Cookie- og Privatlivspolitik
4 film fra Berlinalen

4 film fra Berlinalen

Nicole Kidman of Arabia

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

BERLIN. Festivalen har fået momentum, og nogle af de mest ventede film er allerede blevet vist til verdenspressens fornøjelse, eller i nogle tilfælde, udbredte mellemfornøjelse. Særligt én film har dog skilt sig positivt ud fra mængden.

Queen of the Desert
Werner Herzogs portræt af eventyreren Gertrude Bell (Nicole Kidman) er proppet til bristepunktet med ornamenterede paladser, frugtbare oaser og storslåede ørkenbilleder. Alt sammen for at fortælle historien om kvinden der på egen hånd skabte en diplomatisk forbindelse til forskellige beduinstammer under Første Verdenskrig. Særligt den første time morede publikum sig kosteligt, selvom det næppe har været meningen fra instruktørens side. Årsagen var filmens romance mellem Bell og Henry Cadogan (James Franco), der præsenteres gennem overdreven brug af romantiske virkemidler - endda tilsat en ufrivillig komisk kemi mellem Nicole Kidman og James Franco. Filmen klarer sig noget bedre ude i ørkenen, men i bund og grund virker begivenhederne for små til at bære den storslåede fortællestil hentet fra beslægtede titler som Lawrence of Arabia og The English Patient. En ting er dog stil, en anden er kvalitet.

'Queen of the Desert' er endnu ikke købt hjem til dansk biografpremiere. Modtagelsen i Berlin har ikke gjort chancen større.

TaxiTaxi
Også Panahis seneste film fra Iran, hvor han har forbud imod at lave film i 20 år, var årsag til latter fra publikum, men modsat 'Queen of the Desert', var det instruktørens intention. For en politisk kommentarer om landets tilstand er der tale om et overraskende humoristisk, nærmest gemytligt, projekt, takket være filmens frie form, hvor passagerer filmes i en taxi med Panahi selv bag rattet. Manuskriptet virker mere eller mindre improviseret, og instruktøren indtager primært rollen som tilhører, når passagererne fortæller om deres opfattelse af samfundet, hvad enten emnet er sultestrejke, censur eller piratkopier af Woody Allen-film. For to år siden deltog Panahis 'Closed Curtain', som udelukkende var optaget i instruktørens hjem, også i hovedkonkurrencen i Berlin. Filmen var dyster og tung, hvor 'Taxi' er let og legende. Jafer Panahi er en mand, der ved hvad han laver trods de stærkt indskrænkede muligheder.

'Taxi' er ikke købt hjem til dansk biografpremiere (men man kan altid håbe).

45 Years med Charlotte Rampling
45 Years
En ældre herre (Tom Courtenay) modtager et brev om et frossent lig fundet i en gletsjer. Liget, der er et halvt århundrede gammelt, er mandens ungdomskæreste fra deres  vandreferie i Schweiz, og brevet dukker op samme uge, som han skal fejre sit 45-års jubilæum med sin hustru (Charlotte Rampling). Plottet er et fremragende afsæt for hemmeligheder i et forhold, og ægteparret spilles afdæmpet og stærkt troværdigt af Courtenay og Rampling, der sammen bærer hele dramaet i mål uden at det bliver tilnærmelsesvist skingert undervejs. Den slags filmkunst er naturligvis populær, og '45 Years' er det hidtil bedste bud på en vinder af en til flere priser i hovedkonkurrencen. Filmens instruktør, Andrew Haigh, har tidligere instrueret den anmelderroste Weekend.

'45 Years' bliver med stor sandsynlighed købt af en dansk distributør her på festivalen.

Victoria - Senator FilmsVictoria
Det mest bemærkelsesværdige ved den tyske 'Victoria' er fraværet af klip, hvilket resulterer i én lang optagelse på 140 minutter. Filmen starter på en natklub i Berlin, hvor den spanske pige, Victoria, møder en gruppe unge mænd, der straks tager hende under deres vinger for at vise, hvordan "ægte berlinere" opfører sig. Efter kiosktyverier og diskussioner skrues der betydeligt op for dramatikken, da vennerne tvinges til at røve en bank... Ikke overraskende viser storbyen sig at være et urbant monster, der sluger alle, der leder efter den hurtige udvej, og selvom 'Victoria' er en vanvittig teknisk bedrift, kniber det med karaktererne. Gruppen skiftes til at tage de dummeste og mest usandsynlige beslutninger, og undervejs måtte jeg konstatere, at jeg egentlig befandt mig i dårligt selskab.

'Victoria' er endnu ikke købt hjem til dansk biografpremiere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.