Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Indiana Jones og oprindelsen

BLOG: Indiana Jones og oprindelsen

Parløbet mellem Indy og Star Wars

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Jacob Grønbech. Indlægget handler om skabelsen af Indiana Jones og seriens parallelforløb med Star Wars.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til daniel@kino.dk for at høre mere.

Indiana Jones og Star Wars er på mange måder hver sin side af samme mønt. Begge franchises er udtænkt af den samme filmskaber, George Lucas, og de musikalske temaer er skrevet af John Williams. Tilmed er kulisserne til begge film bygget af den samme mand, Norman Reynolds, i de eksakt samme studier i England, Elstree Studios.

Men efter min mening, og et evigt dilemma om jeg mest holder med Indy eller Han Solo, er nøglen til succeserne nemlig manden bag, Harrison Ford. En skuespiller der overhovedet ikke var førstevalg til nogen af rollerne, men som ingen andre i dag kan erstatte. Og på mange måder er tilblivelsen af en film ligeså spændende som filmen selv.

George Lucas pønsede i sine unge dage på to vidt forskellige idéer. Den ene drejede sig om en slags rumodyssé i stil med Flash Gordon. Den anden handlede om en eventyrlysten arkæolog, som jagtede hellige og overnaturlige objekter. George Lucas gik som bekendt først efter, hvad der siden blev kendt som 'A New Hope', men tanken om skattejægeren forsvandt aldrig. Han mødtes sidenhen med Phil Kaufman, og i samarbejde udviklede de Jagten på den forsvundne skat. Phil forslår her, at det hellige objekt skal være Pagtens Ark. Desværre skal han til at lave en anden film med Clint Eastwood, og projektet bliver igen lagt på hylden. Ikke før premieren på den første Star Wars i maj 1977 bliver filmen bragt på banen igen.

Indiana Jones and the Last Crusade

George Lucas sidder på Hawaii sammen med vennen Steven Spielberg og venter i spænding på at høre om billetsalget. Det bliver til en jordskredssejr, og 20th Century Fox ærger sig over afkaldet på bl.a. merchandise-rettighederne. Lucas spørger, hvad Spielberg nu ønsker at lave, og drømmen er at optage en James Bond-film. Til vores held overtaler Lucas ham i stedet til at filme sin vision om Indiana. Spielberg har kun et forbehold, og det drejer sig om navnet på hovedpersonen. I slutningen af Det sidste korstog får vi at vide, at Indy er opkaldt efter sin hund, og det bunder faktisk i virkeligheden. Lucas har på det tidspunkt en bjørn af en slædehund ved navn Indiana, som desuden ufrivilligt også har lagt krop til wookien Chewbacca.

Men indtil nu har Indianas efternavn været Smith, og Lucas foreslår i stedet Jones. George Lucas og Steven Spielberg slår pjalterne sammen med manuskriptforfatter Lawrence Kasdan, og på bare tre dage udvikler de den overordnede historie. Lawrence færdiggør manusset i hånden, og modsat Star Wars, der ændrede plot og titel et utal af gange, ender filmen meget lig manuskriptet. Trods succesen med Star Wars må George Lucas kæmpe med skaffe penge, men til sidst slår Paramount Pictures til.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Spielberg ønsker i starten at hyre Harrison Ford, men da Lucas allerede har brugt ham i 'Sidste nat med kliken' og 'A New Hope' går de i gang med at lede efter andre talenter. En af de skuespillere, som er tæt på at få rollen, er Tom Selleck, men i sidste øjeblik ringer direktøren for CBS til filmholdet og fortæller, at de netop forinden har skrevet kontrakt angående en ny TV-serie, 'Magnum'. Harrison Ford skriver under på tre Indiana Jones film.

Med Disneys opkøb af LucasArts i 2013 for den svimlende sum af 23 mia. kroner og den juridiske kamp med Paramount Pictures overstået, er det nu kun et spørgsmål om tid, hvornår et femte kapitel med den piskesvingende helt kommer. Men vil publikum accepterer Disneys slot frem for Paramounts bjerg, som enhver Indy film ellers er startet med?

Til foråret starter optagelserne til det syvende kapitel i Star Wars-sagaen, og medmindre der sker et pludseligt dødfald, vender Harrison Ford tilbage som Han Solo. Han vil til sommer fylde 72 år, og når den niende film rammer biograferne i 2019 være 77 år. Spørgsmålet om, at han nu er for gammel til at spille Indy kan diskuteres til evighed, men ønsker vi i stedet Shia LaBeouf skal bryde sit løfte om ikke at tage arven op fra Ford? Kun tiden vil i sidste ende afsløre, hvad vi har i vente ...

Hvad synes du? Er Harrison Ford blevet for gammel til at spille Indiana Jones og Han Solo? Og vil Disney kunne leve op til Paramount, når det kommer til at producere nye Indy-film?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

at man brugte Shia LaBeouf som søn til Indiana. Han er simpelthen ikke macho nok til rollen som ny Indy - og samtidig er det svært bare at skrive ham ud af serien, uden at det virker troværdigt.

Måske skulle man hellere køre serien videre fra det tidspunkt, hvor 3'eren stopper - og så bruge Sean Patrick Flanery, som jo har spillet rollen glimrende i Young Indiana Jones, hans alder passer nu.

Thomas Fenger

Selv om jeg knuselsker både Star Wars, Indy og Ford synes jeg at han nu er blevet for gammel til at gentage sine ikoniske roller med fare for at blive en parodi på sig selv- han klarede med nød og næppe Indy IV med æren nogenlunde i behold- men han bør stoppe mens legen er god....og en Indy film uden det ikoniske Paramount logo til at starte eventyret er måske en småting- men i min verden udvander det og fjerner noget af magien omkring universet hvis det bliver erstattet af Disneys Tornerose slot...

