Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Filmhistoriens bedste hattricks

BLOG: Filmhistoriens bedste hattricks

Tre mesterværker på stribe

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med 'Magic in the Moonlight' kiggede jeg endnu engang på Woody Allens imponerende karriere, og først i denne omgang gik det op for mig, at han i forlængelse af hinanden instruerede 'Annie Hall' (1977), 'Interiors' (1978) og 'Manhattan' (1979). Det er nærmest en overmenneskelig præstation, og det slog mig, at der måske var tale om filmhistoriens bedste hattrick. Ikke bare et "næsten hattrick" - som en fodboldspiller, der laver tre mål i en kamp fordelt over to halvlege (og andre spillere der scorer i mellemtiden) - men et vaskeægte, uforfalsket af slagsen uden mellemregninger. Et sådant er Woody Allens tre-trins-kombination, som sender alle andre filminstruktører til tælling, der må nøjes med at drømme om en lignende bedrift, imens de vender tilbage til egne værker for at slikke deres sår.

Det skal dog understreges, at jeg kun medregner deciderede seksstjernede mesterværker (som i min verden er en absolut sjældenhed), og at der ikke må være mellemliggende tv-film, der kan forstyrre det rene filmhattrick. Om andre overhovedet bryder sig om ’Interiors’ (eller Woody Allen i det hele taget) er en anden sag. Det drejer sig om et sublimt niveau tre film i træk, og det kan nogen måske finde hos Michael Bay. Ikke at jeg nogensinde ville være enig.

Min åbenbaring førte til gengæld til en nærmere granskning af det perfekte hattrick. Woody Allens tre film er nok stadig mit yndlingseksempel, men andre instruktører har præsteret en lignende kunstnerisk bedrift. Den mest åbenlyse er formentlig Stanley Kubrick, fordi 'Dr. Stangelove' (1964), '2001: A Space Odyssey' (1968) og 'A Clockwork Orange' (1979) er tre mesterværker på stribe. Også Francis Ford Coppola er umulig at komme udenom i form af 'The Godfather' (1972), 'The Conversation' (1974) og 'The Godfather: Part II' (1974). To film i samme serie trækker dog en smule ned, hvilket også gør Peter Jacksons mesterlige Tolkien-trilogi mindre pletfri end de andre. Det er selvfølgelig et fuldstændig unfair og utaknemmeligt standpunkt, men det ultimative instruktør-hattrick skal være så rent som muligt.

Når jeg skal pege på mine kandidater, bliver det altså Woody Allen og Stanley Kubrick efterfulgt af Francis Ford Coppola. Mange andre instruktører er tæt på, men det ender hver gang med to mesterværker og én fremragende femstjernet film. Og det er ikke nok. Hitchcock er måske den mest kontroversielle mangel men uanset kvaliteterne ved 'North By Northwest' (1959), er den niveauet under 'Vertigo' (1958) og 'Psycho' (1960). Hos Spielberg spænder ’1941’ (1979) ben for det sublime hattrick, og øvelsen lykkes heller ikke med Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Michael Haneke, John Huston, Lars von Trier, William Friedkin, Sidney Lumet, Sergio Leone, Roman Polanski, Howard Hawks, John Ford, Coen-brødrene eller Akira Kurosawa.

Nu skal det ikke lyde som om, at jeg har set alle film af Kurosawa og John Ford (eller glemt at medregne David Fincher og David Lynch), for det har jeg ikke. Jeg mangler også et par vigtige film af Billy Wilder, og jeg har ikke set Chaplins ’The Circus’ (1928), der pt. står i vejen for et muligt kandidatur. Men pt. ser det sådan ud. Jeg ser frem til flere navne ved siden af Woody Allen, Stanley Kubrick og Francis Ford Coppola.

Hvilke instruktører synes du har begået det perfekte hattrick?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
SSuser/10172

Jeg er enig i, at Sergio Leone er tæt på, og at det samme kan være tilfældet med Kurosawa og Billy Wilder, Desværre har jeg ikke set Witness for the Prosecution endnu.

Cameron har i min bog lavet formidable actionfilm - og flere i træk - men ingen deciderede mesterværker. Nolan har jeg slet ikke tæt på. Inception er stærkt overvurderet og The Prestige bryder kontrakten med publikum :)

Tarkovsky er et godt bud!

S. Rico

Hvis kriteriet er 3 film på stribe med 6 stjerner i karakter - og med den betingelse at det ikke må være én stor film delt op i tre - så er der ingen der lever op til et hattrick.

