Cookie- og Privatlivspolitik
McKellen og Pattinson fundet i tysk rodebunke

McKellen og Pattinson fundet i tysk rodebunke

Berlinale 2015

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Berlinalen er en rodebunke, og festivalen er så uoverskuelig, at man næsten kan mistænke den for at sprede så mange film ud over så mange sidekonkurrencer og forskellige serier som overhovedet muligt. Jeg har tidligere skrevet om festivalens opbygning, men egentlig er det forholdsvist ligegyldigt, hvilken konkurrence de forskellige titler deltager i.

Festivalens omdrejningspunkt er og bliver selve eksponeringen af nye film, og den eneste undtagelse synes at være vinderen af hovedkonkurrencen. Guldbjørne-vinderen er sikret et større eller mindre liv i alverdens biografer, men selv her er der undtagelser. Sidst års vinder (den kinesiske gangsterfilm ’Black Coal, Thin Ice’) snød overraskende film som Boyhood og The Grand Budapest Hotel på mållinjen, men den er endnu ikke dukket op herhjemme.

Dansen om Guldbjørnen er derfor sekundær sammenlignet med de mange film, der får urpremiere (eller europæisk premiere) på festivalen. Det er filmene - uanset baggrunden for deres tyske tilstedeværelse - der gør Berlinalen interessant. Ikke den officielle eller uofficielle serie de måtte tilhøre.

’Mr. Holmes’ deltager fx ikke i hovedkonkurrencen, men det skal ikke forhindre mig i at se frem til Ian McKellen som en aldrende Sherlock Holmes, der fortsat nages af en uopklaret forbrydelse. Filmen er instrueret af Bill Condon, der også instruerede McKellen i ’Gods and Monsters’, men som senere er blevet mere kendt for de to afsluttende film i Twilight-serien.

Mr. Holmes © Slight Trick Productions

Twilight-relationerne fortsætter i Life, hvor Robert Pattinson spiller fotojournalisten Dennis Stock, over for Dane DeHaan som James Dean. Den tidligere rockfotograf, hollænderen Anton Corbijn, har passende instrueret det biografiske drama, og på festivalen skal jeg interviewe alle tre til kino tv. Heller ikke ’Life’ deltager i nogen af festivalens konkurrencer.

Robert Pattinson er dog også at finde i selve hovedkonkurrencen med det biografiske drama, ’Queen of the Desert’. Nicole Kidman har hovedrollen som Gertrude Bell (1868-1926), og der er også roller til James Franco og Damian Lewis. Ingen ringere end Werner Herzog har instrueret.

Jeg glæder mig også på forhånd til ’45 Years’ med Charlotte Rampling, hvor et ægteskab gennem 45 år bliver udfordret af et frossent lig, der dukker op i de schweiziske alper. Plottet alene gør filmen til en nødvendighed, imens Knight of Cups og ’Every Thing Will Be Fine’ ankommer med indbygget interesse på baggrund af instruktøren. I dette tilfælde Terrence Malick og Wim Wenders. To førstnævnte deltager i hovedkonkurrencen sammen med 17 andre titler.

45 Years

Men ellers er det bedste ved Berlinalen det høje niveau af uvidenhed. Alt for sjældent ser man film uden forhåndsviden. Udover et stillbillede (og en enkelt plakat) vidste jeg intet om ’71 eller Kreuzweg, før jeg så dem på festivalen i 2014, og begge film indgik i min Top 5 over de største biografoplevelser i 2014.

I år sker der forhåbentligt noget af det samme. Jeg regner med at se 20-25 film på festivalen. Nogle vil skuffe, ukendte film vil forblive ukendte, og andre vil demonstrere filmmediet fra sin mest overlegne side. Åbningsfilmen er et drama med Juliette Binoche, Rinko Kikuchi og Gabriel Byrne, der hedder ’Nobody Wants the Night’. Starten går i dag kl. 12.00.

Følg årets Berlinale her på sitet og på Twitter @kinodk.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter