Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er Superman ikke kedelig

Derfor er Superman ikke kedelig

Forsvar for superhelten

Stem op!
17
Stem ned!
0
(reset)

Superman er uden sammenligning den mægtigste superhelt, der nogensinde har ramt tegneserierne. I dette indlæg vil jeg forsøge ud uddybe velkendte karakteristika hos karakteren. Alt sammen i et forsøg på at ’rense’ hans navn, idet karakteren er blevet kaldt ”kedelig” grundet hans enorme kræfter, samt forklare hvorfor han netop er den rette karakter, at placere den mængde af kræfter hos.

Superman er vokset op ude på landet sammen med to mennesker, der har opdraget ham med urokkelige rammer for, hvad det vil sige kunne determinere forskellen mellem hvad der er rigtig og hvad der er forkert - de selv samme rammer der stopper ham fra at destruere menneskeheden fuldstændigt. Fordi til trods for hans utrolige fysiske kræfter, udviser Superman en ufattelig form for selvbeherskelse.

Man kan slet ikke forestille sig, hvad det må kræve af ham psykisk at holde sin evner under kontrol, og han bliver nødt til konstant, i modsætning til stort set alle andre helte, at åbne en kamp med mindre ’punch’, end han måske egentlig ønsker for at kunne måle modstanderens kræfter, og på den måde undgå at dræbe vedkomne med det samme. Hans heat vision alene har dræbt hundredvis af Doomsday-kloner (mere om dette senere), og hans nyeste kraft, The Solar Flare, kan sammenlignes med sprængningen af vores vildeste atomvåben. Hver eneste dag må gå med den indre konflikt, om hans tilstedeværelse på Jorden i virkeligheden er det bedste for menneskeheden, fordi der altid er muligheden for at kunne blive manipuleret til at agere ondt.

Batman v Superman: Dawn of Justice/Warner Bros.

Superman er den rette mand til at bære den mængde af kræfter, som han har, udelukkende fordi han bare er en god mand. Det er ikke for sjov, at karakterens kælenavn længe har været The Big Blue Boyscout (Den store, blå spejderdreng). Der er ikke noget ego eller vrede involveret - kun et brændende ønske om at hjælpe folk og sætte sin egen sikkerhed på spil for dem. Superman er en gud, som egentlig bare ønsker, han kunne være lidt mere som alle os andre. "Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power." - Abraham Lincoln.

Én ting er dog hvordan Superman vurderer sig selv i forhold til menneskeheden, og en anden er, hvordan menneskeheden vurderer sig i forhold til Superman. Siden sin oprindelse har Superman været et symbol på menneskehedens frelser, og få andre end Lex Luthor (samt til dels Batman) har sat spørgsmålstegn ved dette. I retrospekt, og moderne tider taget i betragtning, efterlader det et ret stort hul i plottet omkring Supermans mytologi: At menneskeheden skulle stole blindt på en mand med sådan en form for magt.

Man of Steel er i mine øjne et mesterværk, primært grundet instruktøren Zack Snyders vision om at afdække dette plothul. Efter begivenhederne i Metropolis fra kampen mod Zod i 'Man of Steel' (nu også døbt The Black Zero Event), ser det ud til, Superman må stå til regnskab for ødelæggelserne, og som følge heraf kæmpe for at vinde menneskehedens tillid i efterfølgeren Batman v Superman: Dawn of Justice.

Et modigt træk af Zack Snyder, der virkelig har delt fans af karakteren Superman. Det bare bringer endnu en dimension til karakteren, og Superman har fået endnu en udfordring at overkomme. Nu skal han ikke bare vurdere sig selv i øjnene af sin modstander, men også i menneskehedens øjne. At dømme ud fra trailere og info om 'Batman v Superman' ser menneskehedens skepsis i hvert fald ud til at være et bærende element, og at udnytte The Black Zero Event som katalysator for Batmans vrede… uhyggeligt genitræk!

Batman v Superman: Dawn of Justice/Warner Bros.

Supermans enorme kræfter er mere eller mindre ubegrænsede, men der er superskurke derude, som er stærkere. Ellers ville der jo aldrig have æret grobund for Justice League, eller The Trinity (Batman, Superman og Wonder Woman), som at dømme ud fra traileren, der debuterede i går, kommer til at skulle bokse med netop en sådan fjende i 'Dawn of Justice'. Jeg tænker på Doomsday, og selvom han ikke er bekræftet, ligner det afgjort en level 1-version af skurken. I tegneserierne er Doomsday en dræbermaskine, som efter hvert nederlag bliver genfødt resistent overfor, hvad tidligere var skyld i hans nederlag. Så bliv ikke overrasket, hvis han dukker op i senere film større, stærkere og med et udseende lidt mere i stil med tegneserieforlægget.

