Cookie- og Privatlivspolitik
Hollywoods franchise-besættelse

Hollywoods franchise-besættelse

Jacob Grønbech blogger om den amerikanske filmindustri

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

For nyligt læste jeg en udtalelse af James Gunn, instruktøren af sommerens nok mest overraskende superheltefilm, Guardians of the Galaxy, der udtrykte bekymring over den franchise-besættelse, Hollywood tilsyneladende har hang til. Remake, reboot, prequel, sequel og spin-off er bare nogen af de få begreber, som benyttes, og ikke at de på nogen måde er noget nyt i branchen, men det er alligevel tankevækkende, at meget af det, der bliver spyttet ud på markedet, nærmest altid skal laves med henblik på at blive en større serie.

Jeg er selv stor fan af Marvels model, og forventningerne til næste modsvar fra Warner Bros. og DC er skyhøje, men jeg føler samtidig, at vi siden Christopher Nolans The Dark Knight ikke rigtig har set en ”selvstændig” superhelt. Selvfølgelig kører Spider-Man, X-Men og den kommende The Fantastic Four deres indtil videre eget løb, men igen ligner deres opbygning uhyre meget om The Avengers og fremtidens Justice League. Jeg hører tit fra andre, at det kan være praktisk talt umuligt at fatte handlingen, hvis man ikke har set alle de forudgående film, da fortsættelserne er fyldt med referencer, og ikke mindst bare virker som en overgang til den næste samling af Captain America & co. Mere end en gang har jeg undskyldt over for mig selv med, at ”sådan er det jo også i tegneserierne”.

Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget, og en af de bedste franchises undervejs må siges at være de nye Abernes planet. Fremfor alt fokuseres der ikke på action, men mere den gode historie, og endelig er effekterne med til at underbygge handlingen med nogen fremragende, fotorealistiske menneskeaber.

Abernes planet: Revolutionen

I den modsatte grøft ligger Michael Bay og Transformers og roder rundt, hvor halvdelen af tiden går med at springe det hele i luften, hvorefter de selv påstår at det er karakterdrevet, og der er vægt på historien - BULLSHIT! Det er faktisk en smule trist, for den første var fantastisk, og de få robotter, der var med, var iøjnefaldende. I sidste instans er en franchise meget personligt og vil altid dele folk i to lejre - dem som elsker den, og dem der hader den. Tag fx den nye Terminator-trilogi, hvor mange ikke kan forestille sig andet end James Camerons version, og hvor andre kommer til at få Genisys som deres. Den oprindelige film har nu 30 år på bagen, og spørgsmålet er, om man kan tale om en forældelsesfrist.

Jeg tænker også på Jurassic World, hvor man har besluttet at skabe genmanipulerede dinoer, da det sikkert vil være for kedeligt at lade hovedpersonerne jages af tre T-rex’er. Havde det været bedre at genstarte serien? Nogen vil nok mene, at enten fortsætter man, eller også stopper man permanent.

Nogen franchises lader til at være nærmest utænkelige at genstarte, som da Bradley Cooper blev rygtet til at være den nye Indiana Jones. Disney brændte også nallerne omkring Star Wars Episode VII, da den første manuskriptforfatter koncentrerede sig om den næste generation. Man måtte i stedet hente Lawrence Kasdan ind og bringe den gamle trio tilbage i kampen. Vi havde desuden næppe set med milde øjne, hvis Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford var blevet erstattet. I hvert fald må vi være indstillet på at dem over there har lagt planer langt ude i fremtiden, og så længe det sælger, fortsætter de ufortrødent. 

Indlægget er skrevet af Jacob Grønbech. Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.