Cookie- og Privatlivspolitik
På filmisk jordomrejse

På filmisk jordomrejse

Reportage fra Den Europæiske Filmhøjskole

Stem op!
39
Stem ned!
0
(reset)

Sommeren er over det danske land. Nogle tager til stranden. Nogle tager i sommerhus. Nogle tager til udlandet, og så er der nogle som mig, der vælger at bruge en uges ferie i Ebeltoft på Den Europæiske Filmhøjskoles sommerkurser.

Det var sjette gang i træk, at jeg valgte at bruge min ferie på den dejlige skole. I år kunne man vælge kurser, der omhandlede nutidens europæiske tv-serier, parløb på film og familiens forhold på film.

Det kursus, som jeg valgte, hed "I storbyens favn" og havde Politikens film- og tv-anmeldere Kim Skotte og Henrik Palle som kursusledere. De havde sammensat et spændende program, hvor vi kom ud på en intens og smuk jordomrejse fra det varme Japan over det smukke Italien til det romantiske Frankrig og til det jernhårde New York, hvor essensen af kurset var at illustrere, hvordan den moderne storby bliver brugt til at fortælle interessante historier.

Don't Look Now

Igennem en alsidig og intens uge kom kursisterne meget vidt omkring på filmens landkort. Ugen bød på en mørk tur til Europa med Donald Sutherland og Julie Christie i Nicholas Roegs klassiker Don't Look Now, hvor der blev holdt et oplæg om at se Venedig som en storby, der er melankolsk og bruges som en kulisse for sørgelige skæbner. Det var min første oplevelse med Roegs stærke værk, som fra mit synspunkt handler meget om sorg og bearbejdelse af denne. En smuk og meget dyster film, som jeg virkelig nød at se for første gang på det store lærred.

Der var igennem kursets forløb ture til Frankrig i selskab med Jean-Pierre Jeunet og Marc Caros arkitektur i Delicatessen, som man virkelig må sige er en syret rutsjebanetur i de to skøre franske mænds hjerner, men bestemt hyle morsomt og også lidt tragisk. Vi kom også til Italiens mange smukke facetter i selskab med Paolo Sorrentinos Den store skønhed, som jeg mener, er et mesterværk uden lige. Et sansebombardement ud af denne verden med billeder og musik, der er guddommeligt smukt, og som virkelig viser en side af Rom, man ikke ser hver dag.

Et af de store punkter, som vi kom frem til i ugens løb, er, at i sidste ende handler storbyen om de individer, der befinder sig i den. Wong Kar Wai stod bag det romantiske drama Chungking Express i 1994. Filmen er lavet med et bevidst valg om, at det er karaktererne, det handler om, og ikke kulissen. I løbet af Kar Wais film ser man ikke en eneste gang byens tage, men vi er i stedet nede i de små gader, hvor sjove og sørgelige skæbner befinder sig.

Det samme kan man sige som Alejandro G. Inarritus debutfilm fra år 2000, Amores Perros. Selvom vi aldrig decideret får at vide, hvor vi befinder os, er der ingen tvivl om, at handlingen udspiller sig i et tæt, befolket sted, hvor der er stress og jag dagen lang (Mexico City).

Ligesom de andre år, hvor jeg har været med, blev vi kursister bedt om at finde klip fra film, der illustrerede storbyen og dens mange facetter. Det er altid sjovt at udforske ens egen hukommelse om de film, man har set, og måske finder man frem til nogle klip, man ikke umiddelbart havde tænkt sig. Det gjorde jeg i hvert fald med udvalgte klip, en filmquiz og en midnatsfilm. Det er fedt at kunne komme med sine egen kreative indslag.

Life is Sweet

Der er mange facetter af en location som storbyen, og der er mange vinkler og måder at udnytte dens mange muligheder på. Man kan følge nogle personer i forstæderne som i Mike Leighs 'Life is Sweet', eller der kan blive illustreret mange skæbner på samme tid flere forskellige steder fx i Matteo Garrones Gomorra.

Ugen i det dejlige Ebeltofts bakkelandskab bød i hvert fald for mit vedkommende på mange absurde og virkelig intense synspunkter på storbyen og dens indgangsvinkler. Jeg havde en rigtig hyggelig uge med masser af samtaler med dejlige mennesker. Filmskolen har i hvert fald ikke set det sidste til mig. Jeg vender stærkt tilbage næste år, sulten efter mere guf til både øjnene, ørerne, hjernen og hjertet.

Indlægget er skrevet af Kristian Enevoldsen, der er fast blogger på kino.dk. 

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.