Cookie- og Privatlivspolitik
Knight of Cups deler vandene

Knight of Cups deler vandene

Christian Bale af det runde bord

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

BERLIN. Overskriften er indrømmet et billigt ordspil, man kun vil opdage, hvis man kender plottet i Terrence Malicks seneste film Knight of Cups. Det er til gengæld hurtigt fortalt.

Christian Bale spiller en succesfuld manuskriptforfatter, konstant omgivet af flotte genstande og smukke kvinder, men meningen med livet er undsluppet ham undervejs. "Knight of Cups" henviser til et tarotkort fra handlingen, og en stemme fortæller løbende om en fortabt ridder på en afgørende mission.

Så vidt, så godt - og så fortærsket et plot. Men selve handlingen er irrelevant i forhold til overfloden af billedekompositioner, der afløser hinanden i det uendelige. Filmen består af stemning fremfor handling. Metafysiske og semi-religiøse elementer går hånd i hånd i med eksistentialistisk fortvivlelse og hele tiden med en tynget Christian Bale i centrum, imens han ytrer en række ganske få improviserede replikker.

Fortvivlelsen er en rød tråd gennem hele filmen, og det samme er billeder af vand - vand i havet, vand i svømmebassiner osv. Det eneste der kan hamle om med mængden af H2O er mængden af kvindelige skønheder, hvis kroppe filmes så indgående, at det nærmer sig en blanding af The Wolf of Wall Street og MTV-konceptet 'The Grind'.

Om det er stor filmkunst, eller det modsatte, er op til den enkelte at bedømme. Der er ingen hjælp at hente hos kritikerne på Berlinalen, som har hver deres opfattelse af filmen. Fans af Terrence Malick vil have nemmere ved at tilgive tomheden, men under alle omstændigheder skal man indstille sig på en film tættere på To the Wonder (og til dels The Tree of Life) og længere fra instruktørens mere jordnære historier som The Thin Red Line og Days of Heaven.

'Knight of Cups' trækker desuden visuelle og tematiske veksler på The Great Beauty, Maps to the Stars og den obskure 'Alex in Wonderland' fra 1970. Jeg oplevede selv et overlegent visuelt virvar (filmet af Emmanuel Lubezki) og ikke så meget andet.

The Pearl Button/Hugues NamurThe Pearl Button

Vand var også et gennemgående tema i dokumentarfilmen 'The Pearl Button', der konkurrerer med bl.a. 'Knight of Cups' i hovedkonkurrencen.

Chilenske Patricio Guzmán bruger dog elementet noget anderledes. Gennem vand fortæller han historien om indianerstammer, der gennem generationer levede af havet, modsat resten af befolkningen til trods for Chiles næsten 5.000 km kystlinje.

Kernen er dog selve udryddelsen af landets oprindelige indbyggere, der i sagens natur er en hjerteskærende og grufuld fortælling. Den stærkt poetiske stil har dokumentarfilmen til fælles med Rithy Panhs 'The Missing Picture' om forbrydelserne begået af Khmer Rouge.

Knight of Cups får premiere den 26. marts. The Pearl Button (der har begejstret de fleste på festivalen) er ikke planlagt til dansk biografpremiere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.