Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: På filmhøjskole med krop og sjæl

BLOG: På filmhøjskole med krop og sjæl

Reportage fra European Film College

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Her i den varme sommertid drager mange sydpå til det varme Middelhav eller tager til det dejlige Vesterhav i sommerhus. Men ikke når man er filmnørd. Min sommerferie går til Ebeltoft, og det har den gjort de sidste fem år. Nærmere bestemt på Ebeltoft Filmhøjskole, hvor der hvert år bliver afholdt sommerkurser med alt, hvad hjertet begærer. God mad, spændende film og masser af diskussioner. Mange vil spørge, hvorfor man dog gider at spendere så lang tid i en biografsal midt i de varme sommerdage. Men når man er inkarneret filmnørd, så betyder vejret ikke noget. Det er filmen, der er vigtigst.

I år på filmhøjskolen kunne man vælge enten at begive sig ind i TV-seriens verden eller få en rundtur i det mentale hjørne med seksualiteten og filosofien, eller som jeg valgte i år, det fysiske kontra det psykiske filmske udtryk. Kursets ledere, Kim Skotte og Henrik Palle, der begge er journalister hos Politiken, ville give os et indblik i, hvordan skuespillere transformere sig, både fysisk og psykisk. Et simpelt eksempel er historien om Dr. Jekyll og Mr. Hyde, som vi så i den gamle udgave fra 1931, som Frederic March vandt en Oscar for. En virkelig spændende film, som er meget dybere, end hvad man lige forventer og et klasseeksempel på, hvordan en skuespiller både kan vise den fysiske og psykiske transformation.

Dr. Jekyll and Mr. HydeDr. Jekyll and Mr. Hyde (1931)

87 kursister fra hele landet var vi på kurset, og igennem ugen fik vi mange spændende vinkler på kursets tema. Vi så Natalie Portmans forvandling i Black Swan, James Woods rejse ind i det surrealistiske univers i Cronenbergs 'Videodrome', det stærke psykiske kærlighedsspil i Luchino Viscontis debutfilm 'Ossessione' og et indblik i David Lynchs univers i hans mesterværk Blue Velvet. Jeg har deltaget på Skotte og Palles kursus siden 2010, og deres udvalg er altid spændende og anderledes. Man vil altid se en god, underholdende mainstreamfilm, og derefter kan man komme ud for et totalt syretrip, som man aldrig har set magen til. På årets kursus var det den tjekkiske film 'Organismens Mysterier' fra 1971, som er meget svær at se noget relevant i i dag, men som dengang helt sikkert har været spændende.

Hvert år er der også spændende gæster på besøg på skolen, som kursuslederne har inviteret. I år mødte vi bl.a. Nicolas Bro, som kom og fortalte om, hvorfor han ser Jacob's Ladder af Adrian Lyne som et mesterværk og en af hans ynglings film. Vi hørte om rektoren på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemanns, arbejde med Lars von Trier. Christian Braad Thomsen kom og fortalte om hans specielle forhold til 'Organismens mysterier', som han faktisk fandt på en losseplads tilbage i 80erne. Vi fik et indblik i illustrator Peder Bundgaards forhold til David Lynchs univers, og så fik vi, som nogle af de første i Danmark, en speciel visning af Christina Rosendahls kommende danske politiske thriller Idealisten med Peter Plauborg om Thule-sagen suppleret med et meget spændende foredrag om hendes ihærdige kamp for at få filmen lavet over de sidste 12 år.

IdealistenIdealisten. Foto: Christian Geisnæs.

Men alt er ikke lutter røde roser. Man kan desværre ikke løbe fra, at kvaliteten på nogle af filmene ikke lever op til standarden i en biograf. 'Blue Velvet' blev vist i en totalt ringe kopi på Blu-ray endda, og det var så synd. Man blev helt revet ud af filmens univers og udtryk, og det er bare ikke fair. Det er selvfølgelig ikke muligt at skaffe alle film på original 35mm film mere eller på DCP til de nye digitale maskiner, så DVD'er og Blu-rays må tages i brug, men det lever bare ikke altid op til standarden. Formatet er forkert, og lyden er ikke optimal, desværre.

Selvom kvaliteten nogle gange ikke lever op til standarden i en biografsal, så kan jeg kun anbefale at tage en tur på European Film College en uge i sommerferien. Man møder en virkelig god bunke rare og dejlige mennesker, som har samme interesse som en selv. Man får den fineste hjemmelavede mad, og man får et spækket program med masser af spændende, anderledes og interessante filmoplevelser, hvor jeg kan garantere, at der vil være mindst én film, du ikke har set før. Så kan det ikke blive en meget bedre uge i filmens univers.

Indlægget er skrevet af Kristian Enevoldsen, der biografoperatør og fast blogger på kino.dk. Han har tidligere skrevet en reportage-serie om CPH PIX. Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv en mail til daniel@kino.dk og hør mere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.