Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Superhelte-maratonet efterlader biografgængere stakåndede

BLOG: Superhelte-maratonet efterlader biografgængere stakåndede

Er superheltefilmene ved at miste pusten?

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Ida Weis. Indlægget handler bl.a. om, hvordan mængden af superheltefilm kan blive et problem for genren.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til daniel@kino.dk for at høre mere.


Verdens største filmtendens er indiskutabelt superhelte. Det er efterhånden sjældent, vi går i biografen, uden en flot mand i kappe, maske, jerndragt, og hvad der nu ellers hører til af super-gadgets, stirrer ned på os fra plakaten. Hollywood er gået helteamok, men er det gået for vidt? Mister filmene efterhånden finesse i deres forsøg på at overgå de andre i eksplosionstagfat og vilde effekter? Et sandt superhelte-maraton er skudt i gang, men kan alle følge med?

Startskuddet lød i 2005, da Christopher Nolan genfødte den folkekære helt Batman. Batman Begins var nyskabende med sine dunkle toner og psykologiske tvists. Væk var de farverige, tegneserieagtige karakterer og platte vittigheder fra Tim Burtons udgave; nu var flagermusemanden trådt ind i den brutalt realistiske verden. Publikum, samt kritikerne, elskede nyfortolkningen, og 'Batman Begins' indtjente lidt over 2 milliarder kroner på verdensplan.

Batman Begins

Tegneserieforlaget Marvel, den evindelige konkurrent af DC Comics, så misundeligt til, da rivalen indsamlede fortjenesten af successen. Men så var det, at Universal Pictures kom til. De havde også stået og observeret fra sidelinjen, hvordan Warner Bros. havde skovlet pengene ind og havde nu besluttet sig for at gå i aktion. Idéen var at legemliggøre Iron Man i form af en spillefilm. Desværre var hverken Robert Downey Jr., et budget på 700 millioner kroner eller en cool, talende robotdragt nok til at erobre titlen som årets blockbuster. Fortsættelsen til 'Batman Begins', nemlig The Dark Knight, tog verden med storm, og efterlod den aldeles målløs over dens kompleksitet. Med et fremragende plot og en vidunderligt psykopatisk Heath Ledger, strømmede publikum til biograferne for at bidrage til de omtrent 2 milliarder kroner, filmen tjente på verdensplan. Filmen havde en tilpas mængde af absurditet og elegance, og det slog endnu engang Marvel ud af banen.

Marvel begyndte at halte bagefter. DC Comics havde efterhånden indført monopol på succesrige blockbusters, og med den rivende hast tegneserieforlaget indtjente milliarderne, skulle der gøres noget meget snart. Batman i samarbejde med Warner Bros. havde vist sig at være en sand guldgrube, og hverken Marvel eller Universal Pictures havde endnu fundet hakken, der kunne bringe dem samme rigdom.

På et tidspunkt omkring 2010 må et klart hovede have fået en idé. En fremragende idé. Det ultimative come-back fra Marvel. Og med to hurtige optakter til et actionbrag, fik både guden Thor og Captain America hver sin spillefilm. I 2012 gik det for alvor løs, da den længe ventede og ultimative superheltefilm Avengers rullede over det hvide lærred. Det blev en kæmpe succes. The Avengers røg ind på listen som verdens tredje mest indtjenende film. Velundt, for det var en humoristisk film, der henvendte sig til et bredt publikum. Måske en anelse for mange og for lange sekvenser med luftangreb fra det ydre rum, men ikke noget man lod sig gå på af.

Og så var det at DC Comics satte spurten ind, men med uheldige følger.

Man of Steel

For da jeg i juni måned sad spændt i det røde lædersæde, omgivet af mørke og store forventninger, havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle indlægges til 2,5 times ren marathonvold. Zack Snyders Man of Steel var et besynderligt sammensurium af computeranimerede rummænd og formålsløshed. Det så ud som de sidste krampetrækninger fra DC Comics, i et forsøg på at overgå Marvels Avengers i at være den største superheltesejr. Men stræben efter at være den bedste gav bagslag, og plottet var overfladisk. DC Comics havde fuldstændig mistet den overbevisende tyngde fra The Dark Knight-trilogien. Det var pinagtigt at se, hvordan 'Man of Steel' gik tabt i sit eget storhedsvanvid og forpustet blev ladt tilbage, da publikum forlod salen efter rulleteksterne.

Hollywood skal have genfundet finessen i arbejdet. Det er trist at se en film, der er lavet uden et gran af passion fra producernes side. Plottet er blæst væk af eksplosionerne og de stadigt vildere kampscener. Man kan snart drage en parallel fra filmens indædte kampscener til den virkelige verden, hvor Marvel og DC fortsat slås om titlen som værende den mægtigste heltefabrik.

Efter min mening må filmskaberne til at genfinde noget af den gennemførte raffinement fra Christopher Nolans 'Batman Begins', og senere hen, 'The Dark Knight'. Jeg savner noget ægte spænding, men har dog forhåbninger for Batman vs. Superman, hvis der bliver strammet op.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

accelererende men det er ikke rigtigt at det først startede i 2005 - langt fra,

Det er i virkeligheden Superman fra 1978 og senere Batman fra 1989, som starter det hele. Siden har X-Men (2000) og Spiderman (2002) sat bølgen i gang som både Nolans Batman og Iron Man (med Avengers) har redet på toppen af.

Så længe man lægger nok kvalitet i manuskript og instruktør, så kan jeg ikke se at det vil stoppe, mange år ud i fremtiden.

