Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Film for alle?

BLOG: Film for alle?

Hvorfor er aldersgrænsen i nutidens film faldende?

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Adib Schmidt, som på kino.dk har brugernavnet adib. Indlægget handler om, hvor science fiction-begrebet står i dag.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til daniel@kino.dk for at høre mere.
 

Film er for alle, eller det er de i hvert fald, hvis man ønsker at tjene mange penge. Igennem de senest 10-15 år er aldersgrænsen eller "ratingen" på de film, der tjener penge, styrtdykket. De største film må altså siges at være blevet mere børnevenlige, men hvad er årsagen til dette?

En ting er helt sikker: aldersgrænsen for film er generelt lavere i dag, end den var for 10 år siden. Et særlig tydeligt eksempel kan findes i filmene Terminator 2 og Total Recall. Begge er film med Arnold Schwarzenegger og begge med en aldersgrænse på henholdsvis 17+ i USA og 15 i Danmark. Her er det vigtigt at notere, at begge film er fra starten af 90erne. Da de så begge skulle have remakes i 00erne blev det med markante ændringer. Ikke blot var Arnold ikke længere med, men de fik nemlig også begge en lavere aldersgrænse på 11+. Men hvad betyder det for en film, at aldersgrænsen er blevet en tand lavere?

For at finde ud af det skal vi se på USA. Eftersom USA stadigvæk er det største marked, så retter disse film ind efter de amerikanske regler. Her er kravende for en aldersgrænse på 11+ meget specifikke. Helt konkret vil det sige, at der næsten ikke må være noget blod, kraftudtrykket ”Fuck!” må maksimalt bruges en gang, der må ikke være nogen nøgne mennesker, og så må tematikken ikke være for voldsom.

De to ovennævnte eksempler er dog langt fra enkeltstående tilfælde, faktisk bare få af mange. Hvis man tager et kig på årets film, så er der næsten ingen af de dyre film (100 millioner +), der har en aldersgrænse over 11. Dette er selvfølgelig et problem, hvis man som biografgænger gerne vil se noget andet og så kun bliver tilbudt et snævert og børnevenligt udvalg, men hvorfor er alle store film tilsyneladende rettet mod børn - voksne går også i biografen?

Det umiddelbare svar er: penge. Det er rigtigt, at voksne også går i biografen, faktisk er den største demografiske gruppe folk mellem 25-39, men der er stadigvæk flere penge i de unge. Det er langt nemmere bl.a. at sælge merchandise og legetøj til den yngre generation end den ældre.

Læg så oven i, at budgettet til de store film efterhånden koster over et milliard kroner (hvis man inkluderer markedsføring), så er det måske ikke så mærkeligt, at en film vil nå ud til så bredt et publikum som muligt, og den nemmeste måde at gøre det på, er simpelthen ved at sænke aldersgrænse så flere kan gå ind og se filmen.

Et eksempel på en god film, der måske kunne have været endnu bedre, hvis den havde fået frie tøjler er The Dark Knight. Filmen skulle nemlig opfylde de førnævnte krav. For selvom filmen er intens og spændende, så er der på intet tidspunkt rigtig noget blod, ingen bruger bandeord m.m. Det har selvfølgelig gjort, at de har måttet finde på andre måder at skabe uhygge på, men det bare synd, når det ikke lader til at filmen er blevet skrevet til denne lave aldersgrænse.

Bemærkelsesværdig i denne kontekst er, at TV-serier er blevet mere voldsomme. I takt med, at film er blevet ”steriliseret” og børnevenligt, er kabel-TV blevet moderne og med det følger alt andet end børnevenligt indhold (HBO’s serier er oplagte eksempler). Derfor kan det være, at TV ender med at blive det sted, hvor man kan finde det modne indhold.

Men hvad er årsagen til de faldende aldersgrænser? Savner I de store voldsomme film, eller synes I at det er fedt, at alle kan få set de største film, og tror I, at TV bliver det sted, hvor alt det modne indhold kommer til at være? Skriv løs, og kom med jeres bud i kommentarfeltet nedenfor.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Andersuser/31759

Godt indlæg, men vil lige tilføje / reklamere lidt for "this movie is not yet rated" som giver noget klarhed over det amerikanske rating-systems hykleri.

Jeg tror ikke jeg overdriver hvis jeg siger at MPAA (Motion Picture Association of America - dem som uddeler ratings til alle film, som skal i amerikanske biografer) har ansvaret for at PG-13 er blevet den rating, som man siger efter hvis man i dag har et enormt budget man gerne vil havde hjem.

Det har jeg som sådan ikke noget problem med. Problemet kommer i at hjernedøde amerikanske regler skal påvirke resten af verdens filmmarked.

Wayne

Blogindlægget er postet to gange.......

Wayne

Årsagen til at filmindustrien helst vil have sænket ratingen på deres film, er at der er sket et skred i hvad forældre gør sammen med deres børn.

Tidligere var det nøje opdelt - der var film for børn, dem blev børn sat til at se for sig selv - og der var film for "voksne", og dem så børn ikke.

I dag tager hele familier i biografen sammen, og det gør de stadig når børnene bliver lidt ældre - og det kræver at det er film hvor man kan mødes og se det samme, og det flytter alvorligt på aldersgrænserne. Herudover er det selvfølgelig også mere sjovt at kunne sælge billetter til en hel familie, frem for en eller to billetter ad gangen.

Tv har nok også en del af skylden - for at kunne sælge filmene først i biografen, så på dvd (eller andre formater) og til sidst til tv - så skal det også kunne ses af så mange som muligt.

Så ingen tvivl - Money makes the World Go Round.

Elias

Alle film burde være frie, instruktøren burde gøre det med sine film som han/hun har lyst til. Producenterne går alt for meget op i pengene end i at lave en god film (selveføllig skal de tjene penge, men det skal ikke gå ud over filmen), hvad sætter man enlig mest pris på at tjene kassen eller lave en film som folk vil huske om 20-30 år?

Sara

Jeg synes virkelig det er forfærdeligt, at aldersgrænsen falder på den måde - også her i DK.
Aldersgrænsen på Spies og Glistrup, er 11 år! En 11-årig har da ikke godt, af at se så meget nøgenhed og sex som den film indeholder.. Jeg synes det er alt for dårligt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.