Cookie- og Privatlivspolitik
Min bedste biografoplevelse #2 - Instruktør Martin Barnewitz

Min bedste biografoplevelse #2 - Instruktør Martin Barnewitz

"Hasta la vista, baby"

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

En af de bedste biografoplevelser, jeg har haft, ligger helt tilbage i 1991.

Vi var nogle unge teenagedrenge, der sammen var taget til Nat Bio Marathon i Humle Bio, vores lokale biograf. Her blev der vist fire film i alt. Det varede hele natten, og den sidste film var først færdig næste morgen.

Vi havde før været til Nat Bio og havde haft en fest. Vi var egentlig ikke specielt fokuserede på, hvilke film der skulle vises. Vi var der mere på grund af hyggen og for at tjekke piger ud og have det sjovt. Og så selvfølgelig se nogle gode og underholdende film oveni hatten. Til Nat Bio blev der gerne vist et par gysere, en komedie og noget action. Sådan var det også den her gang.

Med os havde vi slæbt masser af forsyninger. Slik, cola, øl, kloakslam og chips... altid chips! De fleste af øllene smuglede vi med ind i biografen, og resten gemte vi udenfor i hækken til pauserne. Og så havde vi selvfølgelig alle en hovedpude med som de fleste andre i salen.

Som sædvanlig var humøret højt og energien stor under de første par film.  Der blev kastet godt med vingummier, og der blev råbt til lærredet, hvis scenerne ikke lige fængede. Stemningen var god i salen. Man skulle være sammen om noget de næste otte timer, og det var kun lige begyndt.

I pauserne tjekkede man de andre ud, og måske gjorde man et genert forsøg på at flirte med en pige man ikke kendte i forvejen. Det kunne dog være ret svært, når ens irriterende venner stod lige bagved og fulgte med. Ellers var man ude og ryge og lede efter forsvundne øl i hækken.

Omkring den tredje film begyndte trætheden for alvor at melde sig. Ingen søvn kombineret med for meget sukker og øl havde sin pris. Mange halvsov, men vi blev midlertidigt reddet på målstregen af morgenmaden. Der blev altid serveret rundstykker, te og kaffe i foyeren før den sidste film, så vi strøg ud for at komme først og hamstre før de andre.

Fuldt optankede vendte trætheden tilbage, og vi var helt klar til en lur på hovedpuden, men så satte de den sidste film på. I dag kan hverken jeg eller mine gamle venner slet ikke huske de tre film, vi så tidligere på natten, men den fjerde og sidste sidder fast.

Den var af en helt anden kaliber. Det kunne vi mærke fra de første billede af et menneskekranie, der smadres under en robot fod. Det sammen med den brændende legeplads under titelsekvensen satte tonen an. Så vi holdt vores kæft og der blev ikke kastet med flere lakridser de næste to timer. Vi sad naglet til kanten af sædet. Hele biografen var opslugt. Al opmærksomhed var på lærredet.

Filmen var Terminator 2: Judgment Day instrueret af James Cameron.

Terminator 2

De actionfilm, vi normalt så, havde næsten altid endimensionelle og forudsigelige karakterer. I 'T2' var karaktererne derimod nuancerede og troværdige. De var stærke og skarpt aftegnet med indre konflikter og sår i sjælen. De var ikke bare standard papfigurer, der fungerede som marionetter for A-plottet.

Vi kunne nemt relatere til den unge hovedkarakter John Connor og forstå hans smerte over savnet af hans fortabte mor og hans indre rejse mod at tage lederskab. Vi følte med maskinen, der efterhånden blev mere menneskelig, og med moren der havde mistet sin menneskelighed og skulle genfinde den igen. Som hun siger i filmen: ”If a machine can learn the value of human life maybe we can too.”

På action-fronten leverede 'T2' og Cameron varen og mere til. Det er næsten blevet hans varemærke, at bedst som man tror, man kan komme op og få luft, så fortsætter turen med endnu mere knald på. De spektakulære action-sekvenser bliver ved og ved, og Cameron slipper ikke grebet i ens krave.

Samtidig presser han altid teknologien til det yderste i hver ny film. Her i form af CGI til T1000 robotten, der bestod af flydende metal, men det er jo filmhistorie i dag.

Det var fantastisk at opleve, at et brag af en superunderholdende action-science fiction-film faktisk kunne have komplekse og dybe lag. Det var popcorn med ekstra mange vitaminer. Det var vi ikke så bevidste om dengang, men som publikum mærkede vi tydeligt forskellen.

Ør i hovedet af øl, lakridser, hårdtpumpet action og mangel på søvn kom vi endelig ud fra biografens mørke. Mens solen var ved at stå op, cyklede vi hjem mod drengeværelserne med toner af 'T2's helte-tema i hovedet og snakkede om filmen, vi lige havde set.

Terminator 2

Jeg husker tilbage på Nat Bio Marathon, som en super fed social oplevelse med mine venner, og som et sted jeg fik en stor filmoplevelse på grund af visningen af 'T2'. Nat Bio kunne begge dele! Og så er der måske noget interessant ved at se mange film sent om natten uden at sove. Måske oplever man filmene på en anden og mere hudløs måde, når man ikke har sovet?

Det er med stor glæde at jeg nu har fundet ud af, at Humle Bio stadig i dag har den slags Nat Bio Marathon. Det er også en formular der stadig holder: Man møder dem man kender i biffen, ser underholdende film og holder sig vågen til solen står op. Det kan man jo kun synes godt om!

Jeg håber at Nat Bio Marathon stadig er et tilløbsstykke, som det var i min ungdom. I disse tider, hvor der snakkes om, at biograferne er i krise, er det fantastisk, at der stadig er ting, som man altid kun kan gøre i biografens mørke og ikke hjemme i sofaen.

Længe leve Nat Bio Marathon!

Og T2!

© Bjørn Bertheussen

Martin Barnewitz er instruktør, og han spillefilmsdebuterede med gyseren Kollegiet i 2007. Barnewitz er snart aktuel med sin anden film, Dannys dommedag, der får premiere på torsdag den 9. oktober.

Min bedste biografoplevelse er en serie, hvor forskellige bloggere fremhæver en yndlingsoplevelse i biografen. Første indlæg handlede om Star Wars: Episode II - Attack of the Clones.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør mere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
MOONuser/316583

Så enig med dig omkring t2!! Har set den 40-50 gange og efter at have læst anmeldelsen får jeg lyst til at se den igen:-) meget fin beskrivelse af din ungdom og film marathon..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter