Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Kvinder og film

BLOG: Kvinder og film

Hvordan står det til med ligestillingen i film?

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Katniss Everdeen (The Hunger Games), Bella Swan (Twilight) og Tris Prior (den kommende Divergent) er eksempler på kvindelige hovedkarakterer i Hollywoods store franchises. Umiddelbart skulle man tro at kvinderne vinder frem i filmens verden.

Men hvor langt er ligestillingen i filmbranchen egentligt kommet?

Statistikken taler sit tydelige sprog. En ny undersøgelse lavet af New York Film Academy viser, at særligt Hollywood halter håbløst bagud, når det til kommer til repræsentationen af kvinder, både foran og bag kameraet. Resultatet er desværre hverken særligt overraskende eller opløftende.

Man har bl.a. kigget på antallet og fremstillingen af kvindelige hovedkarakterer på top 500 over de mest populære film fra 2007-2012. Og her viser sig et tydeligt mønster: der er en klar underrepræsentation af kvinder i samtlige kategorier. Fx er det kun 30,8 % af de talende karakterer, der er hunkøn, og i blot 10,7 % af alle filmene udgør rollebesætningen en lige andel mænd og kvinder.

Herudover er karakterfremstillingerne stereotype - kvinderne optræder langt oftere end mænd i seksualiserede roller. Man kunne tilføje andre stereotype kvinderoller som offerrollen og den intelligente men følelsesmæssigt afstumpede ”mandekvinde” (fx Lisbeth Salander).

Underrepræsentationen og den endimensionelle fremstilling kan hænge sammen med, at det også bag kameraet hovedsageligt er mænd, der dominerer. Der er således kun få succesfulde kvindelige instruktører, manuskriptforfattere og producere i Hollywood til sammenligning med mændene. En undtagelse er Kathryn Bigelow, som vandt en Oscar for bedste instruktør for sin film om Irak-krigen (The Hurt Locker).

De nordiske lande, inklusiv Danmark, kan heller ikke se sig fri for den ulige fordeling. For at komme skævvridningen til livs har man i Sverige tyet til en ny form for rating, hvor filmene i fire udvalgte biografer undergår den såkaldte Bechdel test. Testen bestås, når en film har mindst to kvindelige navngivne roller, som har en samtale om noget andet end en mand. Og det er faktisk overraskende få film, der består. Fx er der ingen af Ringenes Herre-filmene, der passerer.

Initiativet har vakt megen debat. Og man kan da også diskutere, om testen giver en tilpas nuanceret indikation på kønsbalancen. Men om ikke andet er den med til at skabe bevidsthed omkring, hvordan kvinder portrætteres i film.

Jeg mener personligt, at det kun ville gavne filmindustrien, og ikke mindst publikum, at vise en større mangfoldighed på lærredet.

Independent-scenen formår i disse dage, til forskel fra de større filmselskaber, at vise anderledes kvinderoller, som unge kvinder kan spejle sig i og lade sig inspirere af. Hovedkaraktererne i Lena Dunhams 'Tiny Furniture' og den endnu biografaktuelle Frances Ha, er eksempler på den forvirrede og fejlbarlige storbykvinde, som ikke altid viser sine mest flatterende sider frem, men som til gengæld både er charmerende og langt mere menneskelige end de heltinder, man ofte præsenteres for.
 
Hovedrolleindehaverne er i øvrigt begge, udover at være skuespillere, også manuskriptforfattere, instruktører og producere. Dunham står bl.a. bag den succesfulde TV-serie 'Girls', og Gerwig var bl.a. medforfatter på 'Frances Ha'.

Også den franske Adèle Exarchopoulos leverer et nuanceret og anderledes portræt af en ung pige, der forelsker sig i anden kvinde i filmen Adeles Liv – kapitel 1 & 2. En skildring, der efter min mening er både smuk, engagerende og ikke mindst medvirkende til at nuancere kvindebilledet.

Der er helt bestemt fine forbilleder derude, og det ville klæde Hollywood at følge trop og forny sig.
 
Hvilke kvindelige filmkarakterer er inspirerende og hvorfor? 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Kira

God artikel! Dog er der MANGE kommentarer der pointerer de kvindelige helte og langt mere macho-kvinder der bliver potrætteret i film. Selv kan jeg godt lide de her kvinder, men det virker som om det enten er seksualiseret over-feminine kvinder ELLER martial-arts bekæmpende heltinder. Det kunne være rart, ligesom i Tiny Furniture og Frances Ha, at se almene kvinder som de virkelige er. Det er igen det her med skønheds idealer i vores samfund - ikke kun udseende, men også personlighedsmæssigt!

Finn

Ja så må de i gang med at få flere kvinder på banen.
jeg har da set film med kvindelige helte, Elektra f.eks og Zoe Saldano i Colombiana var faktisk god. Aeon flex var der også en kvindehelt, Underworld filmene med Kate Beckinsale.
I Danmark er der mange kvindlige instruktører, Hella joof, Anne bjarup Riis, Lone Scherfig,Susanne Bier, Alice O'Fredericks fra Morten Koch filmene. så vi har sikkert flere, men nok mere end Kamerika :) de har Jodie Foster ellers kan jeg ikke komme i tanke om mere.