Supermans kræfter har dog også været offer for doven udnyttelse, hvilket også har ført til nogle ’smuttere’ i tegneserierne gennem årene (han har nyst et solsystem væk … What?!), og som følge heraf, også har ledt til en del ’hatere’ af karakteren, som mener, han simpelthen bare er FOR meget. Som mener, at der ingen spænding er i at følge historierne om en udødelig karakter, for hvordan skal en udødelig karakter overhovedet skabe spænding? Folk bliver nødt til at forstå, at Superman er som en mobil, der altid er tilkoblet opladeren, og opladeren er Solen (og alt andet der ernærer sig af sollys, som fx... ja, alt andet liv på jorden, som det smukt er afbilledet i The Dark Knight Returns-serien, hvor Superman desperat dræner sollyset ud af alt planteliv efter en atomsprængning i ansigtet!).

Batman v Superman: Dawn of Justice/Warner Bros.

Enhver aktion, Superman foretager sig, vil dræne ham en vis procentdel, men så længe der er en gul sol i universet, er det et spørgsmål om tid før Superman er opladt igen. Med andre ord. Så længe der er liv, er der Superman. Hans styrke er ligeså meget et produkt af jorden og atmosfæren omkring den. Han erkender, at hans kræfter principielt er noget, vi giver ham, og betaler os tilbage i form af hans udødelige ønske om at hjælpe og repræsentere menneskehedens sidste håb mod al ondskab; ”Always ask yourself: What would Superman do?”.

Men som mange af jer nok er klar over, kan Superman sagtens gøres ukampdygtig, som det nok bedst er illustreret i hans nederlag til superskurken Doomsday. Kampen er et glimrende eksempel på, hvornår hans selvbeherskelse, føling og kampstrategi IKKE går op i en højere enhed. Han kan ikke bare starte ud med en enorm energiprojektion, for hvor hårdfør er modstanderen? Er der behov for at risikere civile liv? Slag for slag bliver udvekslet, og Superman bliver mere og mere drænet, alt imens det går op for ham, at han pludselig ikke har energi nok til at gennemføre den store energiprojektion og (måske) ende kampen.

Superman KAN skabe spænding, så snart man forstår kompleksiteten af karakteren, og man skal følge hans historier, fordi de i sidste ende overhovedet ikke differentierer sig fra andre helte-fortællinger. Ved man ikke altid lidt på forhånd, at James Bond sejrer til sidst i 007-filmene? Ved man ikke altid på forhånd at Ethan Hunt sejrer i 'Mission: Impossible'? Jeg lader lige dette synke ind lidt… Bare fordi Superman har sejret 20 år længere (Superman blev skabt i 1933) end James Bond (i 1953), giver det ikke hans fortællinger mindre værdi? Tværtimod!

Batman v Superman: Dawn of Justice/Warner Bros.

Superman vil altid (oftest!) overkomme enhver forhindring, ikke på baggrund af hvem han er, men grundet HVAD han er, og det er ikke fair at måle andre superhelte overfor Superman, for det er ikke meningen, at nogle skal kunne måle andre superhelte overfor ham. Når vi debatterer, hvem og hvorfor en superhelt er stærkere end en anden, er det altid X (Hulk, Shazam, Goku) vs. Superman - han er den eneste konstant! Han er mere end blot en karakter, nærmere et ideal, vi alle burde bestræbe os efter at være mere som. Selve meningen var at skabe en karakter, der skulle inspirere og være mere end nogen eller noget andet kan være. Han er den perfekte mand. Han er Superman! Uanset statistikker omkring hvor meget Hulk kan løfte, hvad Martian Manhunter kan gøre osv., er du stadig efterladt med det helt fundamentale aspekt ved karakteren, som er idealet om at overkomme enhver forhindring. Og selvom nogle superhelte uden tvivl vil kunne sammenlignes med Superman ud fra statistikker, vil de stadig mangle selve essensen af meningen med hans skabelse.

Superman er nok min yndlings superheltekarakter. Hvilken er din?

Indlægget er skrevet af Dennis Kirkegaard Jensen, der tidligere har skrevet om superheltefilmene i 2015. 

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Number 9

Da jeg var lille (eller mindre i hvert fald) var det store spørgsmål; Batman eller Superman? Superman var jo uden tvivl den stærkeste med overjordiske umenneskelige kræfter, men Batman virkede bare som den sejeste. Så hvis alt går galt, inkl. Batman, vil man altid have spejderdrengen som menneskehedens sidste bastion. En slags tryghedsforsikring, altså.
Fint nok. Superman "vinder" dermed.
Men så kom jeg en dag til at falde over et eksemplar af Frank Millers Nattens Ridder, hvor ordet sej med ét fik en meget kraftigere betydning. Hvis man tror, at superhelte og tegneserier kun er for børn, vil jeg på det varmeste anbefale Nattens Ridder og evt. År 1 (også Millers Batman)
Når jeg nu forestiller mig henholdsvis Batman og Superman blive udfordret, fx ved at få lidt tæv, ser jeg for mig en Superman, hvor slagene hverken gør skade eller gør ondt. Derimod får Batman både mærker og skrammer og bløder også her og der. Han lider, slagene gjorde ondt, men han løfter hovedet, griner ad modstanderen og kæmper videre, indtil han står over den slagne fjende. Med en snerren løfter han ham tæt til sit ansigt og fortæller ham, at ingen skiderikker længere kan føle sig sikre i hans by....