Patrickuser/81190

Jeg hader faktisk at læse film anmeldelser, for jeg synes virkelig altid de er til grin. Ligesom når jeg læser dette indlæg om hvor dårlig Man off steal var og hvor dårlig Batman vs Superman kommer til at blive. Jeg må griner. Det fair nok du har dit eget synspunkt på en film, men lad vær med at gå rundt og fortælle folk hvor dårlig nr 2 bliver, for det ved du ikke en dyt om!
Folk har så forskellige syspunkter hvad der er en god og dårlig film..
For mig, er årets film, THE MAN OFF STEAL. Og jeg er sikker på at Batman vs Superman bliver mega nice! Og endnu bedre end Man off steal.
Sååå, der kan du se, folk har altså vidt forskellige synspunkter.Synes det rigtig dårlig stil at gå rundt og fortælle hvor dårlig en film er bare fordi du synes det...

Anonymuser/0

Når folk skriver at Nolan er den der gjorde Batman en mørk karakter. Det var der hundredevis af tegneserier der gjorde langt før ham. Jeg elskede TDK trilogien, men det var ikke første gang vi så Batman som en mørk karakter, og jeg kan sagtens finde et antal problemer i filmen.

Christian

Er enig i dit blogindlæg. Men lad for Guds skyld vær med at have forhåbninger til fortsættelsen af man of steel. Det er samme hold der vender tilbage med 2'eren. Denne gang er Nolan bare ikke producer på filmen. Og Hans Zimmers fantastiske musik får vi heller ikke med i fortsættelse.

Forvent i den grad det absolut værste. Man Of Steel var min nr-1 must see i 2013 og også den absolutte største skuffelse. Tror næsten jeg græd over hvor piv ringe den film var/er. Og hvad angår 2'eren. Kunne de da bare helt holde op med at kalde den for en fortsættelse. Batman og wonder woman er med. Jøsses, jøsses og jøsses. Foruden skuespillerne, så skriger en film som denne af katastrofe, for ikke at snakke om at det hele virker forhastet og i den grad desperat! Den vil tjene masser af penge, men som en film bliver den næsten med garanti elendig. Jeg gruer denne franchises fremtid.

PS. The Dark Knight redifinerede fuldstændig superhelte branchen. Dens tag-Line "Welcome to a world without Rules" sagde virkelig noget om filmen. Den levede virkelig op til det. De kunne i princippet ligeså godt have ladet tag-linen sige: "Expect the Unexpected!" - men det ville bare have været lidt for åbenlyst og ikke kryptisk nok.

The Dark Knight var 2008's ubetinget bedste film. Det er fuldkommen til grin at den ikke engang blev nomineret til Best Picture. Ligeså absurd er det at Chris Nolan ikke snuppede en Oscar for bedste instruktør.

Jeg tror ikke på at vi kommer til at se en ny superheltefilm som vil gøre det samme som Nolan har gjort for batman (navnligt 2'eren) Not gonna happen.

Anonymuser/0

Så lang tid før den udkommer. Og Nolan var ikke den første der gjorde Batman en mørk karakter.

Christian

Det er ikke det jeg snakker om.

Og JO. Når man allerede har set en film som kun handlede om superman og hvor det gik galt, så kan jeg godt vove den påstand at sige at jeg næsten med garanti vil tro at 2'eren bliver værre. Nu skal batman og wonder woman også behandles deri. Det er eksakt samme hold der står bag film 2, og (hjælp!) samme elendige instruktør. Alt ved denne produktion skriger af katastrofe. Jeg vover mine påstande på baggrund af den sidste film. Og se dog på kritikernes anmeldelser også. Filmen blev haglet ned det meste af verdenen over.

Og forstå nu at jeg ikke er en TROLL. Jeg er hardcore superman fan og det skær mig i hjertet at må erkende man Of steels nederlag for mig. Jeg glædede mig åndssvagt meget! 2'eren har eksakt samme hold bag sig. Denne gang bare uden Nolan som producer og uden Zimmers smukke musik. Jeg HÅBER denne næste film bliver alt det den første ikke var. Men oddsene er i den grad imod den.

Anonymuser/0

Men lad være med at fortælle andre at de ikke skal have nogen håb, det må de selv bestemme,

Christian

Hva er det for en påstand at komme med? Jeg kunne måske have skrevet "håb på det bedste, men vær forberedt på det værste". Stadig er det jeg skriver absolut ikke noget jeg skal undskylde for, eller skal hagles ned for. Blog-skriveren her kommenterer meget klart at hun synes man of Steel var ringe. Og så siger jeg egentlig bare at med samme hold ved roret til fortsættelsen og med alle de ting som de i min optik alt for tidligt skal til at takle i film 2, så sæt forventningerne lavt. Det er vidst kun klogt. Så simpelt er det.

Anonymuser/0

Fint nok. Så bare slut diskussionen.

Joachimuser/192842

Lad mig lige sige med det samme, at jeg aldrig kommer til være at være en batman fan. men dog kun syns at filmene er ganske fine.

men best picture bliver det ikke, så der er så mange børnefejl hist og der. for der gik længe før jeg orkede at se 2eren "the dark knight" da første fejl faktisk opstår ved 1 min og 10 sek inde i filmen.

men 3eren. den er der mere guf i. og jokeren er væk til stor tilfredsstillelse for undertegnet. og vi kommer lidt mere rundt omkring.

men batman universet har aldrig rigtigt fanget mig og synes som "superhelt" er batman pisse kedelig.

der er jeg nok mere Ironman, ikke for at demonstrere at det er en bedre film. men mere som figur.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.