Shah Bazidas

En af mine absolut yndlings helte på film er Ellen Ripley og jeg synes, at hun er den ultimative kvindelige helt, for hendes køn spiller egentlig ikke nogen rolle.

Uma Thurman er også rigtig god i Kill Bill og så har jeg også været glad for Trinity i Matrix, MEN hun eksisterer lidt i kraft af Neos tilstedeværelse (hvis man tænker på hendes profeti...).

Jeg selv håber at kunne skrive en heltinde, som kommer til at feje min yndlingsheltinde af banen, men det ligger i fremtiden.

Problemet nu til dags synes at være, at der ikke er nok kvinder, der synes at være skolet i at være "bad ass". Alt for meget pyntedukke og offer roller og sex symbol.

Selv Joss Whedon, der skriver stærke kvindelige roller, var lidt offer for at skulle have Scarlett Johansson med i "The Avengers", der ikke havde mange brikker at rykke rundt med...

Jeg har ikke været særlig glad for Michelle Rodriguez, da hun er som en kvindelig Steven Seagal for mig. :)

Angelina Jolie er nok den kvinde, jeg finder mest troværdig i action roller, som stadigvæk bevarer sin feminitet, men vi skal have nogle flere på banen.

Har altid anset Emily Blunt for at være super kedelig, men hun synes at have en spændende rolle i "Edge of Tomorrow" og så håber jeg, at hun kan modbevise mig i den rolle. :)

Anonymuser/0

Hun var jo en af de første ´seje sild´ jeg kan huske og selvom hun aldrig har haft den største babefaktor i mine øjne, er hun da bestemt en af de mest sejlivede !!!

nelromeuser/653130

Sjovt, havde slet ikke tænkt over manglen på kvindelige roller i eksempelvis Ringenes Herre, før jeg læste dette indlæg. Skal man snakke om instruktører, der har stærke kvinderoller, må man ikke glemme altid fantastiske Hayao Miyazaki, der i størstedelen af sine film har stærke kvindelige helte og skurke.

Thybouser/423729

Jeg har gennem tiden fundet ud af at jeg personligt ofte fx i actionfilm har svært ved at tage kvindelige action helte seriøst ikke altid dog elsker Kill Bill. Jeg synes egentlig selv det er trist har snakket med venner om det og det virker ikke som om jeg er den eneste. så fint indlæg der belyser en lidt sørgelig tendens..

men kunne godt tænke mig at se på tallene fra fx 10-20 år tilbage også bare for at se hvordan udviklingen ser ud. For ligestilling mellem kønnene er en problematik som ikke kan løses på 10år men ville være interessant at se hvordan udviklingen er

DaviMi

Det er først for nyligt (inden for de sidste par år) at jeg rigtig er begyndt at lægge mærke til kvinders (eller deres manglende) roller i film. Det har aldrig generet mig og gør det egentlig stadig ikke (jo, okay, måske lidt i den første Hobbitten-film, men den var også ekstrem).

Jeg synes alligevel det er virkelig spændende at læse om - og især efterfølgende at reflektere over det. Tidligere i dag læste jeg også om en kvinde, der var begyndt at bytte om på kønnene i de historier, hun læste for sin datter, siden der åbenbart også er mangel på piger/kvinder inden for børnelitteratur.

De tidligere nævnte bud med 'The bride' og Katniss Everdeen er jeg helt klart med på, men ellers synes jeg især mange tv-serier er gode til at gøre brug af stærke kvinder, der alligevel har deres fejl, og som bærer store roller i serierne (her tænker jeg blandt andet Game of Thrones, How I Met your Mother, Once Upon a Time osv.).
Ellers er Joss Whedon kendt for at skabe stærke kvindelige roller til sine serier.

Jeg må dog indrømme, at den første kvindelige hovedrolle, der faldt mig ind, da jeg læste dette, var Anastasia (fra tegnefilmen).

Anonymuser/0

...er klart ´The Bride´ genialt spillet af Uma Thurman.
Smuk, følsom og parat til at hugge hovedet af enhver der måtte blive en forhindring i hendes hævn quest !!
Måske ikke en oscar statuette værdig, men damn, hun forstod at vække de rette følelser i mig...selvfølgelig hjulpet på vej af Hr. Tarantino :)

Annauser/922775

Fantastisk blogindlæg!!
Jeg synes selv at netop Katniss fra The Hunger Games er en fantastisk karakter, fordi hun er så kompliceret og selvstændig på en måde, hvor man faktisk ikke altid forstår hende. Man hepper på hende, men hun er ikke en helt uden mangler, og hendes udvikling gennem filmene er genial og smuk. En udvikling mændene normalt kun får lov til at gennemgå.
De fleste mediers håndtering af en karakter som hende, viser også hvor svært det stadig er at præsentere kvinder som helte.
De sætter hende ind i et trekantsdrama, der ellers kun spiller en birolle for hendes udvikling i filmen. Hun skal åbenbart sættes i relation til mandlige roller, for at medierne ved hvad de skal skrive. Det er jo trist, at man ødelægger en fantastisk kvindelig figur på den måde i pressedækningen, og heldigvis er skuespillerne heller ikke meget for de spørgsmål i deres interviews, for de har forstået, at de ikke er en del af et romantisk drama, men derimod en samfundskritisk science fiction film. Jeg håber de fleste medier snart også forstår det.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.