Jeg er dog ikke enig i den sidste betingelse. Så for mig at se så har Peter Jackson lavet 3 film på stribe med topkarakter.

Mht. alle de øvrige gode eksempler, så er de en kombination af 6-stjernede og 5-stjernede film. Og i det felt er der mange der er tættere på et hattrick end Woody Allen.

Tættest på er lidt overraskende Luc Besson med The Big Blue, Nikita, Leon og Det 5. Element. To 6-stjernede og to 5-stjernede film i min bog.

Utrolig tæt på er også Coppola med Godfather, Godfather 2 og Apocalypse Now. Bare ægerligt at Aflytningen kom i mellem.

James Camerons fire film på stribe: Terminator, Aliens, Dybet og Terminator 2, er en monster imponerende præstation.

Herefter kommer Tarantino, som kunne have været en sikker vinder, hvis det ikke var for Jackie Brown, der ligger imellem tre 6-stjernede film: Pulp Fiction, Kill Bill og Kill Bill 2.

Miyazaki har lavet indtil flere hattricks. Dog kun én ægte 6-stjernet film efter min mening. Nemlig Det Levende Slot.

Både Hitchcock og Woody Allen vil jeg placere længere nede på listen.

Der kan kun være én sand vinder: Peter Jackson.

henrikuser/175894

Sergio Leone har vel 3 meget gode film i træk med, For a Few More Dollars, The Good, the Bad, and the Ugly og Once Upon a Time in the West De to sidste bliver tit kaldt mesterværker så det er mere om den første er "god" nok.

Antaeus

Uha, her har vi nok det bedste bud udover Jackson med LOTR.
De to sidste kan man vist godt tillade sig at kalde mesterværker og Hævn For Dollars er i mine øjne en fantastisk film, måske den film hvor Clinten er aller mest cool af alle. Men er den et mesterværk? - den er vel nok kun en 5'er, hvis man skal være oprigtig.

Mesterværk er nu engang ikke noget der hænger på træerne, der skal ret meget til i min bog for at få tildelt 6 stjerner.

I den her tråd gives alt for mange mesterværk-titler til film som ikke er mesterværker. Inklusiv trådstarter.

martin

at vi i DK også kan lave hattricks

pusher
pusher2
pusher3

og se bare på walter og carlo :) det sku et hattrick der vil noget

MarkusStepH

Jeg synes de 3 Batman film var 3 mesterværker.
Han tog den kendte tegneserie til et helt andet niveau

Bjerg

Det sgu ikke nemt at lave et filmisk hattrick. Hvis det også gælder nær-mesterværker så det ikke så svært igen, men en perfekt trio er sgu en sjældenhed, hvis ikke en umulighed...

- Alfred Hitchcock har korrekt nok 'North by Northwest' i vejen mellem 'Psycho' og 'Vertigo', selvom det er en go' film så det alligevel lige et lille bitte stykke fra et mesterværk.

Paul Thomas Anderson har også en nær perfekt trio, i form af 'Boogie Nights', 'Magnolia' og 'Punch-Drunk Love', hvor sidstnævnte falder lidt lavere (stadig en fantastisk film).

Hayao Mayazaki har 'Princess Mononoke', 'Spirited Away' og 'Howl's Moving Castle' - også en flot trio.

.... Hvad med Billy Wilder's 'Witness for the Prosecution', 'Some Like It Hot' og 'The Apartment'?

Kim

Lucas skrev faktisk historien til disse tre fantastiske film lige efter hinanden, kun afbrudt af et par computerspil :

- The Empire Strikes Back
- Raiders of the Lost Ark
- Return of the Jedi

Det kunne have været et perfekt "fire-på-stribe" sammen med "Star Wars, A New Hope" , hvis ikke han havde hjulpet til med historien bag karaktererne i "Sidste nyt fra Kliken"...!

Antaeus

George Lucas (Star Wars og Indy) var også den første jeg var inde for at tjekke, men den gik jo ikke rigtig hvis man skal følge opskriften i startindlægget.

Enig som forfatter har han her 3 på stribe som nok aldrig bliver overgået. Og det havde nu været perfekt med A New Hope også.

Kim

Min absolute yndlingsinstruktør, og skaberen bag et væld af fantastiske film ! Mit bud på et hattrick kan være to forslag afhængig af reglerne for valget. Hvis de tre film SKAL være på stribe lige efter hinanden, så skal det være følgende :

- Léon
- The Fifth Element
- Taxi

Hvis de valgte IKKE behøver at være LIGE efter hinanden, så disse FIRE film :

- Le Grand Bleu
- Léon
- The Fifth Element
- Jeanne D'arc

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter