Cookie- og Privatlivspolitik
Match Point har fået en nær slægtning

Match Point har fået en nær slægtning

Woody Allens fornøjelige forbrydelse

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. Den seneste film af Woody Allen er netop blevet vist "udenfor konkurrence" i Cannes. Irrational Man demonstrerer endnu et comeback til den 79-årige instruktør ovenpå sidste års skuffende Magic in the Moonlight.

Woody Allen har lavet så mange film, at han uundgåeligt trækker veksler på tidligere tematikker, og det samme er tilfældet med ’Irrational Man’, der hovedsageligt placerer sig i samme afdeling som 'Crimes and Misdemeanors', 'Manhattan Murder Mystery', Cassandra's Dream og ikke mindst Match Point.

Joaquin Phoenix spiller en selvdestruktiv filosofiprofessor, der omtaler sit felt som ”verbal masturbation”, imens han redegør for Kants kategoriske imperativ og fremhæver kontinental-filosofiens fordele og muligheden for at træffe sine egne valg.

I en Woody Allen-film kan sådan en tankegang føre til mord, og hvis karakteren samtidig læser Dostojevskijs ’Forbrydelse og straf’ (som hovedrollen gør i både ’Match Point’ og ’Irrational Man’), er klokken slået.

Men hvor ’Match Point’ er et dystert drama, er ’Irrational Man’ en komedie tilføjet mørke undertoner, der aldrig fører til en decideret krimi, og som langt hen ad vejen foregår i samme tempo som ’Magic in the Moonlight’. Denne gang er kemien mellem skuespillerne dog langt bedre.

Emma Stone og Parker Posey (som hhv. forelsket elev og begærlig fysiklærer) giver fint modspil til en blændende Joaquin Phoenix, der nyder sin rolle som praktiserende overmenneske, imens han løbende holder foredrag om forskellen på held og tilfældighed. Alt sammen til et perfekt score der udelukkende består af ’The ”In” Crowd’ af Ramsey Lewis (et nummer der i øvrigt siger alt om filmens tone).

Faktisk er der ingen vej udenom. ’Irrational Man’ er den bedste Woody Allen-light længe.

Irrational Man afventer en dansk premieredato.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.