ødelagt star destroyer og AT-AT giver en nostalgisk følelse og er godt flettet ind i starten.

Herfra burde det så også være stoppet. En ting er de små gensyn og referencer, men der er bare SÅ mange plotmæssige sammenhænge mellem TFA og de gamle film, som allerede er blevet påpeget 100 gange. Det værste for mig er stadig dødsstjernen (aka Starkiller Base). Jeg synes egentlig man kan argumentere for at det allerede var lidt for uoriginalt fundet på, at skurkene havde samme planer i både "Return of the Jedi" og i "A New Hope". Men at de genbruger det en tredje gang er bare latterligt. Der er så mange sammenhænge at der ikke kan være tvivl om at det har været et meget bevidst valg fra filmskabernes side. Jeg synes bare det er helt forkert og skuffende at de ikke har turde eksperimentere mere.

Mit andet problem med filmen er karakterudviklingen af Kylo Ren, som også fejler lidt. Han bliver introduceret som den vildeste badass som med sit matrix trick kan stoppe laserskud i luften samtidig med at han kan fryse Poe og tilsyneladende også tankelæse. I den første del lader det til at han er meget stærk med the force og er en værdig afløser til Darth Vader. Herefter bliver han pludselig teenagesur i mangel på bedre beskrivelse og til sidst kulminerer det med at han dårligt kan slå Finn, som så vidt vides ikke har kræfter, i en lyssværd duel. Jeg har intet imod at Kylo Ren er splittet og endnu ikke har opnået sit fulde potentiale og kræfter, men så skal man bare lade være med at starte filmen ud med at introducere ham som the second coming of Darth Vader, da hans karakters mangel på evner senere hen i filmen virker utroværdigt.

Alt i alt er det en god film, da skuespillet og karaktererne er gode og stemningen og effekterne er i top. Men historien og karakterudviklingen halter en del og trækker ned.

Kram

Det virkede da som om at Kylo Ren undervurderede Finn - at han teknisk set legede med ham - indtil Finn formåede at såre Kylo i skulderen, hvor der så bagefter ikke gik mere end 30 sek. før Finn blev "slagtet".
Kylo var jo også såret af Chewie' skud i maven og var måske heller ikke helt følelsesmæssigt på plads efter drabet på sin egen far. Tusindvis af ting måtte have været strømmet igennem hovedet på ham, hvilket måske var grunden til at han tænkte mere over at dræbe og mindre over "The Force" under begge kampe, som Rey endte med at gøre.

Jonasuser/387647

Jeg synes stadig det var lidt tyndt, når man ser tilbage på begyndelsen af filmen. Som sagt bliver Kylo Ren introduceret i åbningsscenen som værende meget stærk. Omvendt har Rey fra begyndelsen ingen anelse om hendes kræfter og igennem filmen får hun ingen træning i "the force" som man jo ser med Luke i "A new hope" (På grænsen hvor godt hun lære alle de ting selv).
Det kan godt være Kylo Ren er såret og har en ustabil psyke i slutningen, men derfra og til at tabe kampen mod Finn og Rey.. Det havde været lettere at acceptere hvis ikke han var blevet introduceret så stærk tidligere i filmen.
Jeg tror det er en stor grund til at mange, ud fra hvad jeg har læst, joker med Kylo Rens karakter. Igennem trailers og første del af filmen bliver der bygget et billede af ham som han ikke kan leve op til gennem resten af filmen. Hvis han var introduceret som splittet fra start af og med kræfter som langt fra var færdigudviklet, så synes jeg også at slutningen havde givet mere mening.

The Womanuser/8031

Havde på samme måde efter at have set Return of the Jedi for første gang. Synes det var åndsvagt at alt der skulle til for at dræbe Palpatine var at kaste ham ud over et galænder. Og synes også det var lige så åndsvagt at Luke (uden nogen form for rustning) overlevede at blive shocket så læmge, men at Darth Vader (fuld rustning - og galaksens stærkeste person) ikke engang kunne tåle et par sekunders stød.
Men hvorfor laver folk ikke også sjovt med det?

Henrik Vinther

Den nye Star Wars film er en ligegyldig film, fordi den ikke tror nok på sine egne nye ideer, men forfalder til at tilfredsstille fans af de gamle film. En fanbase der er mere interesseret i at se de samme karakterer igen og igen uanset om de har relevans for historiene end at se en original film. Hvis Star Wars igen skal blive en betydningsfuld franchise bør folk forstå at den ikke er defineret af et sæt karakterer, men af dens univers. Og producenten skal ikke tvinge en Star Wars film i produktion bare fordi de ved den vil tjene milliarder, men vente på at de har en god nok ide til en historie der naturligt vil passe ind i universet om de så skal vente 10 år på at den dukker op. Og hvis det ikke er muligt at komme med en stærk original historie der naturligt passer ind i universet, bør man droppe franchisen helt.

Kram

Synes det er lidt voldsomt at kalde The Force Awakens "ligegyldig" når den er begyndelsen på noget større. J. J. Abrams har selv tilstået at filmen bruger en masse ideer fra "Star Wars" aka. "A New Hope", eftersom han følte at dette ville være den perfekte måde hvori han/de kunne starte "The Sequel Trilogy" og samtidig præsentere Star Wars-jomfruer og fans for trilogiens nye karakterer, uden at træde nogen over tæerne.

Henrik Vinther

Kan godt være at ideerne til de næste film er bedre, men indtil videre er der kun The Force Awakens, og den er ikke god nok, og det bliver den heller ikke af at den næste bliver god. Jeg skal nok hylde den næste, hvis jeg rent faktisk synes den er god.
Problemet med The Force Awakens er netop at J.J. Abrams ikke tør træde nogen over tæerne ;)

Kulturbaronen

Jeg synes, at du og alle jer andre skulle tage at se denne analyse af The Force Awakens: https://www.youtube.com/watch?v=YbaliPyihCY

Her fortælles bl.a. om de urealistiske forventninger til en kommende sequel i en franchise (ikke kun Star Wars men også generelt). Og her analyseres ret dybdegående, hvad The Force Awakens har af gode samt dårlige kvaliteter.

Henrik Vinther

Jeg sætter pris på Stuckmanns videoanalyse, stort stykke arbejde. Men jeg er overhovedet ikke enig med ham.
Det er klart en franchise har en formular, som hver film skal forholde sig til, men nogle gange følges formularen lidt for meget. Der er en grund til at Indiana Jones franchisen for længst er kørt tør for brændstof, den har aldrig formået at forny sig selv i modsætning til en serie som James Bond.

I The Force Awakens er problemet, at der kæles alt for meget for de gamle fans.
Der er for mange elementer der ikke gavner filmen, men bare er der for at tilfredstille fansne: Millenium Falcon, Starkiller Base, alle de gamle karakterer.
Det fantastiske ved de gamle film var at alle karaktererne havde en rolle at spille i fortællingen. I The Force Awakens er det ikke tilfældet, her er de der bare for fansne.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter