Cookie- og Privatlivspolitik
Mislykket hattrick i Cannes

Mislykket hattrick i Cannes

Den besværlige åbningsfilm

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. I går aftes åbnede filmen ’La tête haute’ verdens vigtigste filmfestival, og for tredje år i træk har arrangørerne skudt forbi med valget af deres åbningsfilm. Men sigtet er bedre indstilllet end sidste år.

Emmanuelle Bercots portræt af den ungdomskriminelle Malony i ’La tête haute' formåede ikke at hive Cannes ud af den dårlige stime af åbningsfilm, der nu tæller The Great Gatsby (2013), Grace of Monaco (2014) og ’La tête haute’ (2015).

Ikke fordi ’La tête haute’ er en udtalt dårlig film. Portrættet af den ungdomskriminelle Malony er et sobert, om end noget ufokuseret, drama, og den 19-årige Rod Paradot gør en troværdig figur som en ung mand, der bogstaveligt talt er i sine følelsers vold. Socialrealismen er dog til tider en smule letkøbt (værst i scenerne med Malonys mor og Cathrine Deneuves alfaderlige dommer), der grænser til det halvkedelige, og filmens behagesyge slutning er uventet og unødvendig.

Cannes har med andre ord fundet frem til en samfundsrelevant festivalåbner, der tilmed er instrueret af en kvinde (det er ikke sket siden 1987), og hermed har man sat et par politisk korrekte flueben. I øvrigt fuldt forståeligt af to primære årsager: Charlie Hebdo-tragedien og det generelle mindretal af kvindelige instruktører.

Årets Cannes åbnede derfor ikke med en filmisk fest eller udfordrende filmkunst, men med et socialrealistisk drama, der fungerer nogenlunde uden at tåle sammenligning med beslægtede værker som Mommy og Sweet Sixteen (for alle filmenes skyld undlader vi en sammenligning med Truffauts 'Ung flugt').

Kort sagt har festivalen drejet for meget kontra ovenpå et par år, hvor 'The Great Gatsby' og 'Grace of Monaco' gik amok i filmisk ekstravagance og vandede prinsesser.

Næste år har man måske genfundet den balance, der tidligere år har kendetegnet filmen, der sætter hele festivalen i gang.

Åbningsfilm i Cannes – 2000-2015

2015: La tête haute
2014: Grace of Monaco
2013: The Great Gatsby
2012: Moonrise Kingdom
2011: Midnight in Paris
2010: Robin Hood
2009: Up
2008: Blindness
2007: My Blueberry Nights
2006: The Da Vinci Code
2005: Lemming
2004: Bad Education
2003: Fanfan la Tulipe
2002: Hollywood Ending
2001: Moulin Rouge!
2000: Vatel

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.