Cookie- og Privatlivspolitik
2½ danske film hæver niveauet i Berlin

2½ danske film hæver niveauet i Berlin

En musiker, en fjerkonge og en kraftidiot 

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

På en filmfestival støder man altid på en række halvdårlige oplevelser som gårsdagens ’Zwischen Welten’ fra Tyskland og ’Praia do Futuro’ fra Brasilien. Det er dog ikke noget, som dansk film bidrager til på denne udgave af Berlinalen, hvor ’En du elsker’, ’Fjerkongens rige’ og ’Kraftidioten’ har fået deres debut.

En du elsker ©Rolf Konow
En du elsker
I danske dramaer kommer en tragedie sjældent alene, hvilket i særlig grad praktiseres af Susanne Bier, men det var eksempelvis også tilfældet med Pernille Fischer Christensens forrige film, ’En familie’. Sidstnævnte er aktuel med ’En du elsker’ i serien Berlinale Special Gala, der derfor ikke deltager i festivalens egentlige konkurrencer. Det er en skam, for dramaet er langt bedre end de indledningsvist nævnte tyske og brasilianske film, der begge kæmper om Guldbjørnen. Mikael Persbrandt spiller en svensk fusion af Steen Jørgensen, Tom Waits og Leonard Cohen som nyder stor professionel anerkendelse, men som til gengæld har problemer på det personlige plan, og på et besøg i Danmark konfronteres han med sin nærmeste familie. Præstationen som garvet musiker er forrygende, og personligt er jeg begejstret for, at Pernille Fischer Christensens holder tragedien i kort snor, da det i sidste ende gør filmen stærkere og mere troværdig. 'En du elsker' har dansk premiere den 25. april, og filmens struktur kan i øvrigt ses som et sidestykke til Coen-brødrenes ’Inside Llewyn Davis’.

Fjerkongens rige

Fjerkongens rige
Generation Kplus er festivalens børneserie, og her er der dansk deltagelse i form af en ny animationsfilm af Esben Toft Jacobsen, der tidligere har stået bag ’Den kæmpestore bjørn’. Denne gang drejer det sig om kaninen Johan, der forsøger at finde sin mor i de dødes rige, hvor Fjerkongen hersker. Hele stemningen har en særegen kvalitet, som jeg faktisk har svært ved at beskrive, men den inkluderer elementer af vidt forskellige titler som ’Bennys badekar’ og Miyazaki-filmene ’Spirited Away’ og ’Ponyo’. Resultatet er en anderledes familiefilm, og 'Fjerkongens rige' fortjener et stort dansk publikum, når den får premiere den 10. april.

Kraftidioten ©Berlinale
Kraftidioten/In Order of Disappearance
Filmen er egentlig norsk og ikke dansk. Men Kim Fupz Aakeson har skrevet manuskriptet, Birgitte Hjort Sørensen har en birolle som tidligere gangsterhustru og der dukker en dansk/japansk lejemorder op kaldet Chinaman. Stilen er sorthumoristisk thriller, og Stellan Skarsgård spiller Nils, der normalt kører sneplov i de norske fjelde, men som beslutter sig for at hævne drabet på sin søn. Efter 30 minutter har han allerede dræbt en del gangstere, og efter hvert eneste dødsfald vises et sort skilt på lærredet med et kors og den dræbtes fulde navn (deraf filmens engelske titel). Nils har faktisk ualmindeligt nemt ved at slå ihjel, og de mange ekstremt voldelige scener resulterer i en take no prisoners-attitude, der er med til at skabe filmens indre, absurde logik. Man slipper ikke for ’Pulp Fiction’ og Fargo-lignende replikker (som to gangstere der diskuterer tandlægeordninger), men det er rent faktisk sjovt det meste af tiden. ’Kraftidioten’ har begejstret Variety og Screen International, som allerede ser potentiale for en amerikansk genindspilning, men først skal den kæmpe om Guldbjørnen, og derefter have biografpremiere. Nogen dansk foreligger desværre endnu ikke.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.