Christian

Det var at Harrison Ford stadig kan spille indiana Jones! Han bliver aldrig for gammel til det. Hans alder følger jo bare med tiden filmene foregår i. Ingen anden vil kunne overtage. Harrison var stadig lige cool i Indy 4, men resten af filmen var til at lukke op og skide i. Simpelthen så mega ringe var den.

Ford vil også sagtens stadig kunne spille Han Solo, hvis blot han spiller rollen i sin repræsentive/nuværende alder. Dont fake it! Men spiller han blot en ældre Han Solo, så skal det nok blive cool. Det er essensen af Harrison Ford der skaber karakteren. Om han er 30 er 70, doesn't matter.

Jensuser/942969

Jeg synes efterhånden serien lidt har glemt sit udgangspunkt, inspirationen i de små biograf serials fra 1930erne. De første Indiana Jones film havde en utrolig friskhed, som langsomt er forsvundet efterhånden som Ford er blevet en furet og hjulbenet gammel mand. Det kommer et tidspunkt hvor man må give slip, og det tidspunkt har Jones serien forlængst passeret.
Det er meget sandsyneligt at Disney vil forsøge at fortsætte serien, eller give den 'nyt liv', eller re-boote den, eller hvad man nu kalder det. Det kommer til at ske, om vi kan lide det eller ej. Vi kan blot håbe det bedste, og hvis så Disney laver noget helt forfærdeligt, så har vi jo stadig de oprindelige film.

Fords dage som actionhelt er talte, jeg synes han skal trække sig tilbage til roller som sur oberst, sur advokat, sur krigsveteran, sur direktør, sur mand. Ellers ender han som en parodi på sine ungdomsroller.

Mortenuser/632752

Indy 4 var en kæmpe skuffelse, hvis største fortrin var, at man dårligt kan huske den i dag.
Håber at Spielberg er åndsfrisk nok, til ikke at besudle den fantastiske, filmiske arv han selv har været med til at skabe.
Hvad Star Wars angår: De tre første film var geniale. Punktum. Men Lucas' fortænkte ide med, at de i virkeligheden var film 4-6 i en samlet pakke på 9 film, er blot, endnu et, eksempel på, at Hollywoods kynisme ingen grænser har. Hvorfor sagde ingen dog? Hør nu her, mand! Du har skabt tre ikoniske film, som for evigt regnes for filmiske milepæle. Spoler dog ikke dit rygte med at lave prequels og sequels som absolut intet tilfører udover tom snak, intetsigende effekter og milliarder af $.
Og sådan er det også gået med Die Hard. Film 1 er en klassiker, toeren kan til nød ses og resten er en skamplet på Bruce Willis karriere.
Hollywood, tænk jer om! Det er ikke alt der glimter, der er guld.
Og hvis ikke det hjælper, så tænk på hvad der skete med nazisterne, der drak af den hellige gral.

Palasse

Jeg kunne faktisk godt lide Indy 4, selvom der selvfølgelig var nogle få ting, jeg helst havde været foruden - her tænker jeg ikke mindst på junglescenen med de små liansvingende aber og Shia, der gav den som Tarzan.

Jeg vil sikkert se alt hvad de finder på, men er ikke helt glad ved tanken om, at Disney måske/måske ikke kunne tænkes at være interesseret i en dag at lave nye film uden Harrison Ford. For mig er han den eneste Indiana Jones.

Jeg vil dog glæde mig til alt det Lego, man (forhåbentlig) snart kan købe i butikkerne.

Anonymuser/0

Indy 4 var en frygtelig skuffelse, synes allerede han var for gammel da og Shia kan jeg overhovedet ikke se bør overtage tyrepisken !!
...og ja , det virker efterhånden som om Disney skal stikke deres griske lapper i alt lige fra Star Wars til Marvel film !!
LaBeouf kan jo lave flere lumre p-film med Von Trier klovnen !!

...Godt indlæg ellers !!

Carsten Gottliebuser/133896

Asmund jeg skrev ikke at de var ældre end Ford men jeg skrev at der også var andre oppe i årene ellers havde jeg nok skevet at skuespillerne jeg nævnte var ældre end Harrison Ford ord ret og nej hvordan kan man mene nogle ting om en Indiana Jones 5 når den ikke er udkommet men har set Indiana Jones 1-4 + Serien Young Indiana Jones så det er dig der er helt galt på den.

Carsten Gottliebuser/133896

tja man har jo set andre ældre skuespillere være med i action film her tænkes der på Arnold schwarzenegger
,Syvester Stallone og Bruce Willis så hvorfor ikke også Harrison Ford og nu er det ikke så lang tid siden at jeg er begyndt at kunne lide Indiana Jones men er ikke til Star Wars så bare kom med flere film og Gustav bare fordi at det er et andet selv der kommer til at lave Indiana Jones så er det ikke sikkert at det bliver en fiasko så vent til du har set den i biografen elier på VOD,Blu-Ray og DVD til at skrive det med stort det ser ud til at du er vred over det og hader Disney.

Asmund

nu er hverken Schwarzenegger, Stallone, eller Willis jo ældre end Ford, og der er da også dem som mener at de er for gamle til deres roller. måske du selv skulle passe på med at forsvare den hvis du ikke selv har set den, og tydeligvis ikke er nogen ekspert i Indiana Jones. og der er efter hånden ved at være en grund til at "hade" Disney IMO ;)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.