Surya

Fik lige læst Hush færdig igår, hvor Batman også Kæmper lidt mod Superman, der stiller Batman virkelig nogle gode points om hvad Supermans svagheder osv, superfed historie derudover.

Mit største problem med BvS er sgu nok mere at Batman bliver så gammel ifht JL, det syntes jeg er lidt ærgeligt.

Number 9

Mennesker ældes, og ikke alle jordens superhelte kan jo være aliens/rumvæsener ;)

Surya

Ja, det har du ret i, men ifht at lave JLA, er det ærgeligt at starte op med en gammel batman, iværtfald ifht comics er the dark knight returns en historie om en gammel Bruce som tager kampen op igen, men glæder mig da alligevel

Inshapedk

Jeg har Batman på en stærk to'er som ynglingshelt, og også primært grundet hans portrættering i The Dark Knight Returns. Batman ER bare sej, men denne fortælling skildre ham også som lidt af en tosse for mig. En mand der har nogle psykologiske problemer med skildringen af sig selv som person, og det der gør karakteren spændende for mig, er netop denne konstante dualitet som læser, om at finde ud af, om karakteren er Bruce Wayne eller om karakteren er Batman, og det faktum, at han selv har problemer med at identificere dette er en fed detalje!

Jeff

I totally agree, Superman is far from boring. I think he’s a fascinating character. There have been times where his comic has been very boring, but I guess most of the main comic book characters have gone through dull times in their books.
Young people like to bring up Superman destroying a bunch of “Doomsdays” with his heat vision in that Supergirl cartoon. They were nothing like Doomsday. Batman could kill them with an axe, and as much as I love Batman, that’s about as likely as him killing Superman with an axe!
It’s no secret I hated MoS, and that second trailer for BvS has not left me confident (Thomas, if you want positive comments on positive content, see the latest Civil War trailer comments). I like your, constantly charging mobile, analogy, but remember MoS changed yellow sun to earth’s atmosphere, then put him in the vacuum of space with his powers intact… But I think the decision to hold hearings about the destruction and loss of life the Kryptonians caused is a good idea. I believe the rumors it was put in because of the criticism MoS received, I don’t think it had anything to do with bravery. What I see in the trailers is that a lot of humanity see Superman as a God like savior and a lot fear one person with that much power.
You are spot on with your Superman as an ideal. This is really why he always wins in the end.

Inshapedk

Apart from dull times I would have to say it also has something to do with dull writing. Really, any character can be exiting, if that character is put to proper use in a good story, and Superman becomes dull when writers use him for the sake of only being powerful. That's true, it's from Superman/Batman: Apocalypse. One of my favorite DC animated movies, if anyone has an interest in those. I actually didn't think about the 'earths atmosphere' comment from Jor-El in Man of Steel, but we did see Superman reach for the sun after destroying the world engine, so maybe Jor-El didn't know everything about what and what does not power his son. I second that. I think Snyder did the one thing necessary to make Superman relevant again, but I do think it's a bit of both. Clearly they didn't see the backlash coming from the critics, but Snyder has stated that he wanted to create an 'Egyptian mythology' to Superman, stating that they often start off with a great loss of live (like in MoS), so I think it was part of the plan in some way or the other.

Jeff

It’s true, the dull times are usually proceeded by a good writer leaving the book.
I couldn’t think of the name of that cartoon, thanks! DC are killing it with their animation. Batman: Under the Red Hood and the latest Justice League: Gods & Monsters are fantastic, but hands down the best superhero animation has got to be Justice League: The Flashpoint Paradox. In their animation, DC just have a way of staying true to the source material that MoS didn’t, but Nolan’s Batman did. And the way Batman stops Superman from kicking his ass in the Justice Leauge: War cartoon is classic.
I think that’s my basic problem with Snyder’s version of Superman, I just don’t think his vision fits with the Superman I know. I truly hope I’m wrong and this film is epic, it’s not every day you get to see Batman and Superman fight on the big screen, I’m just not going to get my hopes up like I did with MoS.

Thomas

Godt skrevet. Det er altid nemmere at være negativ og rakke ned, end at være positiv og velovervejet. (Se f.eks. mange af kommentarene til den nye Batman v Superman trailer).

Til alle der synes at Superman er kedelig, prøv at læse Red Son. Den er ganske vist ikke canon, men det er en fantastisk "hvad nu hvis" historie, der vender op og ned på hele konceptet med helte og skurke.

Maria

Er helt enig i dit indlæg, Dennis!

Superman er for mit vedkommende den mest komplekse superhelt i DC universet og han vil aldrig nogensinde være kedelig i min optik.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.